Derfor bør du la takstmannen bore hull i veggen

Gå til hovedinnhold

Derfor bør du la takstmannen bore hull i veggen

Kravet til dokumentasjon av bolig ved salg er blitt høyere etter at det kom ny avhendingslov fra 2022. Takstmannen må undersøke mer av boligen du skal selge enn før, og dokumentere funnene enda bedre. Men må takstmannen bore hull i veggen? Der kvier mange selgere seg. Men det er gode grunner til å takke ja til boring!

Tekst og video: Rikke Åserud

Når man skal selge bolig er det vanlig å endelig få fiffet den opp litt. Man får malt den veggen som har trengt maling de siste fem årene og festet de løse listene.

Og så - når boligen er på sitt fineste på mange år – skal takstmannen inn og bore hull i veggen for å se etter fukt? Det kan da ikke være smart, eller?

Ny avhendingslov fra 2022

Men det er nettopp det det er – smart. Med de nye boligsalgsreglene som trådte i kraft ved nyttår kreves det at selger skal legge frem bedre og mer detaljert informasjon om boligen enn tidligere.

Dette har blant annet ført til at tilstandsrapporten tillegges mer vekt. Derfor er også tilstandsrapportene nå er langt mer detaljert, og i et mer forståelig språk, enn tidligere. Poenget med den nye avhendingsloven er at så mye som mulig om boligen skal komme frem, slik at kjøper ikke får noen ubehagelige overraskelser i ettertid. Målet er færre konflikter mellom kjøper og selger i ettertid.

Når en feil er dokumentert og beskrevet, kan ikke kjøper klage på dette i ettertid. Det som derimot ikke er undersøkt og dokumentert vil stå for selgers risiko.

Kravet om hulltaking er derfor tatt inn i forskriften om hvordan tilstandsrapporter skal gjennomføres. Se teksten nederst på siden.

- Hvis du ikke lar takstmannen få utføre hulltaging, vil risikoen for skjulte feil og mangler automatisk bli flyttet over på deg som selger, sier Huseiernes boligtekniske rådgiver, Anders Stensrud.

I videoen over viser han hvordan hullet tas, og hvorfor! 

Vann og fuktskader må beskrives

Kjøper plikter å sette seg godt inn i informasjonen om boligen når den legges frem. Legges den derimot ikke frem, er det selger som kan få et problem dersom skader oppdages i ettertid.

Da kan kjøper rette mangelskrav mot selger: Kjøper har jo da kjøpt noe annet enn han eller hun fikk inntrykk av.

Med andre ord: Så mye som mulig om boligen du selger skal og bør opp og frem i lyset. Da har du ryggen fri for ting som dukker opp i ettertid.

Særlig større skader som potensielt kan være svært dyre og omfattende å sette i stand er det viktig at kjøper opplyses om. Vann- og fuktskader ligger i denne kategorien.

Hulltaging avslører fuktproblemer

Fukt fra bad som ikke holder tett er ikke alltid så lett å oppdage. Fuktmålinger inne på selve badet kan gi indikasjoner, men de gir ikke nok informasjon. Den beste måten er å få boret i veggen på baksiden av badet. Boringen gjøres stort sett helt nede ved listen, og dekkes med et lokk.

Fordelen for deg som selger er at du får avdekket om boligen har et fuktproblem – før salget, i stedet for etter. Fordelen for kjøper er at han eller hun vet at det er sjekket – slik at overraskelsene ikke kommer etter handelen. Hullet kan siden brukes som en inspeksjonsluke for å overvåke tilstanden på badet.

Den tryggheten bør veie langt tyngre enn ulempene ved å ha et lite dekklokk nederst ved listen.

 

Slik er reglene:

Slik er teksten om hulltaking i forskriften

"For å undersøke om våtrommet har en fuktskade som definert i den til enhver tid gjeldende bransjestandarden for fuktsikker bygning, skal den bygningssakkyndige bore et hull på minimum 73 mm fra et tilstøtende rom eller fra undersiden.

Den bygningssakkyndige skal måle fukt og undersøke om det er symptomer på fuktskade.

Hullet skal tas på et minst mulig synlig sted i et område der det erfaringsmessig forekommer skader, slik som i våtsonen eller ved bunnsvill i vegg. Hullet skal plomberes forsvarlig."

 

Teksten er hentet fra paragraf 2-2 i forskriften til avhendingsloven som omhandler hvordan tilstandsrapporten skal utføres. Les hele forskriften her!

Mer om tilstandsrapportene kan du lese her: Nå er det nye tilstandsrapportene klare

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer