Nå skal utleier under lupen

Gå til hovedinnhold

Nå skal utleier under lupen

Hvis du lurer på hva tidligere leietagere synes om leiligheten du vurderer å flytte inn i eller leier ut, kan du nå både sjekke og skrive din egen anmeldelse på nett.

GREIT Å VITE: Hvis badet er pent og muggfritt, er det fint å informere nestemann om det. Både informasjon om hva som er bra og eventuelle mangler er alltid nyttig for leietager.

Det er ikke noe nytt ved at man vurderer tjenester på nett i dag. Både fastleger, tannleger og meglere blir allerede rangert og vurdert på nett.

Men en gruppe har lenge vært skjermet for slike vurderinger.

Nå er det nemlig utleiernes tur.

Utleiers marked

Hybelrating.no er kort fortalt en tjeneste på nett hvor du kan se hva tidligere leietagere av en hybel eller leilighet synes om leieforholdet ved å søke etter adresser.

I tillegg til å lese andres vurderinger og rangering, kan du selv også vurdere de boligene som du tidligere har leid.

De fem gutta bak hybelrating.no, Jon Martin Filberg (24), Alexander Gjendem Gjørven (27), Rajeev Lehar (32), Kristoffer Vik Nygård (26), Øystein Simonsen Opperud (27), håper at tjenesten deres vil bidra til et mer rettferdig leiemarked ved å bidra med mer informasjon til de som skal leie.

Tanken er at dersom leietagere jevnlig vurderer de hyblene/leilighetene de har leid, så kan man over tid bygge opp en informativ og nyttig database med informasjon til de som søker leiebolig.

De siste årene har boligprisene steget mye, samtidig som utleiemarkedet i de store byene er presset. Studentboliger til alle er en fjern drøm som ikke nås ved dagens byggetakt.

Alt dette bidrar til økte utleiepriser, og det man kaller utleiers marked. Gründerne bak nettstedet skriver selv at utleiere kan ta nærmest den prisen de ønsker, og at det får små eller ingen konsekvenser dersom de yter en dårlig service eller utnytter leietagerne.

Bra for alle

For deg som leietager kan informasjonen i andres rangeringer være viktig.

Du leser deg opp på hva som har vært bra og dårlig ved tidligere leieforhold, og kan bruke det til din fordel.

Hvis tidligere leietagere eksempelvis har slitt med å få tilbake fullt depositum grunnet uenigheter om slitasje og skader, vet du at du burde ta noen forholdsregler når du flytter inn.

Da kan det være lurt å dokumentere hvilken stand leiligheten var i da du flyttet ved hjelp av bilder eller video. I tillegg kan du få med utleier på befaringsrunde, der dere skriver ned feil og mangler før kontrakten underskrives.

For den som leier ut, det gjelder både private utleiere, firmaer, og studentsamskipnader, er dette en fin mulighet til å finne ut hvor fornøyde tidligere leietagere faktisk er med leieforholdet.

Man kan bli klar over utfordringer og mangler man kanskje ikke visste om, og man har muligheter til å forbedre seg, ta grep og innføre bedre rutiner og ordninger.

Får man gode vurderinger som utleier, så kan man jo lenke til dette i boligannonsen. Det er god reklame for utleier.

En til fem stjerner

Gründerne bak hybelrating.no har ikke som intensjon å fremheve bare de dårlige utleierne, men også de som fortjener ros for å yte en god service.

Utleiere skal ikke henges ut med navn eller dårlige karakteristikker, da målet er å gi et totalinntrykk av leieforholdet. Krenkende innlegg etter personopplysningsloven vil bli slettet.

Selve vurderingen innebærer en obligatorisk del hvor man velger 1-5 stjerner, og deretter skriver inn en kommentar.

Videre kan man komme med utfyllende informasjon hvis man ønsker. Det er informasjon om pris, tid og sted, leilighet, utleier og naboer.

Man kan også vurdere leiligheten og leieforholdet litt nøyere ved å vurdere vinduer, mugg, lydisolasjon, om ting blir tatt tak i og fikset, støynivået i nabolaget, brannsikkerheten og muligheten til å henge opp ting på veggene.

Foreløpig er det flest leiligheter i Trondheim som er vurdert, men man kan søke opp og legge inn vurderinger for hele landet.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Kraftig økning i kommunale avgifter

Les mer