Dersom du skal selge bolig, er det mange regler du bør kjenne til. Her finner du svar på mange vanlige spørsmål.
Megleren utarbeider prospekt, annonserer boligen og innhenter nødvendige dokumenter. Megleren forestår det økonomiske oppgjøret, og sørger for å slette panteheftelser og tinglyse overdragelsen. Ønsker du å spare utgifter kan du eventuelt ordne med salget selv og la en megler ta seg av oppgjøret, men husk at eiendomsmeglere er fagfolk som i mange tilfeller kan oppnå en bedre pris enn deg.
Som den klare hovedregel, bør du ha eierskifteforsikring. Dersom kjøper mener boligen har en mangel, er det forsikringsselskapet som håndterer saken slik at du slipper å ta denne konflikten alene.
Nei, forsikringsselskapet kan i visse situasjoner holde deg ansvarlig for mangelskrav. Dette vil for eksempel være tilfellet dersom du har tilbakeholdt viktige opplysninger om eiendommen.
Les forsikringsvilkårene nøye, du er forpliktet i henhold til det som fremgår av forsikringsavtalen. Opplys forsikringsselskapet om alle relevante negative forhold ved eiendommen.
Særlig to ting; ta forbehold og overhold din opplysningsplikt.
Det er viktig at du selger eiendommen med forbeholdet «som den er». Dette bør fremkomme både av prospektet og av kjøpekontrakten.
Å ta et slikt forbehold vil ha den juridiske konsekvens at kjøper i utgangspunktet ikke kan rette noe mangelskrav mot deg i ettertid.
Omstendigheter ved eiendommen som du kjenner til, og som kjøper hadde grunn til å regne med å få, er opplysninger som skal formidles i forbindelse med salget. Som selger har du en opplysningsplikt. Sørg for at all relevant informasjon blir gitt kjøper. Sørg også for at informasjonen som blir gitt er korrekt.
Du bør tenke på hva du selv ville visst hvis du var på visningen.
Da kan kjøper har grunnlag for å kreve prisavslag. Du vil da risikere å bruke tid og ressurser på en tvist med kjøper i etterkant av salget.
Du bør helt klart selge med grunnlag i en skriftlig kjøpekontrakt.
Dersom du bruker megler, vil megleren ofte ha en gjennomarbeidet mal for kjøpekontrakt som du kan bruke. Det er viktig at forbeholdet om at eiendommen selges som den er kommer klart frem av kjøpekontrakten.
Det er bedre å kontraktsfeste for mye enn for lite. Spesielle forbehold ved eiendommen bør nedfelles i avtalen. Dersom det blir forhandlinger om ansvar, tilbehør eller annet før eller under budrunden, bør resultatet av slike forhandlinger også tas med i avtalen.
Dersom du har eierskifteforsikring, bør du varsle forsikringsselskapet ditt snarest. Dersom du ikke har forsikring, kan du som medlem få en gratis juridisk vurdering av Huseiernes Landsforbund.