Bli en urban bonde

Gå til hovedinnhold

Bli en urban bonde

Det er vår, det spirer og gror. Så noen frø og sett dem i vinduskarmen eller på kjøkkenbenken nå, så kan du snart høste dine egne urter og grønnsaker.

De smarte selvanningsboksene sørger for at jorden holder seg passe fuktig. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard
Stadig flere synes det er moro å dyrke frem egne urter og grønnsaker, og nettet bugner av gode råd.

Stadig flere synes det er moro å dyrke frem egne urter og grønnsaker, og nettet bugner av gode råd. Du behøver slett ikke ha hage eller terrasse for å kunne prøve deg frem med dyrking av din egen kortreiste mat. Det viktigste er at plantene dine får riktig jord, passe med sol og lys, og at de vannes riktig. Også for vanning finnes det enkle og smarte løsninger, som gjør at du nesten kan la plantene greie seg selv.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også!

 Enkle løsninger

I Gamlebyen i Oslo har Kaja Marie Lereng Kvernbakken satt av vinduskarmen på kontoret til urter og grønnsaker hun senere vil plante ut i bakgården. Etter «godtekrigen» før påske, fikk hun tak i mange plastbokser som hun har laget selvvanningspotter og små drivhus av.

Kaja Marie Lereng Kvernbakken - Boksene var av litt forskjellig størrelse, så jeg kunne sette to bokser oppå hverandre, fylle vann i den nederste boksen og ha jord og planter i den øverste, forteller hun.

 I plantejorden har hun kveilet en hyssing som går gjennom boksen og ned i vannet og trekker det opp i jorden slik at den holdes akkurat passe fuktig for plantene. Et hull på framsiden av vannboksen, gjør det enkelt å fylle etter når den tømmes. De små «drivhusene» er laget av bokser med lokk som hun legger på uten å lukke helt for å slippe inn luft.

 - Jeg har selvsagt laget hull på flere steder i boksene slik at eventuelt overskuddsvann blir borte når jeg senere setter dem ut, forklarer hun.

 Se mulighetene

Lereng Kvernbakken har ingen balkong i leiligheten, men i bygården har flere gått sammen og blitt enige om å lage en kjøkkenhage på en liten stripe jord mellom den sørvendte husveggen og gjerdet mot togskinnene. Nå er hun og de andre deltakerne i prosjektet i ferd med å rydde og gjøre i stand denne lille flekken slik at det blir klart for å plante i pallekarmer så snart det er varmt nok.

 - Her er det fantastisk å sette ut planter, sier hun entusiastisk. – På denne veggen har vi sol fra morgen til kveld, så her vil plantene trives, tror hun.

- Det er ikke dermed sagt at jeg planter direkte i jorden her, forteller hun. – Jordsmonnet er nok litt forurenset, så jeg legger duk i pallekarmene før jeg tilfører ren jord, fortsetter hun.

Slik lager du jorden din selv.

 Bymiljø er helt ok

Daglig leder Helene Gallis i Nabolagshager, som er travelt opptatt med å forberede Hagemessen på Lillestrøm i helgen, tar seg tid til å svare på noen spørsmål fra Hus & Bolig om hvor trygt det er å spise egendyrkede urter og grønnsaker fra urbane kjøkkenhager. Hun forteller at hun i samarbeid med seniorforsker Erik Joner i Norsk Institutt for Bioøkonomi (Nibio), tok jordprøver på Herligheten i Bjørvika og på Sagene, og fant at det var trygt å dyrke i by.

 - Legg en duk i bunnen på pallekassen og tilføy fersk jord, sier hun.

 - I noen bygårder kan det ha vært nedgravd mye rart, og da er det best å være på den sikre siden, mener hun, og forteller at det holder å vaske det man dyrker før det havner på tallerkenen slik at man fjerner svevestøvet.

 – Svevestøvet er for grovkornet til å trenge inn i planten, og det tar også veldig lang tid før det trenger inn i jordsmonnet, forteller Gallis som understreker at vi ikke nødvendigvis vet hvor grønnsakene vi kjøper på butikken har vokst, og at det gjerne kan ha vært på et jorde ved siden av en trafikkert vei.

 - Derimot har vi rimelig god kontroll på det vi dyrker selv, avslutter hun, før hun går tilbake til forberedelsen av Hagemessen. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer