Advokaten svarer: Får jeg fradrag? Skattepørsmål i siste liten

Gå til hovedinnhold

Advokaten svarer: Får jeg fradrag? Skattepørsmål i siste liten

Huseiernes advokat Øistein Olsen Krokmoen svarer på skattespørsmål i siste liten før skattemeldingen skal leveres. Får jeg fradrag? Kan jeg leie ut skattefritt? Hva gjøre jeg hvis formuesverdien på huset er for stor?

Advokat Øistein Olsen Krokmoen svarer på skattespørsmål i siste liten.
EKSPERT: Huseiernes advokat Øistein Olsen Krokmoen svarer på noen skattespørsmål rett før innleveringsfristen for skattemeldingen.

Av: Carsten Henrik Pihl

Skattemeldingen skal leveres torsdag 30. april ved midnatt for lønnsmottakere og pensjonister. Næringsdrivende har fått til 31. august med å levere.

Les mer om utsettelse og betaling av restskatt her: Siste innspurt for skattemeldingen

Huseiernes medlemmer har sendt inn mange spørsmål i løpet av april, både til våre advokater og i nettmøtet vi hadde før påske. 

Her svarer advokat og skatteekspert Øistein Olsen Krokmoen på noen vanlige spørsmål som har kommet inn.

 

Når kan jeg leie ut skattefritt?

Du kan leie ut en del av boligen din skattefritt så lenge du bruker minst halvparten selv, regnet etter utleieverdi. Det avgjørende er altså at månedlig markedsleie for den delen du bruker selv er minst like høy som markedsleien for den delen du leier ut.

Men vær oppmerksom på noen begrensninger i skattefritaket:

 

Hva kan jeg trekke fra når jeg leier ut? 

Kort fortalt: de aller fleste typer kostnader som knytter seg til det å leie ut og utleieboligen.

Se vår oversikt over de viktigste fradragene her: Fradrag når du leier ut bolig

Hva skjer hvis kostnadene overstiger leieinntektene?

Da får du et underskudd, som blir trukket fra annen skattepliktig inntekt (for eksempel lønn) samme år. Eventuelt kan underskuddet framføres, som betyr at det trekkes fra skattepliktig inntekt neste år.

Verdien på boligen min er satt for høyt – hva gjør jeg?

Det første du må undersøke er om Skatteetaten har riktige opplysninger om boligen din, altså areal, byggeår og boligtype.

Hvis verdien fortsatt er feil, kan du få den nedjustert, men da bør du kunne vise til en verdivurdering fra en megler som kjenner området eller en takst. Dette kan enkelt gjøres i skattemeldingen.

Les mer om klage på verdsettelsen av boligen her: Formuesverdi på bolig

Jeg har solgt en bolig skattefritt – må jeg melde dette inn til Skatteetaten?

Siden boligen er solgt skattefritt, skal du ikke skatte av gevinsten. Du trenger ikke å melde inn salget til Skatteetaten, men du må passe på at boligen ikke står oppført som din (eller ektefelles) formue i skattemeldingen.

Dette gjelder hvis boligen ble overlevert til kjøper innen utgangen av 2019. Fant overtakelsen sted i 2020 (mens salget var i 2019), skal boligen fortsatt stå i skattemeldingen din for 2019.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler