Klesvask: Unngå disse feilene

Gå til hovedinnhold

Klesvask: Unngå disse feilene

Hvordan og hvor ofte du vasker klærne har faktisk mye å si både for miljøet, lommeboka og klærnes holdbarhet. Gjør du noen av de typiske feilene?

Den siste tidens fokus på mikroplast og havforurensning har satt søkelyset på en huslig syssel som i mange år var lite omdiskutert: Klesvasken. Mange ønsker å leve mer miljøvennlig i hverdagen, og da har klesvaskrutinene faktisk nokså mye å si. Trolig kommer så mye som 20 til 35 prosent av alle primære mikroplastkilder i havmiljøet fra vask av syntetiske klær. Syntetiske tekstiler utgjør i dag over halvparten av alle klær. Det er altså all grunn til å tro at du hver gang du setter på vaskemaskinen er med på å sende mikroplast ut i havet – plast du får i retur på matfatet ved neste sjømatmåltid.

Selv om det å kjøre en vaskemaskin er billigere enn folk tror, har det også innvirkning på lommeboka hvor ofte du vasker: Vasking sliter nemlig på tøyet, og er med på å redusere plaggenes levetid. (For ordens skyld: Hvor mye klesvasken koster er selvsagt avhengig av strømprisene. Dette kan du lese mer om her.)

Visste du at medlemmer i Huseierne får inntil 40% rabatt på byggevarer? 

Mye feilinformasjon

- Vi ser en oppvåkning hos folk; svært mange ønsker å gjøre livsstilsendringer som har betydning for miljøet. Men da er det viktig at vi er godt informert, slik at vi kan gjøre gode valg, sier Ingun Grimstad Klepp, forsker ved Oslo Met. Hun er medforfatter av boken «Lettstelt – rene klær med lite arbeid og miljøbelastning» som akkurat har kommet ut på Solum Bokvennen forlag. Boken tar for seg alt som handler om klesvask og -stell og setter det i et større miljøperspektiv.

Omslag

- Det er mye tull og tøys og feilinformasjon der ute. Kunnskap om klesvask og behandling av tekstiler har lenge vært helt ute av undervisningssystemet, og overlatt til blogger, kommersielle aktører, diskusjonsfora og så videre. Det er ikke noe galt med det, for all del, men for å ta gode valg og gjøre fornuftige livsstilsendringer er det viktig å ha riktig kunnskap, sier Klepp.

 

Myter

Boken tar blant annet for seg en god del myter om klesstell og klesvask. At helt nye klær er «rene» er en av dem. Visste du at nye klær slett ikke er rene, og at gamle, vaskede klær faktisk er renere? Det er noe å tenke over når for eksempel utstyret til babyen skal på plass: Arveklær, ja, takk!

- Mange tenker på helt nye klær som de reneste, men det stemmer dessverre ikke. De er som oftest fulle av kjemikalier av ulike slag – først og fremst tilknyttet innfarging av tøyet, men også tekstilenes egenskaper forsøker man å endre med en rekke kjemikalier. I tillegg kommer det jo at disse klærne er sydd og pakket av mennesker og håndtert av svært mange hender før de kommer opp i handleposen din. Ingenting tilsier at alle de hendene er rene. I brukte klær er derimot det meste av kjemikaliene vasket ut, færre hender har håndtert dem etter at de ble vasket, sier Klepp.

En annen myte er at vi vasker klærne våre med såpe, men det stemmer heller ikke.

- Såpe skummer noe veldig, og maskinen ville bare blitt full av skum om man skulle vasket med såpe, forklarer Klepp.

I stedet brukes vaskemidler som inneholder en hel rekke stoffer, som for eksempel enzymer, blekemidler, parfyme og fargestoffer – noen ganger i tillegg til såpe. Det er altså en sammensatt coctail som blandes ut i vannet du vasker med.

En tredje myte er at vaskenøtter er et miljøvennlig alternativt til vaskemidler.

- I hvilken grad produksjonen av dem belaster miljøet, vet vi ikke noe om, men vaske rent, gjør de ikke, skriver Klepp og medforfatter Tone Skårdal Tobiasson i boka. Grunnen til at mange likevel er nokså fornøyd med disse, er at bare vann faktisk også kan vaske ting greit rent.

 

Typiske feil

Mange av oss gjør dessuten unødvendige feil som faktisk har noe å si både for miljøet og lommeboka i det lange løp. Noen av dem finner du i listen her. Kjenner du deg igjen? De fleste feilene er enkle å rette opp i. Resultatet blir bedre for både deg, klærne og miljøet.

1 Du slumper med vaskemiddelet

Over halvparten av oss doserer vaskemiddel på slump. Tar du i litt ekstra for å være på den sikre siden, øker du miljøbelastningen i tillegg til at du risikerer at klærne ikke blir rene – i stedet får du for mye skum og for lite mekanisk bearbeiding. For lite middel kan på sin side gjøre at skitt ikke løsner fra tøyet. Derfor: Vær nøyaktig og mål opp riktig mengde for hver vask.

2 Du tenker at temperatur er avgjørende for renhet

Temperatur er bare en av flere faktorer. Vann, kjemikalier, og mekanisk bearbeiding er også avgjørende. Skitt er av mange slag og proteiner vaskes lettere ut ved lav enn høy temperatur. Normalt er vasking på lave temperaturer tilstrekkelig i hjemmet. Høyere temperaturer krever mer energi.

3 Du tror tøymykner eller skyllemiddel øker plaggets levetid

Dette er en påstand uten hold. Tøymykner gjør plaggene mykere, men belaster miljøet og du bør vurdere om resultatet er verdt den miljømessige belastningen. Ikke minst koster også dette stort sett overflødige produktet penger.

4 Du bruker tøymykner på syntetiske treningsklær

Resultatet blir i verste fall stinkende klær, i tillegg til at det belaster miljøet.

5 Du bruker kortprogram for å spare energi

Kortprogram betyr i mange tilfeller mer vann og energi, mindre tid. De fleste maskiner har energispareprogram, bruk det i stedet.

6 Du vasker ullblandingstøy med vanlig vaskemiddel

Ull skal vaskes med ullvaskemiddel – det gjelder også klær der ull er en del av blandingen. Med vanlig vaskemiddel går ullplaggene lett i stykker.

7 Du mangler plass til «nesten rene» klær

Mange klær havner i vaskemaskinen selv om de strengt tatt ikke er skitne. Kan du bruke skjorten en ekstra dag? Sett av en del av klesskapet til de nesten rene klærne – da slipper du en stabel på stolen, eller unødvendig mye vasking. Alle vaskemaskiner du ikke setter i gang sparer miljøet.

8 Du vasker i stedet for å fjerne flekker

Har du fått en liten flekk kan den ofte behandles lokalt med midler som siden skylles ut av plagget. Se vår flekkfjernings-guide her! 

9 Du kjøper klær og tekstiler uten å tenke over bruk, vask og stell

Ull og andre naturfibre lukter lite. Velger du syntetiske klær må du vaske oftere, det samme gjelder om du kjøper klær som sitter tett under armhulen, eller for eksempel sofa med hvitt trekk. Velg smart allerede ved innkjøp. raa@huseierne.no

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler