Belegningsstein: Mange smarte løsninger

Gå til hovedinnhold

Belegningsstein: Mange smarte løsninger

Stein er ikke bare stein. I dag finnes det smarte løsninger både for avrenning av overvann, for ugressfrie fuger og for innebygd lys.

MULIGHETER: Med belegningsstein har du mange muligheter til å skape uterom. Foto: Multiblokk.

Noe av det nyeste på privatmarkedet er såkalt permeabel stein. At noe er permeabelt betyr at væske kan trenge igjennom det. Den permeable steinen er altså stein som ikke er vanntett.

Stein med oppsug

- Dette har vært på industrimarkedet lenge, men nå ser vi at det kommer for fullt også for privatmarkedet. Permeabel stein er stein med «oppsug», som tar unna vannet ved regnskyll, forklarer Atle Skansen, forhandleransvarlig i Multiblokk.

Stein med oppsug er i praksis stein med små, subbusfylte hull. Når det regner renner vannet igjennom, og ned i grunnen, som da må bygges slik at den fungerer som et fordrøyningsmagasin før vannet ledes ut i grøntområder. Slik kan man bygge helt uten fall og andre dreneringsløsninger.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Mindre holke

De siste årenes mange, voldsomme regnskyll gjør at stadig flere kommuner strammer inn privatboligers mulighet for å lede overvann ut i kommunale veier eller ned i felles avløpsanlegg, spesielt i tettbygde strøk eller områder med vedlikeholds- og utbyggingsetterslep. Permeabel stein vil i slike tilfeller være en smart løsning for boligeiere.

- Tester viser at permeabel stein kan ta unna enorme mengder vann. I forhold til asfalt har den altså et kjempefortrinn, ikke bare ved voldsomme regnskyll, men også ved snøsmelting. Når snø smelter på asfalten, tar det ofte lang tid før den renner ordentlig unna. Det fryser om natten, smelter om dagen, og du har glatte flater i lang tid. Med permeabel stein forsvinner snøen som smelter rett ned, overflaten blir raskt tørr og perioden med holke langt kortere, sier Geir Andersen, salgsansvarlig i Aaltvedt stein

Uten ugress

For deg som tenker at det å ha belegningsstein er synonymt med å ligge på knærne og pirke ugress ut av fugene hele sommeren finnes det også gode nyheter. Med de rette produktene kan ugresset holdes unna.

- Det som skjer når det begynner å vokse ugress i fugene, er som regel ikke at ugresset kommer nedenfra, men at frøene får feste og begynner å gro i fugene og da spesielt når regnet har skylt bort den øverste delen av fugesanden. Det er derfor viktig å ha godt fylte fuger. For å unngå at sanden forsvinner ved regnskyll selger vi herdende fugesand. Det er fugesand som du skal vanne etter at du har lagt den – da herder den og blir hard, samtidig som den forblir fleksibel nok til at den ikke sprekker opp ved frost. Når det regner får den gummiaktig konsistens. Slik fugesand regner ikke bort; dermed får heller ikke ugresset noe å gro i, sier Ellen Heieren Schumann, markedsansvarlig i Asak Miljøstein.

En annen mulighet er å kjøpe fugesand med så høy ph-verdi at plantene ikke vil trives der. Det eneste man da må passe på er å fylle opp i ny og ne, for slik sand kan i likhet med vanlig fugesand forsvinne med regnet.  

Fugerens og steinrens

Dersom du ikke har noen av disse smarte løsningene, men allerede har fått gjengrodde fuger, kan du kontakte din forhandler og spørre om fugerens. Mange firmaer tilbyr denne typen tjeneste, ved enten utleie av utstyr eller ved at noen kommer og gjør jobben. Etter en fugerens bør du fylle på med ny fugesand for ikke å få gjengroing på nytt.

Bortsett fra dette krever ikke belegningsstein særlig mye vedlikehold.

- Vi anbefaler en enkel steinrens ved behov. Det er en kraftig såpe som man dusjer på, før man koster godt og spyler overflaten. En slik rens får løsnet alger, pollenbelegg og lignende, sier Geir Andersen i Aaltvedt. 

Lys

Det finnes i dag mange gode løsninger for innfelt lys i belegningsstein og mur. Led-teknologien har gjort belysning langt billigere i bruk enn tidligere, og gir nye muligheter for virkelig å slå seg løs med lamper.

- Utebelysningen vår er særdeles populær og har vært vist ofte på Tid for hjem- programmet på TV. Det heter In-lite og er basert på tolv volt som gjør at alle kan montere det selv. Alle lampene har det siste innen led-teknologi og bruker minimalt med strøm, noe som gjør at du kan lyssette hagen uten å merke det på strømmåleren, sier Schumann i Asak.

Det finnes mange lignende systemer på markedet. Spør din forhandler om hva som finnes av komplimentære produkter når du handler belegningsstein, så du ikke går glipp av muligheter du ikke engang visste at fantes.

Grått, grått og grått

En annen ting det kan lønne seg å etterspørre, er andre modeller enn tromlet belegningsstein i gråmiks – du vet, den der «vanlige» steinen som så mange har.

- Mange vet ikke helt hva som finnes av utvalg, og tenker at den «vanlige» grå – som hos oss heter Herregård – er eneste mulighet. Når de så får se litt andre formater og fargenyanser blir de gjerne veldig positivt overrasket, sier Schumann i Asak.

Problemet er i midlertid at bestselgerne ofte er blant de rimeligste steinene – de er trygge å ta inn i store partier for forhandlerne. Men hvis lommeboka setter en stopper for de dyrere variantene, er det en løsning å bryte opp flaten du steinlegger med enkelte dekorstein, eller for eksempel å kjøpe sirkelsett, som kan gi en fin effekt på en gårdsplass, i oppkjørselen eller lignende.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer