Sommeren i krukker

Gå til hovedinnhold

Sommeren i krukker

Da Turi og Narve Aaby bygget på huset, ble også terrassen større. Derfor bestemte de seg for å anlegge en krukkehage. Den er en pryd for øyet hver sommer. Men plantene gjør også det flate og åpne arealet om til et trivelig og intimt uterom.

Det kan være enklere å holde styr på blomstene i krukker enn i bed.

Når snøen ligger meterhøy hos familien Aaby i Asker, og det er måneder frem til plantene igjen skal pryde uteplassen, begynner den pensjonerte gartneren å forberede sommersesongen. Frø sås, og i veksthuset spirer og gror det. Narve Aaby begynner sesongen med å beskjære gamle planter og sette nye pelargoniastiklinger.

- Jeg har en bok hvor jeg gjennom årene har skrevet opp når jeg skal gjøre hva. Og jeg følger datoene sånn noenlunde, selv om det er mye snø ute, forteller Aaby.

- Det er lett å forregne seg på tiden.

Ekteparet har trappet ned grønnsaks- og blomsterproduksjon for salg, men det er likevel varme på i ett av veksthusene hele vinteren. Her ligger temperaturen jevnt mellom fire og fem grader. Dagslyset fyller rommet. Det gir ideelle forhold for å overvintre blomster i krukker. Når det ikke er varmere, vokser plantene minimalt. Og de trenger bare litt vann av og til.

Krukkene med planter former en nydelig gruppe. Foto: Nina Granlund Sæther

Å få sommerplanter til å overvintre kan være vanskelig for folk flest, for plantene skal helst stå kjølig og lyst, men de må ikke fryse. Det er nok mye lettere å få til dersom man har et veksthus eller en vinterhage

- Men har man ikke noe sted å sette plantene gjennom vinteren, får man heller kjøpe nye, mener fru Turi. Å få like store og imponerende planter som de som pryder terrassen i Asker, kan bli vanskelig, men man kan få mye blomsterglede likevel.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

Akkurat nå ser potteplantene ganske tufse ut. Narve Aaby mener det er greit at plantene beskjæres om våren. At de ser litt visne ut gjennom vinteren gjør ingen ting.

- Har man klart å holde liv i plantene, er det viktig å skjære av de lange, lyse skuddene, understreker gartneren. Det kan være fristende å beholde dem, men plantene blir lange og slengete hvis dette ikke gjøres. Når våren kommer i første halvdel av mars heves temperaturen i veksthuset til 15-18 grader.

Vent!

Hagesentrene lurer oss til å plante ut sommerblomstene alt for tidlig, mener Turi og Narve Aaby. Selv om våren kommer tidlig og det blir varmt i været, varer det som regel bare noen dager før det blir kaldt igjen.

- Nye planter står i ”kuvøse” til de skal ut. De er ikke herdet, forklarer gartneren. En kald natt i midten av mai kan lett ta knekken på investeringene. Og om plantene ikke skulle stryke med, vil de stagnere. Setter man dem ut for tidlig blir de bare stående i stampe. Baksmell må forventes, advarer han. Det lønner seg å ha tålmodighet.

Stiklinger og potter får stå i veksthuset gjennom vinteren. Turi og Narve Aaby passer godt på dem. Foto: Foto Nina Granlund Sæther

- Vi pynter gjerne med noen stemorsblomster til 17.mai, men setter aldri de andre plantene ut før vi nærmer oss juni, legger fruen til. Jeg tror det er mye av årsaken til at de blir så fine. 

Slipper luking

Turi Aaby mener det er mer lettvint å ha krukkehage enn tradisjonelle blomsterbed.

- Man slipper å luke, smiler hun. På den annen side må hun innrømme at det blir mer bøss og avfall. Og hun understreker at det er viktig å plukke av visne blomster kontinuerlig – så plantene ikke bruker krefter på å danne frøkapsler. Stygge blader er heller ikke pent, så de må vekk!

Å reise fra plantene kan være vanskelig.

- De blir som små barn som må stelles hele tiden så ”barnevakt” er påkrevet. Plantene trenger mye vann og gjødsel, særlig hvis det er varmt.

- De fleste gjødsler for lite, supplerer ektemaken. Det beste er å vanne med svakt gjødselvann hele tiden, mener han. Det hender nok at det følger langtidsgjødsel med planter i ampler, men da bør plantene være merket.

Hvis man ikke vil bruke kunstgjødsel, får man tak i både kukompost og hønsegjødsel. Men husk, man må være forsiktig med mengden i startfasen. Dette er konsentrert vare, og det er lett å svi unge planter, forklarer Aaby.

God jord er en forutsetning for å lykkes med planter i potter. Jord med mye grov fiber er det beste. Blir torven for fin har den lett for å klappe sammen når den vannes. Den blir seende ut som ”snus”, mener gartneren. Han anbefaler ikke jord på tilbud. Men dyr jord er heller ikke alltid god jord.

Krukkene lager et intimt uterom på det åpne og flate arealet. Foto: Nina Granlund Sæther

Regn kan ødelegge

Det er viktig at krukkene har hull i bunnen, så overskuddsvannet kan renne ut. Ingen planter liker å stå i vann. Da råtner røttene. Hvis det regner mye, kan det være lurt å sette krukkene under tak. Men taket kan gjøre at plantene får litt lite lys. Lite lys gir færre blomster.

- Det nytter ikke å flytte de største plantene inn under tak. Til det er krukkene alt for store og tunge. Men jeg har forsøkt å skjerme plantene med paraply noen ganger, eller jeg har laget telt over blomstene, innrømmer Turi Aaby. Jeg har kommet til at det er bedre å renske skikkelig opp når det slutter å regne. Særlig på avstand ser det bedre ut med en gang.

Det er stor forskjell på hvor mye nedbør planter tåler. Hvis det er mye regn, har særlig pelargonier en tendens til å bli stygge. En av ekteparet Aabys favoritter, er scaevola. Den tåler det meste og anbefales varmt.

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2006.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer