Fargerik høst i hagen

Gå til hovedinnhold

Fargerik høst i hagen

Høsten er kommet, og kanskje har de siste sommerblomstene sagt takk for seg? Det behøver ikke bli slutt på fargeprakten, for september er den perfekte tiden for å plante høstens gull.

August og september er perfekte måneder for å plante trær og vekster som gir deg en fargesprakende høst. Sargenteple, hvitrogn, svartsurbær, sibirlønn, hjertetre eller villvin gir hagen din spreke farger, og gjør den innbydende selv når alt annet har visnet.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

- Fordelen med å plante på høsten er at jorden er fuktig, noe som hjelper på rotdannelsen, sier opplysningsansvarlig Tove Ladstein i Opplysningskontoret for blomster og planter.

Prydplanter på salg

Høsten er også tiden hvor de fleste gartnerier har salg, og da får du jo i tillegg sett hvordan plantene ser ut i høstskrud. Eventuelt kan du ta en titt på bildene og beskrivelsene nederst i artikkelen.

- Noen planter kan selvfølgelig ha begynt å miste blader, forteller Ladstein

Det betyr ikke nødvendigvis at planten er syk, det er bare mange planters måte å forberede seg til vinteren på.

- Sjekk plantens forfatning, og se på røttene om de ser friske ut før du handler, anbefaler hun.

Går du til et planteutsalg hvor det også er gartnere, så råder hun til å spørre direkte.

Har du først en gartner for hånd, spør også litt om hvilket klima og hvilke solforhold planten trenger for å trives. Visste du at du også bør ta hensyn til herdighetssoner?

Høsten tar det grønne

Plantene inneholder ulike fargestoffer og det vanligste er klorofyll. Om høsten er det større nedbrytning enn nydanning av klorofyll, og dermed forsvinner grønnfargen fra bladene. Når mengden av klorofyll brytes ned, blir de andre fargestoffene mer synlige.

Hvor sterke fargene på plantene er, og hvor lenge de holder seg avhenger av jorden de står i. Er høstnettene kalde og dagene klare gir det sterkere farger enn om det er grått og overskyet.

Før frosten

Høsten er en fin tid for å plante både busker og trær. Årstiden som normalt sett er rik på nedbør gir en god fuktighet i jorden, og du er nesten garantert å slippe en tørkeperiode rett etter planting. Likevel bør du passe på å vanne godt rett etter at du har satt planten i jorda.

- Derimot bør du begrense gjødslingen, slik at planten ikke setter i gang stor vekst som vil være utsatt for frostskader, råder Ladstein.

En annen stor fordel med å plante på høsten er at plantene kommer raskt i gang til våren, og til neste høst kan du nyte fargene. 

Sargenteple 

Blir dekket av hvite blomster i mai. Fruktene er ildrøde og meget dekorative. Bladene får en lysende gul høstfarge. Hver frukt er bare 5-8 mm stor, men de sitter i knipper på fem til ti frukter og synes derfor godt i hagen fra tidlig høst til bladene faller. Trives på kalkholdig jord, passer som levegg og til klipt og fri hekk.

Sargenteple. Foto: Renate Nyrud - E plantSargenteple. Foto: Renate Nyrud - E plant

Hvitrogn 

Får store hvite frukter tidlig om høsten. De blir en flott kontrast til de kraftig røde fargene bladene får utover høsten. Hvitrognen kan også formes som et minitre med en til tre stammer, og på den måten få plass i de minste hager. Plant gjerne 4-5 sammen i gruppe eller lag en en frittvoksende hekk.

Hvitrogn. Foto: Renate Nyrud - E plantHvitrogn. Foto: Renate Nyrud - E plant

Svartsurbær 

Har en grasiøs vekst og skinnende høstfarger i mange nyanser fra grønt til oransjerødt. Mange svarte bær som gir et flott fargespill i kombinasjon med de flotte høstfargene. Planten egner seg godt til lav, fri hekk, i gruppe og som frittstående. Busken har en opprett vekst på omkring 1-1,3 m. Trives i sol/halvskygge.

Svartsurbær. Foto: OBPSvartsurbær. Foto: OBP

Sibirlønn 

Har en sprakende rød høstfarge på bladene og fargerrike frøstander. Sibirlønn kan bli 3-4 meter høy og er en bredvokst busk med grasiøs vekst, og trives best i lett jord og med mye sol.

Sibirlønn. Foto: OBPSibirlønn. Foto: OBP

Hjertetre 

Er et flerstammet småtre med hjerteformede blad som viser et vakkert fargespill om høsten i rødt, gyllent gult og rosa-fiolett. Hjertetreet utsondrer også en duft om høsten som kan minne om nystekte kaker. Hjertetre passer i middels store hager.

Hjertetre. Foto: Jorun HovindHjertetre. Foto: Jorun Hovind

Villvin

Er lite krevende, og kan også stå i skygge, men får flottere farger i sol. Velger du klatrevillvin, og vil ha den mot husvegg, lag en ramme den kan klatre på fordi den ellers vil grave seg inn i treverk og mur og skade fasaden.  

Rådhusvillvin. Foto: OBPRådhusvillvin. Foto: OBP

Kilde: Opplysningkontoret for blomster og planter

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer