Hvilke gjør skade, og hvilke er harmløse?

Gå til hovedinnhold

Hvilke gjør skade, og hvilke er harmløse?

Her får du en oversikt over hvilke skadedyr du absolutt ikke vil ha i hus, og hvilke som ikke gjør noen skade

Alle har vi nærkontakt med insekter fra tid til annen, og mange synes at de er både plagsomme, ekle og er litt redd for dem.

Mange av dem trenger du ikke å frykte i det hele tatt, men noen kan gjøre store skader på huset ditt, samt gi svært plagsom kløe, svie og allergiske hudreaksjoner.

Her får du en enkel og grei oversikt over hvilke insekter du ikke vil ha i huset ditt, og hvorfor.

Bli medlem i Huseierne og få fire utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff. 

Mange er redde

Stein Norstein, skadesjef i Anticimex, forteller at de aller fleste skadedyr er sjenerende, men ikke farlige.

- Ofte er det redselen og ubehaget som er det største problemet, sier han til Hus&Bolig.

Men det er ikke noe å stikke under en stol at mange nordmenn opplever uønsket besøk av skadedyr fra tid til annen, og Anticimex får tusenvis av henvendelser årlig.

- De aller fleste ringer oss om maur fordi det er et så vanlig problem. I tillegg får vi mange henvendelser om mus og rotter.

Kan gi plager

De fleste skadedyrene vi finner hjemme er helt ufarlige, selv om mengder av dem kan oppleves ubehagelig. Eksempler på dette er sølvkre, muggbille, brunmidd, skrukketroll, saksedyr, fuktbille, tusenbein og hussiriss.

Insekter som angriper mennesker, som lus, lopper, midd og veggedyr, kan gi deg plagsom kløe, vonde bitt, utslett og svie, eller så kan de suge blodet ditt om natten.

Insekter som melbiller, kakerlakker, brødbille, tobakksbille, melmøll, tørrfruktmøll, fleskeklanner, pelsbille, klesmøll, tyvbille, mus og rotter kan derimot gjøre stor skade på mat og tekstiler. De kan også være bærere av smittsomme sykdommer som salmonella og listeria, ødelegge mat og jordbruksvarer, samt infisere dyrefor.

Angriper treverk

Husbukk er en bille som lever av treverk i bygninger, og etter en del år kan skadene på huset bli store. Praktbillens larver lager ganger i bartrevirke, men det er sjeldent.

Parkettbillens larver graver ganger i løvtre, og angrep kan derfor forekomme i eikeparkett, møbler eller treskulpturer i trevirke som er under ti år.

Myk borebille ødelegger ikke treverk, men den gnager hull i takpapp, tapet og lignende.

Stripet borebille derimot kan angripe både hus, møbler og andre tregjenstander av bartre og bjørk. Selv bøker og papirer som oppbevares fuktig kan angripes.

Bygger man inn tre med barkrester, risikerer man at blåbukker trenger seg gjennom dekkende materiale som takpapp, gipsplater, tapet og lignende. Men de spiser ikke treverk, i motsetning til hva svært mange tror. Derimot slår de seg ofte ned i råteangrepet treverk, og får dermed skylden.

Identifiser skadedyr på Anticimex sine sider her.

Sjekk opp forsikringen

Norstein forteller at det varierer veldig hvor enkelt det er å kvitte seg med de ulike skadedyrene, og hvilken behandling som kreves.

- Ingen saker er like, noen ganger kan det være enkelt å kvitte seg med rotter eller mus, mens andre ganger kan det være mer komplisert. Har du eksempelvis problemer med veps så fikser vi det kjapt, mens veggedyr kan være vanskeligere å bli kvitt, sier han.

Mange blir også overrasket når de innser at angrep av skadedyr på boligen ikke dekkes av forsikringen.

- Det er ganske nytt at slike ting er dekket av forsikringen, for ti år siden var det ingen som hadde det inkludert. Nå er det altså på vei inn, men det er fortsatt mange som ikke er dekket. Derfor er det lurt å sjekke opp sin egen forsikring, avslutter Norstein.

loo@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Skatteblemme

Les mer