Sjekk hytta i påsken

Gå til hovedinnhold

Sjekk hytta i påsken

Du kan få mye igjen for å ta en kjapp sjekk av hytta i påskeferien.

PÅSKESJEKK: Bruk litt tid i påsken til å sjekke at hytta er i god stand.

Alle boliger trenger vedlikeholdsarbeid med jevne mellomrom, men det er fort gjort å glemme hytta siden man ikke er der like ofte.

Det er ikke like lett å oppdage ting når man ikke tilbringer så mange dager der i året, men desto bedre grunn til å ha øynene åpne når man først er der for å slippe uante problemer og overraskelser på et senere tidspunkt.

Informasjonskontoret for farge og interiør, IFI, har laget en fin sjekkliste som kan være nyttig å ta med seg.  

Visste du at medlemmer i Huseierene får opptil 40 prosent rabatt på byggevarer?

Overflatebehandling

Uregelmessigheter på fasaden som blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingsfilmen, er tegn på at det bør males på nytt. Falming, tap av farge og glans er i seg selv ikke ensbetydende med at du må finne frem malekosten, det går mer på det kosmetiske.

Hvis veggene er beiset så bør du absolutt følge med om veggene er mattet ned, og om vannet du spruter på perler seg. Hvis ikke kan de nemlig suge til seg vann, og da trengs det vedlikehold.

Husk å undersøke alle husets vegger, fordi veggene slites ulikt på grunn av forskjellig belastning fra vær og vind. Solveggene krever gjerne hyppigere behandling enn skyggesiden, så det er ikke sikkert at det er nødvendig å ta alle vegger samtidig. Beising av terrasse   Hvis du måker og koster unna eventuell snø, så får du en indikasjon på om terrassegulvet trenger en ny behandling til sommeren. Er overflaten slitt, er det på sin plass med en grundig rens, lett sliping og ny omgang terrassebeis.

Dersom du ikke har tilgang til vann på hytta, kan du droppe å bruke rens eller beis på terrassegulvet. Med en beiset terrasse vil man før eller siden få behovet for å nullstille overflaten og fjerne behandlingen, men da må du ha vann.

I disse tilfellene kan man like gjerne la det ligge ubehandlet og bli grått, og heller vedlikeholde terrassebordene bare ved å slipe overflaten lett ved behov. Takrenner

Når snøsmeltingen setter inn for fullt er det veldig viktig at takrenner og nedløp er åpne. Hvis det ligger klumper av løv og granbar i rennene, skal det ikke mye til før alt stopper opp.

Er rennene tette, kan isen sprenge seg gjennom og ødelegge rørene. Det gjør veggene svært utsatt for vannskader. Se også til at alle skjøter er tette, for det er ved skjøtene man først ser tegn til lekkasje.

Grunnmur

Hvis det er mulig, er det greit å sjekke langs grunnmuren for sprekker. Finn ut hvor de er, og ta gjerne daterte bilder av skaden som er oppstått. Er det store variasjoner fra fjoråret kan det være lurt å forhøre seg med fagfolk om hvorvidt man bør sette i gang tiltak.

Sjekk også at det er fall fra grunnmuren slik at vann lett kan renne vekk fra konstruksjonen. Vinduer

Her er det viktig å sjekke at overflatebehandlingen på vinduene er i god stand. Vannbrettene er eksempler på utsatte bygningsdeler som ofte blir raskere slitt, så vannbrettene og kantdekken bør sjekkes jevnlig.

Hvis disse har avflassing eller dårlig kantdekk, altså lite maling over kantene, er det på tide å påføre ny behandling. 

Tak

Taket bør også gjennom en vårinspeksjon, vel å merke hvis snøen er borte. Da bør du undersøke takstein og beslag for sprekker og skader.

Det er spesielt viktig at taket er tett rundt pipa. Hvis takstein har knust eller det har oppstått andre skader i løpet av vinteren, bør de utbedres ved første anledning. Pipe og hyttebrann

I tillegg kan det være greit å ta en skikkelig sjekk av pipa. Kommunen har nemlig ansvaret for å feie skorsteinen din der du bor, men det gjør de ikke der du har hytte. Der er det nemlig du selv som må sørge for at pipa er i orden.

Årlig brenner over 100 hytter og fritidsboliger i Norge, og bruk av åpen flamme utgjør minst en tredjedel av alle hyttebranner. Dårlige kokeanlegg, feil fyring og mangelfulle skorsteiner og ildsteder topper listen over brannårsaker. Gamle og provisoriske fyringsanlegg er ikke uvanlig i hytter, og mange får ikke skorsteinene sine feiet.

Kald påske gir større forbruk av strøm, og mer fyring med ved. Dette gir større risiko for brann. Påse også at røykvarsler er riktig installert, og at den fungerer. Mange tenker ikke på å sjekke røykvarsler hver gang man kommer på hytta etter en tids fravær, batteriet kan faktisk ha gått tomt.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer