Ikke ødelegg frukttreet

Gå til hovedinnhold

Ikke ødelegg frukttreet

Beskjærer du frukttreet nå, gjør du det i verste fall mer mottagelig for soppangrep.

Det er mange tips og råd til når og hvordan frukttrær og -busker bør beskjæres. De fleste er enige om at det bør gjøres før sevja stiger om våren, for å unngå at treet «blør» for mye. I de fleste områder av landet betyr det at trærne bør få være i fred et par måneders tid rundt april-mai. Men så slutter også enigheten. Enkelte mener at vinteren er den beste tiden for beskjæring, mens andre hevder at sommerklipping må til. Det er også tips som handler om å vente til etter at man har høstet frukten, for deretter å rydde opp i tette grener og skudd.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 

Sopp

Det er imidlertid én god grunn til at du bør la frukttrærne være i fred utover høsten, og den heter sopp. Når det er fuktig i luften og opptørkingen er dårlig, er frukttrærne spesielt utsatt for soppangrep i snittflatene. Særlig steinfrukt-trær, som plommetrær og kirsebærtrær, er utsatt for soppsykdommen sølvglans. Sølvglans gir sølvfargede blader og syke trær. Også eple- og pæretrær kan få denne sykdommen. Beskjæring bør gjøres i tørt vær, da gror sårflatene best.

 

Enklest om vinteren

En annen god grunn til å vente med å beskjære frukttrærne er rett og slett at det er mer oversiktlig å klippe når treet ikke har blader. Da ser du lettere hvilke grener du bør ta, og hvilke som skal få stå. Poenget med beskjæring er jo å gi treet nok lys og luft, og å la greinene fornye seg.

- Regelen er å beskjære i hvileperioden. Jeg vil anbefale fra juletider og til mars i store deler av landet. Det er gode grunner til å holde seg til denne tradisjonen, sier seniorforsker Mekjell Meland ved Bioforsk Ullensvang.

 

Bærbusker

Også bærbuskene bør du la være i fred på denne tiden av året. Unntaket et bringebær og bjørnebær, som skal beskjæres helt nede ved bakken etter innhøsting. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Huseierne om budsjettforliket: En seier for bedre bankkonkurranse

Les mer
Bad før flisene er lagt.

Nytt bad - husk dokumentasjon

Les mer
Dame som drikker kaffe

Boutgiftene til himmels

Les mer