Bruk lys med vett

Gå til hovedinnhold

Bruk lys med vett

Salget av stearinlys topper seg i desember. Jo mørkere det blir ute, desto flere lys tenner vi inne. Vi vil ha hygge, kos og stemning – men det er dessverre en skremmende sammenheng mellom bruk av åpen ild og brannstatistikk.

Hittil i 2018 er 38 personer, derav 26 menn og 12 kvinner, omkommet i brann viser fersk statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet (DSB). Mange av brannene skyldes bruk av levende lys og åpen ild.  

Brannfarlig julepynt

 

Adventskransen eller adventsstaken er et viktig symbol i norske hjem. Når første søndag i advent nærmer seg, henter vi frem lysestakene med plass til fire lys. Og så pynter vi; med granbar og kongler, silkebånd og sløyfer. Mange legger mye flid i pynten som skal vare hele jula til ende. Utover i desember kommer barna hjem fra barnehager og skoler med årets nylagede pynt. Og når selve julekvelden nærmer seg, henter vi frem enda mer glitter og stas – alt vi trenger for å lage en god, gammeldags jul.

 

Desember er brannmåneden 

 

Ingen måned brenner det så mye som i desember. Ingen måned mister flere livet i brann. Mange av kransene og dekorasjonene vi omgir oss med i jula er dessverre brannfarlige.  Svært mye av det materialet som brukes sammen med levende lys er lettantennelige. Det skal ikke mer enn en liten glo til før tørre grener eller tørt bar, kornaks, halm og bomullsvatt står i lys lue.

 Ofte blir det farligere jo lengre ned et lys brenner. Det hjelper ikke med lysestake av metall hvis man pynter den med andre ting som kan ta fyr.

 

Skyr ilden

 

 Sissel Torgersen laget stort pepperkakehus på kjøkkenet hver jul. Rundt huset ble det pyntet med nisser i ulike varianter, speil som skulle illudere islagte vann og hvit bomullsvatt som liksom var snø. Telys hørte også med. Både inne i pepperkakehuset og utenfor.

 For noen år siden var hun litt uheldig da hun skulle tenne et av lysene inne i huset. Det var litt vrient å komme til, så hun måtte hjelpe til med en trepinne. Men vips sa det puff, og bomullsvatten brant lystig. I løpet av sekunder var hele dekorasjonen overtent og kjøkkenbenken sto i lys lue. Flammene beveget seg raskt mot gardinene.

 Heldigvis var det et pledd i nærheten, så brannen ble slukket før gardinene tok fyr. Men det var en vemmelig opplevelse som satte en støkk i fruen. Etter det har levende lys i juledekorasjonen vært bannlyst. Nå brukes kun elektriske lys – og det synes familien er både fint og trygt.

 

Gå ikke fra

 

Å forlate lys som brenner, er uforsvarlig. Gå aldri fra lys som brenner, selv om du bare skal ut et ørlite ærend!

 Litt trekk fra en dør kan få lysene til å blafre – og antenne et silkebånd, noen halmstrå eller annet brennbart. En bomullsgardin er overtent i løpet av få sekunder. Har det brent i mer enn ett minutt, kan brannen ha fått godt tak. Da er det ikke sikkert at det nytter med brannslukningsapparat. 

 

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler