Markiserengjøring med enkle metoder

Gå til hovedinnhold

Markiserengjøring med enkle metoder

Som med hagemøbler og husvegger bør også markisen få sin runde med vårrengjøring. Pollen, skitt og sur nedbør fører til grønske, og vedvarende fukt til jordslag.

På lik linje med hagemøbler og husvegger bør også markisen få sin runde med vårrengjøring. Spesielt om du har løvtrær på eiendommen. Pollen, skitt og sur nedbør fører til grønske, og vedvarende fukt til jordslag.

Det er uunngåelig at markisen din blir skitten. I løpet av de ulike årstidene samler det seg støv og skitt som kan gi både funksjonelle og utseendemessige skader. For å bevare markiseduken din lengst mulig anbefaler vi derfor at du vasker den hver vår og hver høst, sier markedssjef i Kjells markiser, Frode Syvertsen.

Hus & Bolig har testet forskjellige produkter som du kanskje allerede har i kjøkkenbenken. Lenger ned i artikkelen finner du testresultatene og et godt råd mot flekker fra jordslag.

Bli medlem i Huseierne! Som medlem får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.

Rull den ut

Har markisene vært beskyttet i vinter? Var de helt tørre da du rullet dem inn i fjor høst? Er svaret «nei» på begge spørsmålene er det svært sannsynlig at du vil avdekke nokså begrodde markiser i vår, enten det er grønske som følge av løv og pollen eller jordslag. Jordslag er muggdannelser som vises som mørke flekker på duken. Når duken utsettes for varme og fuktighet over tid angripes de raskt av mugg- og svertesopper. For å forhindre jordslag bør du jevnlig børste vekk skitt og skylle markisen med hageslangen, men alltid vente til den tørker før du ruller den inn igjen.

Rene og pene til utesesongen

Rull ut markisene og sjekk om de er tørre. Er de fuktige, la dem først tørke før du børster vekk det du kan av skitt og grønske med en kost.

Bruk en svamp eller en børste for å fjerne flekker. Vi brukte en oppvaskbørste fordi den er lettere å håndtere når man må strekke seg. For store markiser trenger man en kost mad langt skaft. For å skylle av såpen bruker du en hageslange før du lar markisene tørke. Husk at bruk av en høytrykksspyler på markiseduken vil flise opp fibrene i duken, og bruker du skuremidler og sterke vaskemidler vil du fjerne impregneringen.

Sliten duk?

Er den fremre borden på markisene fillete, og den ytterste delen stygg? Rull markisen helt ut, og sjekk om duken er fin innerst. I så fall kan du få hjelp til å helsnu duken og få sydd en ny bord, kunne en vennlig sentralborddame hos Scandic Markiser tipse oss om. Det vil antagelig koste mindre enn å skifte hele duken, og det skader i hvert fall ikke å undersøke dette med din nærmeste markiseleverandør.

Testen

Vi har forsøkt å vaske markiseduk med tre forskjellige, og helt vanlige rengjøringsprodukter; Zalo, grønnsåpe uten salmiakk, og Vanish Oxy Action. Det er som sagt viktig å unngå sterke rengjøringsmidler. Husk å bruke hansker, og gjerne briller når du holder på med vaskingen slik at du unngår sprut av vaskemidler i øynene.

Du blander ut Zalo eller grønnsåpen i vann som ikke må være varmere enn 40 grader, og bruker en kost til å skure duken. Jobb spesielt med flekkene. Så kan du med hell la såpevannet virke litt før du skyller av med hageslangen. Vanish Oxy Action (spruteflaske), fordeler du jevnt utover duken, og bruker også her en børste og jobber godt med duken. La såpen virke noen minutter før du skyller den av. Testen ble gjort på en lys ensfarget markise. Alle tre produktene fungerte fint, med et lite pluss for produktet fra Vanish som også virker litt blekende. Har du derimot en flerfarget markiseduk, vil det sannsynligvis ikke gjøre en stor forskjell. Ingen av produktene tok helt knekken på jordslaget, men fortvil ikke!

Bli kvitt jordslag med eddik!

Eddik er et fantastisk universalprodukt som vi også tidligere har testet på mange områder. Det beste kjerringrådet i boka når det gjelder jordslag er å legge tekstiler i surmelk over natta før de vaskes rene i vaskemaskinen. Det er det vanskelig å få til med en markiseduk!

Bruk 35 prosent eddikessens i forholdet to desiliter eddik for en liter vann. Er duken veldig flekkete kan du gjerne bruke mer eddik. Finn en tom spruteflaske og fyll den for enkel påføring. Sørg for at duken er gjennomvåt, og la blandingen virke i ett døgn før du vasker det av med en fuktig svamp eller skyller av.

Gi et nytt lag med impregnering

Etter at du har vasket markisene bør du også vurdere å gi dem et lag med impregnering. Teltdukimpregnering eller båtkalesjeimpregnering på sprayflaske er enkelt å påføre, og dette vil du finne i sportsforretninger, i jernvarehandelen eller i byggevarehus. Bruk mye impregneringsvæske - duken skal være gjennomfuktet. Så lar du den tørke før den rulles inn igjen.

Tips: Sørg for et beslag som beskytter markiserullen, og pakk den gjerne inn i plast når den er tørr og rullet inn for høsten og vinteren.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer