Får jeg fradrag for...? Spørsmål og svar fra Huseiernes webinar om skattemeldingen

Gå til hovedinnhold

Får jeg fradrag for...? Spørsmål og svar fra Huseiernes webinar om skattemeldingen

Det kom inn mange spørsmål om skatt og bolig til Huseiernes skatteeksperter i webinaret om skattemeldingen. Her ser du webinaret i reprise og noen av spørsmålene.

EKSPERTER SVARTE: Advokat i Huseierne Øistein Olsen Krokmoen (tv) og forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl svarte i Huseiernes webinar om skattemeldingen.

Skattemeldingen skal leveres om noen dager - søndag 30. april. Det er mange som har spørsmål, og derfor hadde Huseierne også i år et webinar om skattemeldingen.

Det var advokat og skatteekspert Øistein Olsen Krokmoen og forbruker- og kommunikasjonssjef Carsten Pihl som holdt webinaret.

Søk utsettelse hvis du må!

Øistein Krokmoen startet med å minne om at hvis du sliter med å nå tidsfristen 30. april, kan du søke utsettelse. Du gjør det ved å gå inn på skattemeldingen og søke utsettelse. Da får du automatisk utsettelse til 31. mai.

 

Hele webinaret ser du her!

 

Får jeg fradrag for...?

Bolig er et av områdene i skattemeldingen der det for mange gjenstår tall som må fylles inn. Derfor er det viktig å være på vakt. Her er en knippe av spørsmålene som kom inn i webinaret:

Får jeg fradrag for omkostninger ved kjøp av bolig?

SVAR: Dessverre. Når du kjøper bolig får du ikke fradrag for kostnadene ved kjøp. (Det kan være du kan få fradrag når du selger, men det er bare når du selger med skatteplikt. De fleste som selger boligen de bor i kan selge skattefritt. Se neste spørsmål.)

Når må jeg betale skatt av gevinsten ved boligsalg?

SVAR: Det er i utgangspunktet skatt på all gevinst ved salg av eiendom, men det er noen viktige unntakt. Det gjelder bolig du bor i selv (såkalt primærbolig) og hytte du har brukt som din egen.

For bolig gjelder det at du må ha bodd i den i de siste 12 av 24 måneder. Se mer om beregningene av datoene her: Skattefritt eller skattepliktig boligsalg 

For hytter gjelder det at du må ha eid hytten og brukt den som din egen i minst fem av de siste åtte årene. Les mer om det her: Skatt ved salg av fritidseiendom 

Formuesverdien på boligen er satt for høyt!

Jeg ser at Lendo vurderer markedsverdi for min bolig til ca 200.000 lavere enn det som står i min skattemelding. Kan jeg endre til den verdi som Lendo anslår? Og er et skjermbilde fra Lendo på nett tilstrekkelig som dokumentasjon?

SVAR: Lendo har som flere andre tjenester (for eksempel Hjemla) en kalkulator der du kan se verdien på boligen. Denne kan du bruke for å sjekke om formuesverdien på boligen er satt riktig i skattemeldingen.

Men for å klage på formuesverdien må du levere en takst fra en takstmann, en verdivurdering fra eiendomssmegler eller dokumentasjon på salgsverdi av omtrent lik bolig i området. Skjermdump fra Lendo eller Hjemla holder ikke.

Les mer om klage på formuesverdi her: Formuesverdi på bolig 

Flytte felles gjeld mellom ektefeller?

Jeg er gift, og all fellesgjeld står på mannen. Har fått høre at det lønner seg og føre opp all gjeld på den med minst inntekt. Stemmer det?

SVAR: Når man er gift, regnes formue og gjeld sammen. Derfor er det i utgangspunktet ikke behov for å flytte gjeld eller formue mellom ektefeller. Men det kan være et poeng hvis man tjener under ca 60.000 kroner.

Samboere bør derimot være på vakt for de kan ikke flytte renter og gjeld som de vil. Mer om det kan du lese her: Slik kan samboer flytte rentefradraget 

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler