Slik fyller du ut leiekontrakt for hytta di!

Gå til hovedinnhold

Slik fyller du ut leiekontrakt for hytta di!

Du fikk kanskje med deg vår guide til å fylle ut leiekontrakt for bolig? Vi følger opp med å vise hvordan du enkelt kan gjøre det samme hvis du skal leie ut hytta di!

Utleie av hytte - kontrakt er viktig
SMART UTLEIE: Vurderer du å leie ut hytta i sommer? Husk kontrakten! Foto: Karoline Koldre 

Av: Karoline Koldre 

De siste årene er det mange av oss som har feriert hjemme i Norge, og det ser ut til å ha gitt mersmak. Mange hytter er allerede fullbooket ut sommeren. Så kanskje ser du nå en mulighet til å leie ut hytta di hvis du ikke skal bruke den selv? Du kan nemlig fort tjene gode penger på å leie ut fritidseiendommen din. Men sørg da for å skriv en god kontrakt med de som skal leie den!

Les mer: Dette kan du tjene på å leie ut hytta i sommer

Her ser du hvordan du kan fylle ut kontrakten enkelt og trygt, slik at det ikke skal oppstå problemer hverken for deg eller for leietaker.

Last ned: Her finner du vår digitale leiekontrakt for hytte og fritidsbolig

 

1. Utleier

Partene må være over 18 år for å signere kontrakten. Er du for eksempel 16 år og skal leie en hytte, må foreldre eller foresatte signere kontrakten for deg. Er en av leieavtalens parter et selskap, må den som skal signere ha fullmakt fra selskapet.

Les mer: Leie ut i sommer, eller leie ut en hybel? Slik er skatten på utleie

 

 2. Leier

Dersom det er flere leiere bør alle oppføres i kontrakten. Sørg for at alle signerer med BankID. Disse vil da være ansvarlige for det som inngår i kontrakten. Alternativt kan man ha en kontrakt med hver leier, som da vil ha selvstendige leieforhold.

Huseierne anbefaler at alle leietakere signerer på samme kontrakt. Leietakerne blir da solidarisk ansvarlig overfor utleier.

 

spørsmål - objektet.png

SVAR PÅ SPØRSMÅL: I Huseiernes digitale leiekontrakt for fritidsbolig svarer du på spørsmål, og så tilpasses kontrakten etter det. Dermed blir utfyllingen lettere og kontrakten enklere å bruke.

 

3. Eiendom

Sørg for at adressen til hytta oppgis i kontrakten.

 4. Leieobjekt

Beskriv hytta! Har den for eksempel adgang til en brygge eller et fiskevann?

5. Varighet

Her setter man opp perioden leieforholdet skal vare, fra dato til dato.

Husk at Husleieloven ikke gjelder for fritidsboliger. De som leier en fritidsbolig har i prinsippet ikke noe oppsigelsesvern.

 

For deg som leier ut!

Medlemskap i Huseierne trygger utleieforholdet ditt:

→ Gratis utleiekontrakt og maler
→ Gratis juridisk rådgivning hvis du har problemer
→ Gratis kurs om utleietemaer

Bli en trygg utleier for 619 kroner i året!

 

6. Leiesum

Her fastsetter man leien. Den kan enten betales forskuddsvis for hele leieperioden eller delvis underveis, for eksempel per uke. Det avgjør du som utleier hva du ønsker eller etter avtale med leietaker.

 

 7. Tillegg

Utleiers utgifter til elektrisitet, vann og avløp kan enten innbakes i leiesummen, eller tas som et tillegg til leien. Kanskje gir man leietaker tilgang til en båt, sportsutstyr eller andre eiendeler av større verdi. Det kan man liste opp her og ta et tillegg for.

 

 8. Sikkerhet

Her har man mulighet til å avtale sikkerhet for leieforholdet. Vi anbefaler på generelt grunnlag å alltid sørge for sikkerhet ved utleie, men behovet for sikkerhet må vurderes i hver enkelt situasjon. For eksempel er det ikke nødvendig med et kjempehøyt depositum dersom du kun skal leie ut et par dager.

Les mer: Utleie: Derfor er depositum viktig

 

9. Særlige bestemmelser

Hvis du velger ja, vil du få anledning til å skrive inn en fritekst.

Partene kan avtale praktiske ting som ikke ellers er regulert av avtalen, for eksempel spesielle vedlikeholdsbehov, dyrehold, nedvasking eller rutiner ved innflytting og utflytting og så videre.

 

15. Utkastelsesklausul

Har man utkastelsesklausul kan utleier få avsluttet et leieforhold hvis leiesummen ikke blir betalt. Utkastelse kan også benyttes der leier ikke flytter til avtalt tid, eller etter at leieforholdet er sagt opp. Misligholder leier sine forpliktelser på en vesentlig måte, kan leieforholdet heves.

 

Last ned: Her finner du vår digitale leiekontrakt for hytte og fritidsbolig

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer