På hotell? Sett kofferten i badekaret

Gå til hovedinnhold

På hotell? Sett kofferten i badekaret

Setter du kofferten i badekaret minsker du faren for å få med deg veggedyr hjem i bagasjen.

TRYGT: Badet, og særlig badekaret, er veggedyrtrygt. Foto: Noe For Nett.

Veggedyr er små, blodsugende insekter som de siste årene har bredt om seg, særlig på hoteller, moteller, campinghytter og andre overnattingssteder, over store deler av verden. Økt reisevirksomhet, begrensninger på bruk av giftige insektsmidler, samt resistens hos veggedyrene, har gitt småkrypene gode vekst- og levevilkår, etter at de på 1950-tallet nesten var utryddet i land som Norge. Særlig på overnattingssteder der besøkstallene er høye, gjennomfarten stor og kontrollrutinene dårlig, er faren for å møte på – og dra med seg hjem – de blodsugende smådyrene stor. Enkelte byer har større forekomst av veggedyr enn andre, og spesielt New York har blitt trukket frem som veggedyrenes mekka. Der er krypene funnet ikke bare i hotell- og gjestesenger, men også på t-banen og kinoer. 

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

Suger blod

Det er imidlertid på hoteller og overnattingssteder faren for å få dem med seg hjem er størst. Som oftest bor veggedyrene i eller like ved sengen; under madrassen, i sengerammen eller i nærliggende sprekker og hulrom. Om dagen er de vanskelig å få øye på, da de er lyssky og gjerne gjemmer seg. Først om natten tusler de frem fra kriker og kroker for å suge blod fra sovende mennesker. Etter et nattlig måltid etterlater de seg kløende utslett på huden til den som er blitt angrepet.

Bor nær matfatet

– Veggedyr er veldig sjelden å finne på et bad. De holder seg nesten alltid ved senga fordi de vil ha kortest mulig vei til den de kan suge blod av. Du er maten, sier Jens Galby, biolog og skadedyrtekniker i Anticimex. Han anbefaler derfor at du plasserer kofferten på badet, aller helst i badekaret eller dusjkabinettet. Er det for liten plass, er koffertstativet eller en stol også bedre alternativer enn i eller på eller under sengen.

Legger du kofferten åpen på sengen, er det nærmest som å si «Kom an, veggedyr, så skal dere få bli med på tur hjem til meg!»

Lyssky

Siden veggedyr er lyssky og sjenerte vesener på dagtid, er det liten sjanse for at du får øye på dem selv om du leter. Derfor må du se etter avføringen fra dyrene, som er små og svarte kuler, nesten som valmuefrø. Sjekk under madrassen, på sengerammen og eventuelt bak hulrom på vegglister. Bruk lommelykt eller lommelykt-appen på telefonen.

- Vanligst er de å påtreffe i treverket under madrassen i hodeenden av senga. Men sjekk også madrassen og sengebunnen ved fotenden, sier Jens Galby i Anticimex. Oppdager du veggedyr, eller deres etterlatenskaper, bør du be om et annet rom.

Det kan også være lurt å spørre på overnattingsstedet hvilke rutiner de har for kontroll av veggedyr. Veggedyr heter «bedbugs» på engelsk, «punaises de lit» på fransk og «chinces de cama» på spansk.

Har du først fått med deg veggedyr hjem og de etablerer seg på ditt eget soverom, har du fått deg et problem. Veggedyr er vanskelig å bekjempe, og har de først etablert seg hos deg, bør du søke råd hos, og få hjelp fra, et skadedyrfirma. 

Kakerlakker er tross alt bedre

Det er imidlertid ikke sikkert at du ikke får med deg noen blindpassasjerer hjem selv om du setter kofferten på badet – i hvert fall ikke om du er på reise i tropiske strøk. Kakerlakker trives nemlig der det er varmt og fuktig. Trøsten er at kakerlakker er lettere å bekjempe enn veggedyr. Det er også enklere å unngå å få dem i huset ved at du rister alle klærne utendørs før du pakker dem ut hjemme, eller eventuelt pakker bagasjen ned i poser og legger den i fryseren i noen dager. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer