Riktig belysning på terrassen

Gå til hovedinnhold

Riktig belysning på terrassen

Et godt planlagt utelys gir hygge når sommerkveldene blir mørkere, og utvider sesongen betydelig.

Planlegg belysningen godt, slik at det belyser riktig og ikke blender. Foto: Lena Granefelt/NTB Scanpix

En god løsning for utebelysning kjennetegnes ved at det blir en tilstrekkelig lysmengde, en god farge på lyset, og at lysene ikke blender. Samtidig bør en tenke seg godt om, slik at man får en jevn belysning og unngår å belyse himmel eller andre uønskede steder.

En vitenskap

Lysdesigner og partner Lorang Brendløkken i Redlight Design lyssetter museer og utstillinger rundt i det ganske land.

- Lys er en opplevelse, sier han. Hvordan lys er utformet har en grunnleggende betydning for et menneskes velvære. Jo bedre lys, desto større velvære, fortsetter han.

Fargetemperaturen er svært viktig når vi velger belysning. Den tekniske betegnelsen som benyttes i bransjen er K (Kelvin), en skala som går fra 1000 til 10 000 K. Lystemperatur deles ofte inn i hovedgrupper, hvor begrepene varmhvit, hvit og kaldhvit er de vanligste betegnelsene. Brendløkken forteller at den beste temperaturen for utebelysning ligger mellom 2700 og 3000 Kelvin, som er et varmhvitt lys.

- Man innreder gjerne med flid også utendørs, og det blir selvsagt mye hyggeligere når man kan se fargene i dekoren selv på mørke kvelder. Kanskje ønsker man også å kunne lese ei bok, sier han.

Han tror ikke det er nødvendig med mange lyskilder. På små terrasser kan det være tilstrekkelig med en lyskilde. Derimot bør man tenke godt over hvor lyset best plasseres.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Energiforbruk

Det globale energiforbruket for belysning tilsvarer rundt 20 prosent av verdens totale forbruk av elektrisitet. Prisen på elektrisitet er stadig økende, samtidig som etterspørselen etter elektrisk energi er stigende. Siden de fleste av energikildene fortsatt ikke er fornybare, er energieffektive løsninger foretrukket, opplyser Lyskultur.no

De største fordelene ved energieffektiv belysning som lysstoffrør, sparepærer og LED er at de bruker betydelig mindre energi enn tradisjonelle glødelamper og halogenpærer. Ved å velge energisparende belysningsløsninger kan du redusere forbruket med opptil 80 prosent i forhold til tradisjonell belysning, opplyser Lavenergiprogrammet. I tillegg har de vesentlig lengre levetid. Den første generasjonen energieffektiv belysning ble sagt å ha et kaldt lys, i dag finnes et stort utvalg lys med forskjellige fargetoner.

Energieffektivitet

Teoretisk sett er LED-lampen potensielt det beste kompromisset når det gjelder energieffektivisering og lyskvalitet. Energisparing er ikke bare et spørsmål om å velge de riktige lampene, det finnes ulike måter man kan redusere energiforbruket til en belysningsinstallasjon på, opplyser Lyskultur.no.

Styringssystem

Sensorer eller programmering kan være en god løsning for å unngå sløsing av energi. Dette er en enkel bidragsmåte til energieffektive bygg. Ved installasjon av ny belysning vil det være hensiktsmessig å vurdere et styringssystem, som for eksempel en utelyssensor. Mange lamper og armaturer kan leveres med innebygget utelyssensor, eller en kan installere en frittstående sensor. Det finnes også styringssystemer som utnytter dagslyset ved å dimme ned lysstyrken og dermed spare energi. Dagslyssensorer og bevegelsessensorer er i dag billige og fungerer godt, og Lavenergiprogrammet anbefaler derfor å montere et anlegg som benytter begge.

Hva er spesielt med LED?

LED-lyset (lysdiode – Light Emitting Diode) er en elektrisk komponent som gir fra seg lys når den mottar elektrisk strøm. Det er altså ingen glødetråd eller gasser i bevegelse som skaper lys som i tradisjonelle lyskilder. En lysdiode påvirkes derfor ikke av vibrasjoner, slag eller trykk på samme måte som andre lyskilder, samtidig som lysdiodene ikke inneholder kvikksølv og andre giftige tungmetaller som er farlig for miljøet. LED gir mer lys enn andre lyskilder i forhold til hvor mye strøm som kreves, og varer anslagsvis like lenge som 50 vanlige lyspærer. Lysene blir heller ikke varmere enn at en kan ta på pæren. En hyggelig tilleggsopplysning er at LED-lys avgir svært lite ultrafiolett (UV) og infrarødt (IR) lys, og tiltrekker derfor ikke innsekter.

- Ønsker man å bruke LED, bør man være oppmerksom at ikke alle LED-lys er av god kvalitet, forteller Brendløkken, og anbefaler å velge pærer med gjennomsiktig glass.

- De beste pærene ligner litt på de gamle glødepærene, men glødetrådene er erstattet med LED-filamenter. Fargetemperaturen beskrives på emballasjen ved den tekniske koden CRI eller RA (Color Rendering Index) og bør være over 90, avslutter lysdesigneren. 
kgd@huseierne.no

Fakta om lys

Lumen angir hvor mye lys en pære gir

Watt angir hvor mye strøm den bruker

Energieffektiviteten på en pære angis i Lumen/W

T5 lysstoffrør har rundt 100 Lumen/Watt mens nye LED systemer kan leveres med høyere ytelse
Kilde: Lavenergiprogrammet

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer