Dyrt med akutt rørleggerhjelp

Gå til hovedinnhold

Dyrt med akutt rørleggerhjelp

Noen ganger er behovet for rørlegger akutt. For eksempel når vannspruten står fra et lekk rør og stoppekranen ikke lar seg oppdrive – eller når diamantringen forsvinner ned vasken.

Heldigvis finnes det rørleggere med 24-timers vakttelefon, men utrykning er dyrt – og i noen tilfeller overflødig.  

– Det hender at det eneste rørleggeren må gjøre er å gå rett inn og skru av stoppekrana. Vi prøver alltid å spørre den uheldige innringeren om han eller hun kan gjøre det selv, hvis en akutt lekkasje har oppstått, men en del har ikke peiling på hvor stoppekrana er, og hvis de finner den, vet de ikke hvordan de skal bruke den – eller den viser seg ikke å virke. 

Det forteller faglig leder Einar Kjus i Rørleggersentralen. Rørleggersentralen er en av mange rørleggerbedrifter som tilbyr 24-timers hjelp. De aller fleste trenger hjelp til enten vannlekkasje eller tett avløp. Men noen har andre problemer:  

– Jeg har vært på jobb og hentet frem diamantringer fra avløpet. Det er typisk at disse forsvinner ned i servanten og går ut i avløpet til sluket. Da er det bare å holde hånden under og skylle forsiktig. Men da bør man ringe etter hjelp med en gang – ellers risikerer man at den skylles ut, forteller Kjus.

Medlemmer i Huseierne får inntil 40 % rabatt på byggevarer!

Dyrt

Diamantring eller lekkasje; det er godt å ha noen som kan komme og yte førstehjelp. Men, rørleggerhjelp utenfor normal arbeidstid er dyrt. Ringer du Rørleggersentralen koster utrykning og en times arbeid i Oslo 4 500 kroner mellom klokka fire på ettermiddagen og åtte på morgenen, samt lørdager og søndager. På bevegelige helligdager må du ut med over fem tusen kroner. Prisene er helt på linje med andre rørleggervakter.

Et kjapt søk viser at du kan regne deg som svært heldig dersom du kommer under 4 000 kroner for hjelp i helgen, og at du nok må regne med å betale mer. Mange har prislister liggende ute, men ikke alt er sammenlignbart. Noen har 1,5 timers arbeid inkludert i utrykningen, andre har kilometergodtgjørelse som kommer i tillegg, og ikke minst kommer prisen ofte på hva slags utstyr som må brukes på den aktuelle jobben. At høy pris kommer overraskende på kundene, er imidlertid noe bransjen forsøker å unngå.  

– Rørleggerne våre opplyser alltid om prisen utenom normal arbeidstid – både fordi det er viktig at de vet det, men også fordi vi krever betaling med kort eller kontanter på stedet, og da må folk vite at de faktisk har penger nok, forklarer Kjus.

Stopp og vent

Det er stort sett to problemer folk trenger akutt hjelp til: Det ene er vannlekkasje, det andre er tette avløp. Det første problemet kan i stor grad avhjelpes med stoppekrana.  

– Vi spør alltid folk som ringer inn med vannlekkasjer om de kan skru av stoppekrana og vente til mandag morgen – og så prioriterer vi denne kunden da. Målet vårt er ikke å tyne mest mulig penger ut av folk. Og det er faktisk mulig å klare seg uten vann i springen noen timer, hvis man for eksempel får låne vann i kanner fra naboen og kan leve litt som på hytta, sier Jens Petter Zetlitz, daglig leder i Varme og Bad i Tønsberg.  

Han forteller at dersom kunden likevel ønsker utrykning, gjør de så lite som mulig på stedet, så prisen ikke skal bli for høy.  

– Så kommer vi heller tilbake og fullfører jobben i ordinær arbeidstid.  

Forebygging

Det er ikke så lett å forebygge plutselige vannlekkasjer. Men et tips er å passe på hvis du skal spikre eller skru opp noe, så du ikke treffer rør inne i veggen. Et annet er å være forsiktig med å lufte akkurat ved rørene vinterstid, eller ha for lav temperatur i rom med rør, da dette fort kan forårsake frysing.  

– Det handler også om å være forsiktig med åpne rør, for dem som har det. Ikke slenge fra seg den tunge treningsbagen så den dunker borti, for eksempel, sier fagsjef Bjørn Grimsrud i Rørentreprenørene Norge.  

Men ofte forårsakes lekkasjer av alder og slitasje på rørene. Dette kan man i liten grad forebygge. Å anslå rørenes levealder, er heller ikke så lett.  

– Det er ikke nødvendigvis slik at jo eldre rørene er, jo mer slitt er de. Det er rør fra ulike epoker som har ulik kvalitet, forklarer Kjus i Rørleggersentralen.

– Før krigen ble det laget noen skikkelige sparerør, der det er knepet på tykkelsen på rørene. Får du lekkasje i slike er det bare å få dem byttet. Men deretter kom det en periode der man brukte veldig tykke, solide og gode rør. Disse holder veldig godt, og skaper sjelden problemer. Deretter fulgte en periode med nye rør som var lette å håndtere og lette å legge. Det var kobberrør med plast utenpå. Disse er varmebehandlet og tåler dermed mindre påkjenning. Da drabantbyer som Stovner og Vestli ble bygget, ble det brukt mye slike rør. Selvaag er en stor innehaver, forklarer Kjus.  

Det er ofte varmtvannet som ryker først. Temperatursvingningene gjør at disse ofte utvider seg og trekker seg sammen og dermed slites mest.

Leker og strømpebukser

Hva så med tette avløp – der kan man vel ikke gjøre noe særlig fra eller til? Tette avløp kan skyldes forhold utenfor huset som du ikke får gjort noe særlig med. Men – ikke sjelden forårsakes de av forhold inne i boligen.  

– Stort sett tetter avløp seg på grunn av noe huseier har tilført selv; fyller man toalettet med alle fredagens tacorester, bleier eller bind går det jo stort sett galt. Innimellom er det også den håpefulle som mister eller kaster leker der leker absolutt ikke har noe å gjøre, sier Grimsrud i Rørentreprenørene.  

Uansett er det vanskelig å skjule sine synder når rørleggeren tilkalles.  

– Det er ikke alt som er like lett å finne ut av, men vi bruker alltid kamera slik at vi kommer til bunns i årsaken til fortettingen. Her om dagen fant vi en gaffel på tvers, forteller Zetlitz fra Tønsberg.  

Lørdagskveldene er det gjerne først og fremst utesteder som trenger rask hjelp med tette avløp.  

– Man kan jo begynne å lure, når man fisker opp en strømpebukse eller lignende, men slikt skjer stadig vekk, sier Zetlitz.  

Ikke alt man mister eller kaster i do forårsaker nødvendigvis problemer for avløpet. Men den mistede tingen kan forårsake problemer for eier.

– Jeg var hos en kunde som hadde fått slag og var helt avhengig av knappeknepperen sin. Den hadde han mistet ned i toalettet. Vi fant den i stakekummen utenfor huset og klarte å fiske den frem, til eierens store glede, forteller Kjus. raa@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer