Takplater som flasser

Gå til hovedinnhold

Takplater som flasser

Da John Birger Wiken fikk lagt nye takplater på boligen sin i Asker i 2002 tok det ikke lang tid før malingen på platene begynte å flasse av.

20-30 år: Eksperter mener takplater bør holde i 20-30 år før de begynner å flasse. Foto: Privat

- Jeg ble overrasket over at det skjedde etter kun et par år, sier Wiken.

Ettersom han ikke kunne finne igjen kvitteringen for takplatene og derfor ikke fikk noe hjelp fra produsenten, valgte Wiken å male de avflassede områdene på taket selv.

- Da jeg ganske nylig fjernet et stort tre i hagen ble det mer sol på taket, og problemet eskalerte veldig, forteller han.

Etter å ha pusset og malt på taket i flere omganger siden han fikk det lagt i 2002, valgte Wiken i våres å få et malerfirma til å gå over hele taket.

20-30 år

Et raskt søk på nettet viser at Wiken ikke er den eneste som sliter med takplater hvor malingen flasser av. Men hvor lenge kan du egentlig forvente at malingen holder, hvor ofte må det vedlikeholdes, og hva kan du gjøre selv?

Johan Gåsbakk, seniorrådgiver i Sintef Byggforsk, kan fortelle at takplater av aluminium som flasset var et velkjent fenomen i 1980-årene. Da kunne du rundt om i landet se blanke fjøs-, og låvetak, hvor slike plater tradisjonelt er mye brukt.

I dag skal produktene være så gode at takplatene skal holde i minst 20-30 år. At takplater flasser etter kun få år på taket er uakseptabelt, mener seniorrådgiveren.

- Når malingen forsvinner er det noe som ikke fungerer, for den skal ikke forsvinne så raskt lenger. Kanskje kan det ha skjedd noe i produksjonen? Sier han.

Takplatene til John Birger Wiken begynte å flasse etter kort tid. Foto: PrivatTakplatene til John Birger Wiken begynte å flasse etter kort tid. Foto: Privat

Han oppfordrer til å ta kontakt med produsenten før du begynner å gjøre noe selv. Det kan nemlig være forskjeller fra produsent til produsent i hvordan takplatene er laget, og derfor i hvordan du eventuelt bør behandle det.

- Hvis malingen flasser tidlig kan du kanskje få helt nye plater eller vedlikehold fra produsenten. Det er i alle fall viktig at du får produsentens «oppskrift» på hvordan du skal rengjøre, prime og slike ting før du setter i gang på egenhånd.

Ulike påkjenninger

Takplater av enten aluminium eller stål har tradisjonelt vært mye brukt på låver, fjøs og uthus. I dag brukes det også mye på både næringsbygg og boliger.

- Takene utsettes for ulike påkjenninger alt ettersom hvor i landet vi befinner oss, men slike ting skal i utgangspunktet ikke ha noe å si på levetiden, sier Gåsbakk i Sintef Byggforsk.

Platene skiller seg fra takstein ved at de har betydelig mindre vekt. Etter dyrekjøpte erfaringer med uvær og stormer som løftet takene, vet vi også i dag hvordan de festes skikkelig.

- En annen ting med slike takplater er at snøen sklir av. Det kan være veldig greit på både uthus og bolig, men for eksempel på en barnehage vil det da være ekstra krav til snøfangere eller andre tiltak, forteller Gåsbakk.

Levetid

Bjørn-Fredrik Johanssen er daglig leder i NorTekk, som fører er rekke ulike takplater. Også Johanssen mener at flassing ikke bør være et problem på nyere takplater.

- De overflatebehandles på en helt annen måte enn på 80-tallet nå, og flassing har egentlig ikke vært noe særlig problem de siste 20-25 årene, sier han.

Videre forteller han at de fleste produsentene har fra 15 til 30 års garanti.

- Garantien varierer litt fra produsent til produsent, men generelt bør de aller fleste takplater holde seg i 20-30 år, mener Johanssen.

Også han trekker frem at snøen sklir lettere av takplater enn takstein, og at takplater kan være et godt alternativ til konstruksjoner som ikke tåler vekten av vanlig takstein, eller hvor det er vanskelig å komme til med takstein.

- En del hus bygget på 70-, og 80-tallet er for eksempel ikke sterke nok i konstruksjonen slik at de tåler vekten av takstein, sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer