Ikke ødelegg frukttreet

Gå til hovedinnhold

Ikke ødelegg frukttreet

Beskjærer du frukttreet nå, gjør du det i verste fall mer mottagelig for soppangrep.

Det er mange tips og råd til når og hvordan frukttrær og -busker bør beskjæres. De fleste er enige om at det bør gjøres før sevja stiger om våren, for å unngå at treet «blør» for mye. I de fleste områder av landet betyr det at trærne bør få være i fred et par måneders tid rundt april-mai. Men så slutter også enigheten. Enkelte mener at vinteren er den beste tiden for beskjæring, mens andre hevder at sommerklipping må til. Det er også tips som handler om å vente til etter at man har høstet frukten, for deretter å rydde opp i tette grener og skudd.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 

Sopp

Det er imidlertid én god grunn til at du bør la frukttrærne være i fred utover høsten, og den heter sopp. Når det er fuktig i luften og opptørkingen er dårlig, er frukttrærne spesielt utsatt for soppangrep i snittflatene. Særlig steinfrukt-trær, som plommetrær og kirsebærtrær, er utsatt for soppsykdommen sølvglans. Sølvglans gir sølvfargede blader og syke trær. Også eple- og pæretrær kan få denne sykdommen. Beskjæring bør gjøres i tørt vær, da gror sårflatene best.

 

Enklest om vinteren

En annen god grunn til å vente med å beskjære frukttrærne er rett og slett at det er mer oversiktlig å klippe når treet ikke har blader. Da ser du lettere hvilke grener du bør ta, og hvilke som skal få stå. Poenget med beskjæring er jo å gi treet nok lys og luft, og å la greinene fornye seg.

- Regelen er å beskjære i hvileperioden. Jeg vil anbefale fra juletider og til mars i store deler av landet. Det er gode grunner til å holde seg til denne tradisjonen, sier seniorforsker Mekjell Meland ved Bioforsk Ullensvang.

 

Bærbusker

Også bærbuskene bør du la være i fred på denne tiden av året. Unntaket et bringebær og bjørnebær, som skal beskjæres helt nede ved bakken etter innhøsting. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer