Benkeplate: Hva skal man velge?

Gå til hovedinnhold

Benkeplate: Hva skal man velge?

De fleste av oss ender med laminat på grunn av prisen.

- Prisen er veldig viktig for folk. Den gjør at kundene ofte ender opp med laminat. En steinplate koster fort nesten det samme som hele kjøkkenet – eller, det er i hvert fall en stor enkeltkostnad, sier Tonje Kristiansen, prosjektselger i Montér Østfoldhallen Stormarked.

Les også: Planlegg nytt kjøkken godt

Stein og kompositt

Hun forteller at en steinplate med tilpasning fort kommer på 20 – 30 000 kroner, avhengig av størrelsen på platen. Til gjengjeld har du, med stein, en helt vedlikeholdsfri kjøkkenbenk i et rent naturmateriale, som tåler mye og som er svært god å bake på. Men heller ikke stein tåler alt mulig.

- Stein tåler det meste, men vi anbefaler likevel aldri at kundene setter varme gryter og kjeler rett på, eller at de skjærer direkte på platen uten å bruke skjærefjøl. De som velger stein, velger ofte lyse farger, og disse kan bli misfarget. Så det er ikke helt fritt frem bare du har fått steinbenken på plass, sier Kristiansen.

Marmor er eksempel på en stein som kan være vanskelig å holde fri for flekker og skjolder. Operaen i Oslo gulnet etter kort tid, og det vil også kunne skje med en benkeplate. På den annen side er marmorens kjølige overflate fantastisk for bakeentusiasten.

Stein vil kunne få riper og hakk i overflaten om du bruker kniven rett på – og noe særlig bra for kniven er det jo heller ikke. Men stein krever ikke noe vedlikehold utover den vanlige rengjøringen. Mørke farger vil kunne holde seg fine lenge, og granitt er for mange et godt alternativ.

Kompositt er et steinmateriale, men til forskjell fra naturstein er det bearbeidet: Det består av en viss prosentandel (gjerne rundt 90 – 95 prosent) steinmel, pluss farge og bindemiddel. Kompositt kommer i farger du ikke får naturstein i, det kan skreddersys og er et av de hardeste materialene du kan velge. Vannoppsugingsevnen er så godt som null, og overflaten er enkel å rengjøre. Ulempen er prisen, som i mange tilfeller overgår naturstein.

 

Tre

Er du glad i vedlikehold, vil du kunne trives med en benkeplate i tre. Tre har forøvrig noen veldig gode egenskaper: Det er et lunt og naturlig materiale, og når det behandles pent er det holdbart og vakkert. Sammenlignet med steinmaterialer og keramikk kan du også komme prisgunstig ut.LUNT: Treverk er et lunt og godt naturmateriale, men en trebenk krever stell og omtanke. Foto: Ikea.LUNT: Treverk er et lunt og godt naturmateriale, men en trebenk krever stell og omtanke. Foto: Ikea.

- Av de som velger tre går rundt 80 – 85 prosent for eik. Vi selger også noe ask og amerikansk eller europeisk valnøtt. Men naturlig eik er det mange som vil ha, blant annet fordi de gjerne har det i gulvet, og vil ha en helhet i interiøret, forteller Naveed Ahmed, daglig leder i Benkespesialisten. Firmaet skreddersyr kjøkkenbenker i hele Stor-Oslo og er leverandører til kjøkkenfirmaer over store deler av landet.

Trebenker krever en viss dedikasjon fra sine eiere.

- Vi anbefaler ett til to strøk med en god voksolje et par ganger i året eller så. Voksen legger seg som en hinne på toppen og beskytter treverket, mens oljen sørger for at treet ikke tørker inn, sier Ahmed.

Sjekk med forhandleren der du kjøper platen hva som må til av vedlikehold; de ulike produsentene og forhandlerne kan ha sine foretrukne produkter og måter.

Hardest og tøffest

Keramikk er hardest og tøffest i klassen av kjøkkenbenkmaterialer – men dessverre langt fra billigst. Kvalitetskeramikk ligger i det øverste prissjiktet, sammen med enkelte komposittprodukter. Til gjengjeld får du en overflate med så godt som ingen oppsugingsevne, som vanskelig får riper, som er hygienisk og tåler varme, samt tøffe rengjøringsprodukter. Du kan altså både kutte grønnsakene rett på benken, søle sitron- eller oljedressing uten bekymring og sette varme gryter rett på platen.

Betongvarianter

Betong har lenge vært i motebildet, og mange ønsker seg en kjøkkenbenk med det industripreget betong-utseendet gir. Det er mulig å støpe betongbenken selv, men mange som prøver seg blir skuffet. Skal det bli bra, er prosessen nokså omstendelig, og det må støpes tykt om ikke betongen skal krakelere. Dessuten er mager, vanlig betong et porøst og sugende materiale. Sluttproduktet er nødt til å overflatebehandles – pusses og toppforsegles – om det ikke skal gå helt galt. Å finne en passende overflateforsegling er heller ikke helt lett; det er ikke bare å velge et hvilket som helst industriprodukt når det er kjøkkenbenken – og kontakt med mat – det er snakk om.

Rune Skjoldal, daglig leder i Tunge Ting, har jobbet med betong i interiører og eksteriører i en årrekke. Firmaet jobber med glassfiberbetong, som er et mer egnet materiale enn vanlig betong, til benkeplater, siden produktet er tettere og lettere enn vanlig betong. Firmaet spesialimporterer også overflatebehandling spesielt egnet til benkeplater. Likevel er produktet for de spesielt interesserte, mener Skjoldal:

- Jeg vil sammenligne det med tre. Uansett er det vanskelig å holde betongen pen, og det er også en utbredt misforståelse at den tåler alt mulig – du kan for eksempel ikke sette stekepannen rett på. Vannsøl og andre væsker må du tørke opp innen rimelig tid, ellers har du flekker for alltid. Men de som er innforstått med at betongen etter bruk vil få en viss patina, vil kunne ha glede av en slik benkeplate lenge, sier Skjoldal.

Beton ciré er en annen type behandling som gir betong-utseendet, men som er rimeligere og mye lettere, fordi det rett og slett består av et tynt lag spesialbetong oppå et annet stabilt, ikke-porøst materiale. Du kan altså beholde din gamle kjøkkenbenk, få den slipt jevn og toppbehandlet med beton ciré. Dette er imidlertid en jobb for proffene og ikke et gjør-det-selv-produkt.

Laminat

Dersom vedlikehold, forsiktig bruk, blytunge benker og originale løsninger ikke er din greie, og du heller ikke vil sprenge kjøkkenbudsjettet, er det trolig laminat du bør satse på. Det er også her de fleste av oss ender, etter å ha sjekket ut mulighetene nevnt over. Laminat fås i utallige varianter, farger og mønstre, det er vedlikeholdsfritt, og du kan finne noe som ligner på «ekte» vare – uten at det koster skjorta. Akkurat nå er det helt lyse og helt mørke benkeplater kundene vil ha, melder Ikea.

- Det avhenger av trender hvilke farger folk kjøper, men hvite og mørke benkeplater er mest populært blant våre kunder nå, opplyser kommunikasjonsrådgiver Gudrun Lægreid.

Det vanligste er å gå for en sikker løsning, forteller hun, der benkeplaten matcher kjøkkenet for øvrig og holdes i nøytrale fargetoner. Folk sper heller på med farger i tekstiler, redskaper og annet som er lett å skifte ut.

Vil du derimot ha noe spesielt, for eksempel en unik farge som vanlige produsenter ikke tilbyr, er spesialbestilling av benkeplate i din favorittfarge mulig.

- Vi har egen presse, og kan lime opp det meste av farger – rosa, blå, gul, alt mulig – på spon, finer eller MDF. Slik kan du få en unik benkeplate ingen andre har. Vi lager spesielt mye for arkitekter av linoleum på MDF-plater. De er særlig ute etter slike plater til skrive- og tegnebord – fordi overflaten er spesielt god å tegne og skrive på, forklarer Ahmed i Benkespesialisten.

raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer