Av: Carsten Henrik Pihl
Fra i år skal alle utleieformidlere rapportere leiedata til Skatteetaten. Dermed blir din utleie rapportert direkte til Skatteetaten på lik linje med at banker rapporterer lån og penger på konto, eller arbeidsgiver rapporterer lønnsinntekt.
Dette gjør det enklere for Skatteetaten å finne ut hvem som leier ut, og det vil gjøre det lettere for deg å fylle ut skattemeldingen. Tallene for utleien nå i 2020 kommer på Skattemeldingen
Korttidsutleie rapporteres
Det er korttidsutleie som rapporteres. Typisk utleie over en helg eller en uke. Leieforhold over 30 dager blir ikke rapportert, dette må du selv holde styr på.
– Hvis du leier ut din egen bolig mindre enn 30 dager bruker vi informasjonen til å forhåndsutfylte skattemeldingen din, forteller Elisabeth F. Fischer, avdelingsdirektør for innhenting i Skatteetaten.
Om du bare leier ut et rom, eller en hel bolig spiller ingen rolle. Er det korttidsutleie, blir det rapportert.
Skatt ved korttidsutleie av bolig - AirBnB m.m.
Husk å kontrollere tallene - og sett av penger til skatten!
Uansett om tallene rapporteres inn, så må du passe på å kontrollere tallene, forteller Øistein Olsen Krokmoen, advokat i Huseierne:
- Skattemeldingen er ditt ansvar, og du kan ikke unnskylde deg med at det var feil i rapporteringen. Derfor må du passe på å kontrollere de rapporterte dataene, sier han.
KONTROLLER SELV: Advokat Øistein Olsen Krokmoen i Huseierne minner om at selv om inntektene kommer rett inn i Skattemeldingen, må du selv huske på å kontrollere tallene. Du er ansvarlig for tallene som står i Skattemeldingen.
Huseiernes advokat peker også på at selv om tallene rapporteres inn, blir det ikke forhåndsbetalt noe skatt for deg.
- Du må selv huske på å sette av penger til skatten. Den må betales etter at skattemeldingen er levert neste vår, sier Øistein Olsen Krokmoen.
For deg som leier ut!
Medlemskap i Huseierne trygger utleieforholdet ditt:
→ Gratis utleiekontrakt og maler
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om utleietemaer
Bli en trygg utleier for 619 kroner i året!
Slik er skattereglene
Du skal skatte av korttidsutleie - også når du leier ut i din egen bolig. De første 10.000 kronene er skattefrie. Deretter skattlegges du av 85 prosent av inntektene.
Av dette betaler du 22 prosent skatt i 2020.
Se eksempler og les mer her: Leie ut i sommer? Dette er skatten på utleie
Bare for de som bruker formidlingsselskap
Det er bare utleie gjennom formidlingsselskap som blir rapportert.
- Forhåndsutfyllingen gjelder for korttidsutleie, så lenge du bruker et formidlingsselskap, sier Elisabeth F. Fischer, avdelingsdirektør for innhenting i Skatteetaten.
IKKE FINN: Det er bare formidlingsselskapene som skal rapportere, ikke annonseselskapene. Det betyr for eksempel at Finn.no ikke skal rapportere hvis du leier ut, forteller Elisabeth F. Fischer, avdelingsdirektør for innhenting i Skatteetaten. (Foto: Skatteetaten.)
Det spiller ingen rolle om formidlingsselskapet er norsk eller utenlandsk, så lenge boligen som leies ut er i Norge. Det mest kjente formidlingsselskapet er AirBnB. Utleie gjennom denne tjenesten vil bli rapportert til Skatteetaten. Men også andre formidlingsselskap skal rapportere korttidsutleie, for eksempel lokale utleiekontorer på alpinsteder mv.
De som derimot ikke skal rapportere er de rene annonsetjenestene. Utleien blir altså ikke rapportert hvis du har leid ut hytta på Finn.no.
Dette er opplysningene som rapporteres til Skatteetaten
Alle formidlingsselskapene skal rapportere inn den samme informasjonen til Skatteetaten. Dette omfatter blant annet opplysninger om:
- Fødselsnummer, d-nummer eller organisasjonsnummer, samt navn, adresse og kontonummer til utleier
- Utleiebeløp per utleieforhold (fratrukket gebyr som leietaker betaler til formidler)
- Eventuelt gebyr som leietaker betaler til formidler per utleieforhold
- Provisjon som utleier har betalt til formidleren per utleieforhold eller per avregningsperiode
- Antall utleiedøgn per utleieforhold (dato fra og til)
- Eiendommens veiadresse eller matrikkeladressen
Du kan lese mer om opplysningsplikt, hvem som omfattes, hva som skal rapporteres inn og hvordan det skal rapporteres inn på Skatteetatens sider.