Slik dekker du festbordet

Gå til hovedinnhold

Slik dekker du festbordet

Venter du storinnrykk av gjester til festmiddagen, men er usikker på hvordan du skal dekke bordet?

Cille Svenkerud Førner elsker å stelle i stand til selskap, og driver nettsiden selskapelig.no hvor hun gir tips og råd om alt fra bordkort til hvor gjestene bør plasseres i ulike sammenhenger.

Førner er opptatt av borddekkingsregler, og at det i mange situasjoner også vil gjøre det enklere for deg som skal dekke på. 

- Det er jo på mange måter greit å følge en mal. I tillegg vil alle som er litt ordentlig glad i mat lettere få en høytidsstemning når bordet er ekstra pyntet, sier hun. 

- Hvis dere har en liten forrett kan den fint ligge på en egen asjett. Og alfa og omega til middagen, er at gjestene skal få ny tallerken mellom hver rett, sier hun. 

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

Ikke for mange glass

Også hvor glassene skal stå er det regler for. Vannglasset skal plasseres lengst til venstre av glassene (riktignok på høyre side) og innerst mot tallerkenen. Deretter kommer rødvinsglasset og så hvitvinsglasset. 

Det holder som regel med tre eller fire glass til bords.Det holder som regel med tre eller fire glass til bords.

 - Du kan gjerne ha mange glass på bordet, men jeg synes ikke du skal overstige fire. Skal du servere et femte glass med noe godt til desserten kan du heller komme med dette da, sier Førner. 

- Vi nordmenn er jo glade i litt store rødvinsglass, så vi må huske på at disse kan ta litt plass.

Selv synes hun det kan være flott å velge en dekketallerken under middagstallerkenen, og ser at bruken av slike er på vei tilbake etter å ha vært lite brukt en stund. 

- Den kan være sølv, glass eller hva som helst. Det blir litt mer dekorativt. Bordkortet synes jeg du godt kan legge på tallerkenen. 

Stoffservietter 

For mange er jula en tid med mange timer rundt bordet ikke bare en, men flere ganger. Når vi har kommet oss helt til 31. desember og skal dekke festbordet igjen, kan gjerne dette være hakket mer feststemt enn julebordet, mener Førner. 

- I jula synes jeg ikke alt skal være hvitt. Men på nyttårsaften – da er det virkelig flott med hvitt og sølv, sier hun, og fortsetter:

- I motsetning til julaften har man ofte forrett, suppe, hovedrett, oster og dessert på nyttårsaften. Det krever mer oppdekking. Det er en dag hvor måltidet helst skal vare lenge.

Førner er ekstremt glad i servietter og synes det skal være ordentlige stoffservietter når det er skikkelig fest. 

- Jeg kan ingen brettekunster, men servietten skal enten oppå dekketallerkenen sammen med en liten dekorasjon eller ved siden av. 

Bordpynt og servering

- Folk må kunne se hverandre på kryss og tvers. Har du et rundt bord er det enkelt å ha en stor lav pynt i midten. Eventuelt kan du velge en høy og smal glassvase slik at pynten eller blomstene kommer over synsfeltet. 

Når det skal serveres synes Førner det er greit å begynne med den du mener er hedersgjesten. Ofte er det greit å la den eldste få fatet først og deretter la det gå rundt. Så får du som vert heller sprette opp og sette det unna når runden har gått – det er enklere enn å servere selv. 

- Sausen kan du la stå på bordet, men matrettene synes jeg bør settes unna bordet mellom rundene, avslutter hun. 

tbg@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer