Eddik er et fantastisk universalprodukt

Gå til hovedinnhold

Eddik er et fantastisk universalprodukt

Du vil ikke tro alt litt eddik kan gjøre for deg. Slutt å kjøpe dyre husholdningsprodukter som stinker i timevis etter bruk, og bruk plassen under utslagsvasken til noe annet!

Eddik er et fantastisk universalprodukt, i tillegg er det rimelig, spiselig og miljøvennlig. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Mange vaske- og rengjøringsmidler regnes ikke som helse- og miljøskadelige, men endel produkter kan inneholde kjemikalier som vanskelig brytes ned i naturen, opplyser miljøstatus.no. Det kan vi lett unngå. Det mest effektive «brukes-til-alt» produktet finner vi nemlig i matskapet. Kunnskap om eddikens bruksområder er nesten som å få et glimt av Ali-Babas grotte. Spar på et par gamle sprayflasker til dine egne eddikblandinger, og kom i gang.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Hva er eddik?

Eddik, oppstår ved gjæring av forskjellige alkoholholdige væsker. Gjæringen, som fremkalles av eddiksyrebakterier, Acetobacter aceti, er egentlig en oksidasjonsprosess, og den krever derfor nærvær av oksygen. Bakteriene er nesten alltid naturlig til stede i luft. Av råstoffet lager man blant annet vineddik, øleddik, frukteddik, malteddik eller spriteddik.

Eddiks hovedbestanddel er eddiksyre. Dessuten inneholder eddik andre stoffer i små mengder som fosforsyre og forskjellige salter. De bedre eddikene inneholder inntil 10 prosent eddiksyre. Enda sterkere eddik finnes i handelen under navnet eddikessens, og behøver bare å fortynnes med vann for å gi alminnelig bordeddik, opplyser Store norske leksikon.

Les, lær, spar penger og miljø

Hus & Bolig har samlet de beste tipsene for husholdningen til deg. Vi har samlet oppskriftene under avsnitt for rengjøring, innemiljø, klær, bil og kjæledyr. Den vanligste eddiken brukt i disse oppskriftene er basert på vanlig, klar 7 prosent husholdningseddik, eller 5 prosent eplesidereddik, men kjøper du eddikessens på 35 prosent eddik kan den blandes ut, og holde veldig lenge. Enjoy!

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Rengjøring

Universelt rengjøringsmiddel

Glass, rustfritt stål og plastlaminerte overflater: Fyll en sprayflaske med to deler vann, 1 del klar eddik, og et par dråper oppvaskmiddel.

Vegger og andre malte flater: Bland 1/2 kopp klar eddik, 1 kopp salmiakk og 1/4 kopp natron til 4 l vann og hell i en sprayflaske. Spray på flekker og skjolder og tørk med en klut.

Mugg på dusjforheng

Legg forhenget i vaskemaskinen med et par skitne håndklær. Tilsett 1/2 kopp vaskemiddel og 1/2 kopp natron og vask en syklus. Ha en kopp klar eddik i den første skyllingen. Før maskinen sentrifugerer, fjern forhenget og heng det opp.

Fliser

Få skinnende fliser ved å skrubbe dem med 1/2 kopp klar eddik, 1/2 kopp salmiakk og 1/4 kopp borsyre blandet i 4l varmt vann. Skyll godt med kaldt vann og la lufttørke.

Vaskeservant og badekar

Få glansen tilbake i porselenet ved å børste dem med klar eddik, etterfulgt av skylling med rent kaldt vann.

Dusjvegger

Bland 2 deler oppvaskmiddel og 1 del klar eddik. Vask med svamp. La stå i noen minutter før du skyller av.

Toalettskål

Hell 2 kopper klar eddik i skålen og la løsningen ligge over natten før skylling.

Vaskemaskin

Fjern såperester og desinfiser vaskemaskinen ved å helle to kopper eddik i trommelen. Kjør maskinen gjennom en hel syklus uten klær eller vaskemiddel.

Gryter, panner og kokekar

Kok to kopper eddik i stekepannen i 10 minutter. Det vil bidra til at mat ikke brenner seg fast i cirka 2 måneder.

Fjern fastbrent fett og matflekker fra dine rustfrie stålkjeler ved å blande en kopp eddik i nok vann til å dekke flekkene. La det koke i fem minutter.  Flekker bør forsvinne med lett skrubbing når du vasker kjelen.

Flekker i rustfrie stålgryter- og panner fjernes ved å la dem ligge i 2 kopper klar eddik i 30 minutter, skyll dem med varmt såpevann etterfulgt av en skylling med kaldt vann.

For å løsne opp gjenstridige flekker, bland 2 ss natron, 1/2 kopp eddik og en kopp vann og la det koke i 10 minutter.

Termos

Fyll den med varmt vann og 1/4 kopp klar eddik. Ha i litt ukokt ris, som vil fungere som et slipemiddel for å skrape skitten av. Lukk og rist godt. Skyll og la den lufttørke.

Frukt og grønt

Eliminer skitt, plantevernmidler, voks og innsekter ved å skylle i en blanding med 1ss eplesidereddik til 1l kaldt vann.

Strykejern

For å eliminere mineralforekomster og hindre korrosjon på dampstrykejern, gi det en rens ved å fylle reservoaret med ufortynnet klar eddik. Plasser jernet i oppreist stilling, slå på dampinnstillingen og la eddikdamp gå gjennom det i 5-10 minutter. Fyll kammeret med rent vann og gjenta.

Strykejernsåle

For å fjerne svimerker fra sålen på strykejernet, varm opp like deler eddik og salt og vask med blandingen. Bruk en fille dyppet i rent vann for å tørke bort gjenværende rester.

Kaffetrakter

Fyll kannen med 2 kopper klar eddik og en kopp vann. Plasser et filter i maskinen og hell blandingen over i vannbeholderen. Start kaffetrakteren og la blandingen gå gjennom. Legg i nytt filter og kjør rent vann gjennom maskinen to fulle sykluser med utskifting av filteret begge ganger. Gjenta med jevne mellomrom.

Fett

Tørk opp stekefett som har sprutet på komfyrtopp, vegger, kjøkkenfilter og rundt benken ved å vaske dem med en svamp dyppet i ufortynnet klar eddik. Bruk en annen svamp dyppet i kaldt vann til å skylle, og tørk av med en myk klut.

Eliminer fettflekker fra kjøkkenbordet eller benkeplate ved å tørke dem med en klut fuktet i en løsning av like deler eddik og vann. I tillegg til å fjerne fett, vil eddik nøytralisere lukt på overflaten.

Kjøkkenfjøl og benkeplater

Desinfisere og rengjøre: Tørk dem med ublandet klar eddik etter hver gang du bruker dem. Eddiksyren i eddiken har en god desinfiserende virkning mot skadelige bakterier. Vann og oppvaskmiddel sliter på trefibrene. For å friske opp overflatene, strø litt natron over og spray på ufortynnet klar eddik. La det skumme og boble i fem til ti minutter og skyll med en klut dyppet i rent kaldt vann.

Persienner

Du kan gjøre jobben med å rense persienner betydelig mindre krevende ved å bruke en hvit bomullshanske, og fukte fingrene i en oppløsning laget av like deler klar eddik og varmt vann fra springen. Dra fingrene over begge sider av hvert blad. Skyll hansken når det trengs.

Teppeflekker

Gni lette teppeflekker med en blanding av 2 spiseskjeer salt oppløst i 1/2 kopp klar eddik. La løsningen tørke før du støvsuger.

For tøff, inngrodd skitt og andre flekker, lag en blanding av 1ss eddik med 1 ss maisenna og gni det inn i flekken med en tørr klut. La det sitte i to dager, så støvsuger du.

Flekkfjernerspray: Fyll en sprayflaske med 1 del eddik og 5 deler vann. Fyll en annen sprayflaske med 1 del salmiakk og 5 deler vann. Fukt en flekk med eddikløsningen. La det virke i noen minutter og tørk grundig med en ren, tørr klut. Spray på salmiakkløsningen. Gjenta til flekken er borte.

Stearin på tremøbler

Myk opp voksen ved hjelp av en hårføner på varmeste innstilling og tørk bort med papirhåndkle. Deretter fjerner du det som er igjen ved å gni med en klut fuktet i en oppløsning laget av like deler eddik og vann. Tørk av med en myk, absorberende klut.

Porselen, krystall, glass og steintøy

Ha eddik i skyllevannet for skinnende glass. For å holde dine glass skinnende blanke, tilsett 1/4 kopp eddik til oppvaskmaskinens skyllesyklus.

Flekker og grums ved kalkholdig vann blir borte ved å varme opp like deler eddik og vann og legge glassene i og la virke 15-30 minutter. Bruk oppvaskbørsten og skyll rent.

Ha 2 ss eddik i vannet når du rengjør krystallglass- eller porselen, skyll så i en oppløsning av 3 deler varmt vann til 1 del eddik og lufttørk.

Ved misfarging av porselen og tekopper, prøv å skrubbe dem med like deler eddik og salt. Skyll godt i varmt vann.

Krom og rustfritt stål

For å rengjøre krom og rustfritt stålbeslag i hjemmet ditt, spray med ublandet klar eddik. Gni med en myk klut for å få frem glansen.

Sølv       

Få ditt sølvtøy – så vel som sølvarmbånd, ringer og andre smykker – til å skinne som nye ved å dyppe dem i en blanding av 1 /2 kopp klar eddik og 2 ss natron i to til tre timer. Skyll dem under kaldt vann og tørk grundig med en myk klut.

Messing- og kobber

Få glansen tilbake i messing-, bronse- og kobbergjenstander ved å lage en blanding av like deler klar eddik og salt, eller eddik og natron (ikke bruk før brusingen stopper). Bruk en ren, myk klut eller tørkepapir til å gni inn gjenstanden til belegg er borte. Skyll med kaldt vann og poler med et mykt håndkle til den er tørr.

Fjern klistremerker, etiketter og prislapper

Hvis du vil fjerne et klistremerke eller en etikett festet til malte møbler eller en malt vegg, mett hjørnene og sidene av klistremerket med full styrke klar eddik og skrap den forsiktig av (utgåtte kredittkort er fine). Fjern eventuelle klebrige rester ved å spraye på litt mer eddik. La det sitte i et minutt eller to og tørk av med en ren klut. Metoden er også effektiv for å fjerne prislapper og klistremerker fra glass, plast og andre blanke overflater.

Klissete sakser

Når saksebladene blir klissete eller sotete, tørk bladene med en klut dyppet i full styrke klar eddik, og tørk det av med en klut eller et kjøkkenhåndkle.

Utendørsmøbler og platting

Hell litt ublandet klar eddik i en resirkulert sprayflaske og spray der hvor du ser muggvekst. Flekken vil tørke rett av de fleste overflater og eddik vil beskytte mot at det kommer tilbake på en stund.

Fjern mugg fra treplattinger og tremøbler ved å påføre dem en oppløsning av 1 kopp salmiakk, 1/2 kopp klar eddik og 1/4 kopp natron blandet i 4l vann. Bruk en gammel tannbørste for å jobbe oppløsningen inn i hjørner og andre trange steder.

For å fjerne lukt og hemme muggvekst på utendørs plastmøbler og parasoller, bland to kopper klar eddik og 2 ss flytende oppvaskmiddel i en bøtte med varmt vann. Bruk en myk børste til å jobbe det inn i sporene til plasten samt for å skrubbe sitteunderlag og paraplystoff. Skyll med kaldt vann, tørk i solen.

Fugleskitt

Fugleskitt forsvinner på kort tid ved å sprøyte dem med ublandet eplesidereddik. Eller helle eddik på en klut og tørke det av.

Klær

I vaskemaskinen:

Dreper eventuelle bakterier som kan være til stede i tøyet, spesielt hvis det inkluderer tøybleier og lignende. Gjør tøyet mykt og friskt. Hvitner små mengder hvite klær. I skyllesyklus blir tøyet lofritt, og fritt for statisk elektrisitet. Fester fargen på nyfarget stoff.

Fargesmitte

La det nye fargede tøyet ligge i klar eddik i 10-15 minutter før første vask. Du trenger aldri å bekymre deg for fargesmitte igjen!

Beholde farge

Legg til 1/ 2 kopp klar eddik til maskinens vaskesyklus for å friske opp fargene.

Smuss og lukt

Fjern kjemikalier, støv, lukt og alt annet fra dine splitter nye bruktklær ved å helle en kopp klar eddik i vaskesyklusen første gang du vasker dem.

Rynkefritt

Få rynkene ut av klær etter tørking ved å spraye dem med en løsning av en del eddik til tre deler vann. Heng det opp og la det lufttørke. Du kan finne denne metoden fungerer bedre for noen klær enn stryking, det er også mer skånsomt for tøyet.

Svimerker

Du kan ofte eliminere små svimerker på tøy ved å gni flekken med en klut fuktet med klar eddik. Tørk  med et håndkle. Gjenta om nødvendig.

Sigarettlukt fra dresser

Hell en kopp eddik i et badekar, eller en balje fylt med det varmeste vannet springen kan tappe. Lukk døren og heng klærne over dampen.

Flekker på semsket skinn

For å eliminere en fersk fettflekk på en semsket jakke eller skjørt, børst det forsiktig med en myk tannbørste dyppet i klar eddik. La det lufttørke, deretter børst med en børste for semsket skinn. Gjenta om nødvendig. Du kan også generelt friske opp semsket skinn ved å tørke dem lett av med en svamp dyppet i eddik.

Vannløselige flekker

Du kan få bort mange vannløselige flekker – inkludert øl, appelsin og andre fruktjuicer, svart kaffe eller te og oppkast – fra bomull og blandingsklær ved å klappe stedet med en klut eller håndkle fuktet med ufortynnet klar eddik like før du legger det i vask. For store flekker, kan det være lurt å la plagget ligge over natten i en løsning av 3 deler eddik til en del kaldt vann før vask.

Vanskelige flekker

Svamp området med ufortynnet eddik og vask umiddelbart etterpå. For alvorlige flekker, legg 1-2 kopper eddik i vaskesyklusen også.

Rust på bomull

Fukt flekken med litt eddik og gni litt salt på. Hvis mulig, tørk i sollys, og kjør en runde i vaskemaskinen.

Fettstiftflekker

Fjerne dem ved å gni dem med en resirkulert tannbørste dyppet i ufortynnet eddik før vask.

Misfarging snipper og mansjetter

Skrubb tøyet med en blanding laget av to deler klar eddik til tre deler natron. La blandingen sitte i en halv time før vask. Fungerer også til å fjerne lyse muggflekker fra klær.

Blekk

Fukt med litt klar eddik, smør inn en blanding av to deler eddik til tre deler maisenna. La blandingen tørke helt før du vasker stoffet.

Blod

Behandle så raskt som mulig og helst innen det størkner. Hell ren klar eddik på flekken. La det trekke inn i 5-10 minutter, klatt godt med en klut. Gjenta om nødvendig og vask umiddelbart.

Innemiljø

Matlukt

Bland en 1/2 kopp klar eddik og 1 kopp vann i en kjele. La det koke til væsken er nesten borte.

Fruktfluer

Fyll et syltetøyglass omtrent halvveis med eplesidereddik. Stikk noen hull i lokket, skru det på igjen, og se hva som skjer.

Maur

Hell like deler vann og klar eddik i en sprayflaske. Spray det rundt områder der du ser mauren.

Røyklukt

Fjern røyklukt fra brent mat eller sigarettrøyk ved å plassere en lav bolle omtrent tre fjerdedeler full med klar eddik eller eplesidereddik i rommet hvor lukten er sterkest. Bruk flere boller hvis lukten gjennomsyrer hele hjemmet. Lukten skal forsvinne på mindre enn en dag. Du kan også raskt kvitte deg med lukten av fersk sigarettrøyk inne i et rom ved å fukte en klut med eddik og vifte det litt rundt.

Rens og fjern lukt fra avløp

Kombinasjonen av eddik -og natron er en av de mest effektive måter å rense og fjerne lukt fra avløp.

Tilstoppede avløp: Bruk en trakt og hell 1/2 kopp natron etterfulgt av en kopp eddik. Når brusingen avtar, skyll med varmt vann fra springen, vent fem minutter og skyll igjen med kaldt vann. Denne teknikken vasker også bort lukt fra bakterier.

Tregt avløp, hell i 1/2 kopp salt etterfulgt av to kopper kokende eddik, deretter skyll med varmt og kaldt vann fra springen.

Fjern muggflekker

Er det mye, bruk ublandet eddik. For lette flekker, spe den med halvparten vann.

Lukt fra matbokser, garderobeskap og bagasjerom

Dynk en skive loff i klar eddik og la den ligge på den illeluktende plassen over natten. Lukten skal være borte neste dag.

Kjøleskap

Bruk like deler klar eddik og vann for å vaske både interiør og eksteriør av kjøleskapet, inkludert dørpakningen og frukt- og grønnsaksskuffer. For å hindre muggvekst, vask innsiden av veggene av interiøret med litt ublandet eddik på en klut. Bruk også ufortynnet eddik til å tørke av oppsamlet støv og skitt på toppen av kjøleskapet. En liten boks natron inni kjøleskapet holder det lenge luktfritt.

Søppelbøtter

Bland like deler vann og eddik, vask og skyll.

Oppvaskmaskin

Fjern såpe- og kalkrester ved å helle en kopp ufortynnet klar eddik i bunnen av maskinen. Kjør maskinen gjennom en hel syklus, tom og uten vaskemiddel. Gjør dette en gang i måneden, spesielt hvis du har kalkholdig vann.

Revitaliser trepanel

Bland en halvliter varmt vann, 4 ss klar eddik eller eplesidereddik og 2 ss olivenolje i en beholder med lokk, rist den litt og påfør med en ren klut. La blandingen trekke inn i treverket i flere minutter og poler med en tørr klut.

Riper i tremøbler

For å gjøre ripen mindre synlig, bland litt eplesidereddik og jod i en liten krukke og mal over bordet med en malerkost. Bruk mer jod for mørkere tresorter; mer eddik for lysere nyanser.

Vannringer på møbler

For å fjerne hvite ringer på tremøbler, bland like deler eddik og olivenolje og gni med en myk klut. Bruk en ren klut til å pusse det opp. For å få vekk hvite vannringer på skinnmøbler, bearbeid skinnet med en svamp fuktet i full styrke hvit eddik.

Revitalisere skinnmøbler

Bland like deler klar eddik og kokt linolje i en resirkulert sprayflaske, rist godt og spray det på. Spre det jevnt over møblene med en myk klut, gi det et par minutter til å  virke og gni det av med en ren klut.

Bil

Vindusviskere

For å gjøre dem så gode som nye, fukt en klut eller fille med litt full styrke klar eddik og dra det over bladene to ganger.

Frostfrie bilvinduer

Spraye eller tørke utsidene av vinduene med en løsning av 3 deler klar eddik til 1 del vann. Det kan gå flere uker mellom hver gang man må gjenta behandlingen.

Bilens tepper

Etter støvsuging bland en oppløsning av like deler vann og eddik -og svamp det inn i teppet. La det virke et par minutter og tørk det opp med en klut eller et papirhåndkle. Denne teknikken vil også eliminere saltrester på biltepper i vintermånedene.

Kjæledyr

Hold katter borte fra lekerom

Hvis du ønsker å holde katter ut av barnas lekerom eller hindre dem fra å klore på din favoritt lenestol, skvett litt full styrke klar eddik rundt i området eller på selve objektet. Katter liker ikke lukten av eddik og vil unngå det.

Lopper og flått

For å gi din hund effektiv loppe- og flåttbeskyttelse, fyll en sprayflaske med like deler vann og eddik, spray direkte på hundens pels og gni det godt inn. Katter vil mislike dette fordi de hater lukten av eddik.

Rengjør ørene

Med en bomullsdott eller myk klut dyppet i løsning av to deler eddik og 1 del vann, vasker du forsiktig ørene og bidrar samtidig til å forebygge øremidd og bakterier. Det lindrer også kløe fra myggstikk og lignende. Advarsel: Ikke bruk eddik på åpne sår. Hvis du ser et kutt i kjæledyrets ører, søk veterinærbehandling.
kgd@huseierne.no

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer