Ny hvitmaling skal holde seg hvit

Gå til hovedinnhold

Ny hvitmaling skal holde seg hvit

Det anslås at rundt 40 prosent av malte norske hus er hvite. At det finnes utallige nyanser av hvitt er nesten uvesentlig så lenge svertesopp og skitt kan misfarger hverdagen.

Huseiere med hvite hus opplever det som utfordrende at de fort  blir møkkete. Skitt og svertesopp synes langt bedre på et hvitt hus enn et hus med mørkere farge. Malingsfabrikanten Jotun tenkte derfor at de ville gjøre noe med problemet. Nå har de kommet med et produkt som er spesialutviklet for hvite hus. Den nye eksteriørmalingen er tilsatt effektive midler mot svertesopp og har ekstremt lavt skittopptak, hevder produsenten.

Blindtestet


Teknologisk Institutt, som har spisskompetanse innen blant annet materialteknologi, kalibrering og sertifisering fikk i oppdrag av Jotun Dekorativ å teste en ny hvitmaling som kommer på markedet i 2016. Testen på Optimal Optiwhite ble utført ved Vindal i Sandefjord fra 15. september til 15. desember 2015.


Seniorrådgiver innen materialteknologi, Kristian Kaltenborn, hadde ansvaret for testen. Han var til stede et par dager etter at  de ferdigmalte panelene ble satt opp. Panelene ble montert liggende. Annethvert panel var malt med henholdsvis Jotuns nye maling og et produkt fra en annen produsent, det vil si et teknisk lignende produkt. Samtlige paneler ble påført samme antall strøk med grunning og toppstrøk, slik at tykkelsen var den samme ved endt behandling.


- Dette var blindtester, presiserer han.

- Jeg visste selvsagt ikke hvilke paneler som var malt med Jotuns produkt.


 Panelene ble montert med en helling på 45 grader sørvendt, som er i henhold til standarden NS-EN 927-3:2006, slik at de skulle få en tøff eksponering, og ble stående slik i tre måneder.


 Kristian Kaltenborn, som har lang erfaring i tester på maling, kunne etter et nytt besøk i desember konstatere at det var en markant synlig forskjell på de malte panelene fra de to leverandørene. 

– Jeg ble overrasket over målingene, og Jotuns maling kom desidert best ut i test sier han.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler