Selge bolig i 2022: 5 råd om hva du må passe på nå som det er nye regler!

Gå til hovedinnhold

Selge bolig i 2022: 5 råd om hva du må passe på nå som det er nye regler!

Det er nye regler for boligsalg fra 2022. Du som selger bolig får hjelp av nye regler, men boligsalget kan ta lenger tid. Her er fem gode råd for et effektivt boligsalg uten for høye kostnader.

Av: Carsten Henrik Pihl

Boligmarkedet i 2022 har startet med få boliger ute og boligprisstigning. Nye regler for deg som selger bolig er blant årsakene. Det betyr at du som skal selge bolig i løpet av året bør startet forarbeidet nå.

Her er fem gode råd til deg som skal selge i år:

1. Boligsalget vil ta lenger tid

De nye tilstandsrapportene skal være grundigere. Det gjør at de bygningssakkyndige (takstmennene) bruker litt lenger tid på hver bolig. Dermed vil hele boligsalgsprosessen ta litt lenger tid.

Dette må du ta med i beregningen når du skal selge bolig.

Rådet vårt er at hvis du tenker på å selge bolig, er det lurt velge eiendomsmegler så tidlig som mulig og sette igang selve boligsalgsprosessen. Gjerne før du har funnet din nye bolig. Det er mye forarbeid som kan gjøres før selve boligsalget starter.

Les mer: Slik velger du eiendomsmegler

2. Kjøpe eller selge først?

De fleste som selger bolig skal flytte videre til en ny bolig. Og da kommer alltid spørsmålet: Er det lurt å kjøpe først eller selge først?

Det vanligste i Norge er å kjøpe ny bolig først. Nå som det er få boliger i markedet, vil det fortsatt være lurt å kjøpe bolig først.

Utfordringen med å selge bolig først er at du da har avtalt en overtakelsesdato i den gamle boligen. Og da må du flytte. Hvis du ikke har funnet deg en ny bolig først, vil du da måtte leie bolig. Det gir ekstra kostnader og dobbelt flyttesjau.

carsten_f_2500x1333.jpg

EKSPERT: Huseiernes forbrukersjef Carsten Pihl har gitt råd om boligsalg og boligkjøp i mange år. Her er gode råd til deg som skal selge i år. 

3. Husk å sjekke mellomfinansiering

Utfordringen med å kjøpe først er at du blir sittende med to boliger i en periode. Og da trenger du mellomfinansiering for å betale for den nye boligen mens den gamle selges.

Mellomfinansiering er dyrere enn vanlig boliglån, så det gjelder å begrense perioden med mellomfinansiering. Dette er også en god grunn til å starte forberedelsene for boligsalget tidlig.

Husk å sjekke med banken om både finansering og muligheten for mellomfinansiering!

For å begrense tiden med mellomfinansiering er det viktig at du har gjort godt forarbeid, slik at du kan få boligsalget raskt unna når du har kjøpt ny bolig.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

4. Grundigere tilstandsrapporter - skal man fikse småting?

De nye boligsalgsreglene har krav om grundigere tilstandsrapporter. Vi i Huseierne har fått flere spørsmål om det er lurt å fikse småting før du selger.

Det vanlige rådet er at man ikke skal drive med mye oppussing før salg. Dette er penger du normalt sett ikke får igjen når du selger, men småting bør du fikse. Det kan være lister som mangler eller dørhåndtak som henger.

Men det kan også være smart å sørge for å utføre en elektrisk kontroll og fikse eventuelle feil ved elanlegget. Her er tilstandsrapportene strenge, og usikkerhet rundt det elektriske anlegget kan gjøre at noen boligkjøpere holder seg borte.

Les også: Oppussing før salg - dette lønner seg

5. Informer om alt når du selger!

De nye boligsalgsreglene er slik at boligen selges som avtalt. Det betyr at du som selger oppfordres til å gi mest mulig informasjon om boligen. Dette gjøres først og fremst gjennom tilstandsrapporten som lages av en bygningssakkyndig.

Men du som skal selge skal også fylle ut en egenerklæring, og i den er det viktig at du informerer om alt du husker om boligen. Dette selv om hendelsen ligger litt tilbake.

Har du for eksempel hatt et museproblem tidligere, men fått ryddet opp i det? Fortell om det! Skriv nøkternt om hva som skjedde og hvem som fjernet musene. Da har du informert, og det vil neppe ha noen innvirkning på prisen. Men hvis du ikke skriver noe, og det dukker opp et gammelt musebol i en vegg som kjøperen åpner, da kan du få trøbbel.

 

Digitalt kurs

Kurs om salg av bolig

1. januar 2022 kom det nye regler om boligsalg. I dette kurset går Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne gjennom de nye reglene, og andre viktige tema du trenger å kunne når du skal selge bolig. Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer