Eiendomsmegler eller selge-selv: Hva skal du velge?

Gå til hovedinnhold

Eiendomsmegler eller selge-selv: Hva skal du velge?

Bruke eiendomsmegler eller selge selv uten megler? Hva er forskjellen og hva er det lurt å velge? Vi guider deg gjennom begrepsjungelen.

ULIKE MÅTER: Det er flere ulike måter å selge boligen på. Her ser du en oversikt over typene og ulike firmaer som tilbyr disse ulike metodene. I teksten forteller vi hva du må tenkte på når du skal velge dette. (Illustrasjon: Huseierne)

Et av de første valgene du må gjøre når du skal selge en bolig, er om du skal bruke eiendomsmegler eller selge boligen selv.

I dag velger 97-98 prosent av oss å bruke eiendomsmegler til salget. Det er en god grunn til det: De fleste av oss selger bolig bare en tre til fem ganger gjennom livet. Ved salg av bolig står det mye penger på spill. Salget skal finansiere neste bolig og for mange er boligen også en del av pensjonssparingen. Da er det greit å ha hjelp i prosessen.

I dag er det tre ulike måter å få hjelp til å selge en bolig:

Eiendomsmegling: Salg gjennom tradisjonelle eiendomsmeglere (og advokater), der eiendomsmeglere gjør hele jobben. Dette skjer på egenhånd eller gjennom underleverandører.

Hybridmegling: Nettbasert eiendomsmegling underlagt eiendomsmeglingsloven der selgeren gjør mer av jobben, typisk holder visningene selv. Mye av kommunikasjonen går på nett.

Selge selv-tjenester: Tjenester som hjelper boligselger å håndtere boligsalget. Driver selv ikke med rådgivning, men har systemer for å hente inn informasjon, lage salgsoppgave mv. Oppgjør kjøpes fra egen oppgjørsmegler i eller utenfor selge-selv-tjenestens konsern.

Se mer: Du kan se hva du får i de ulike tjenestene i tabellen nederst på siden!

Du kan selge selv uten megler, men klarer du det?

Men det er fullt lovlig å selge bolig selv, og det finnes etterhvert ulike tjenester som hjelper deg å selge selv. Disse vil kunne sette deg i kontakt med takstmann, fotograf mm, og også levere hjelp til å fikse papirarbeidet. Men å selge selv, innebærer at det er du som selger som bærer alt ansvaret alene. En selge-selv-tjeneste vil for eksempel ikke hjelpe deg med sjekk av budgiverens finansiering - slik en eiendomsmegler gjør.

Les mer: Ditt ansvar når du selger bolig

En eiendomsmegler har et eget, selvstendig ansvar for prosessen og opplysningene om boligen som kommer i tillegg til ditt ansvar.

Les mer: Eiendomsmeglerens ansvar i boligsalget

 

Ta kurs! Huseierne har et eget digitaltkurs om salg av bolig. Det er gratis for alle medlemmer! 

Digitalt kurs

Kurs om salg av bolig

1. januar 2022 kom det nye regler om boligsalg. I dette kurset går Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne gjennom de nye reglene, og andre viktige tema du trenger å kunne når du skal selge bolig. Les mer

Sparer man penger på å selge selv? Tenk heller: "Er jeg en selger?"

Mange tenker at det er lurt å selge selv fordi man sparer penger. Men det finnes i dag eiendomsmeglingstjenester som koster omtrent det samme som å bruke selge-selv-tjenester.

I valget mellom å selge selv eller å bruke eiendomsmegler tror jeg heller du skal tenke på om du klarer å virkelig SELGE boligen din selv.

Selger du selv er det du som må ringer potensieller interessenter, svare på spørsmål om boligen, holde visning og ringe potensielle budgivere.

Du vil med selge-selv-tjenester få tilgang til enkle budportaler, men i de færreste boligsalg er det slik at bud dukker opp av seg selv. I de fleste budrunder det det mellom en og to budgivere, og du må nå ta kontakt med disse budgiverne for å få inn budene.

Selger du selv har du heller ingen å rådføre deg med om bud, opplysninger som skal gis mm. Selge-selv-tjenestene har ikke lov til å gi denne typen rådigivning.

Hybridmegling - en mellomting

Innenfor eiendomsmegling har det skjedd en utvikling de siste årene. Noen firmaer driver med det vi kan kalle “tradisjonell” eiendomsmegling. Her er det mye personlig kontakt, og eiendomsmegleren og du treffes ofte.

I det har det også kommet det vi kaller hybridmegling - eller nettmegling. Dette er eiendomsmeglingstjenester som drives først og fremst med elektronisk kontakt, og du holder ofte visningen selv. Denne typen eiendomsmegling vil være billigere, men du får altså mindre personlig kontakt, og må gjøre noe selv - stort sett visningen.

Som boligselger må du altså først gjøre et valg om du ønsker å selge med eiendomsmegler eller å selge selv. Ønsker du å bruke eiendomsmegler må du se om du ønsker å bruke vanlig eiendomsmegling eller hybridmegling.

 

 

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.