Ekle kryp i huset

Gå til hovedinnhold

Ekle kryp i huset

Vi vet alle at de er der, og så lenge vi ikke ser de fortrenger vi de bare. Men fra tid til annen møter vi de midt på lyse dagen.

SMÅKRYP: Gjennom årtusener har vi lært oss å frykte småkryp.

Det er mange dyr vi ikke vil ha i huset vårt. I hvert fall er det det kroppen og hodet forteller oss. Edderkopper er gjerne noe de aller fleste ønsker å kvitte seg med. Det merkes på interessen for artikler som handler om å kvitte seg med edderkoppene i huset. Til tross for at Hus & Bolig har skrevet om at edderkoppen er en nyttig beboer og litt av en vaktmester ønsker vi altså ikke å ha den.
Vepsen er en annen uvelkommen gjest vi ikke ønsker å ha noe særlig omgang med, til tross for at den gjør minimal skade. Det finnes heldigvis svert gode metoder man kan bruke for å unngår at den kommer opp i middagsbordet. Men hvorfor reagerer vi slik? Hva får det til å fryse kaldt gjennom blodet vårt når disse krypene dukker opp?
Årsaken til at vi er redde for edderkopper og andre småkryp kan være arvelig belastet og kan ha utviklet seg over årtusener.
- Det kan for eksempel tenkes at det gjennom årtusener har vært slik at de individene som har vært redd for edderkopper har hatt større sannsynlighet for overlevelse og for å føre sine gener videre, sier Bjarne Hansen, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU til forskning.no.
- Gjennom dette kan det ha skjedd en seleksjon der deres gener har kommet godt ut. I forhold til moderne farer som pistoler og biler og sånt trenger vi muligens noen tusen år før vi like lett utvikler for fobier for disse som for mus, slanger og edderkopper, mener Bjarne Hansen.

Mange kjipe husgjester

Selv om altså edderkoppen er lei å se på er det slett ikke den som bør stå øverst på listen over gjester som skal kastes ut. Enda verre enn edderkopper er veggedyrene som gjemmer seg i sengen din og fråtser i hudceller og blod. Merker du at du våkner med utslett hjemme etter ferien bør du vurdere å ringe et skadedyrfirma. Det er nå etter ferien at det er høysesong for veggedyr. Neste gang du er ute og reiser kan du tenke på at du skal sette kofferten i badekaret for å unngå at uvedkommende gjester blir med deg hjem.

Gnagernes høst- og vinterfest

Hører du krafselyder i vegger, tak etter under gulvet? Ser du synlig rotte- og muselort i og rundt matskap, langs vegger og på steder med mye aktivitet, og i tillegg kjenner sterk lukt fra avføring og urin? Da er sjansene store for at du har fått mus eller rotter på besøk. Ødeleggelsene kan i verste fall føre til både brann- og vannskader.
Nå på høsten og frem mot jul øker også inntaket av feitere mat. Vi kommer til å spise mer mat som rotter kommer til å elske avfallet fra. Er du en av de som heller ribbefettet i vasken og doen? Da kan du fort få noen nye rottevenner.
Fettet du skyller ned i toalettet er super mat for kloakkrottene. Befolkningen i Oslo, Asker og Bærum holder trolig liv i ca. 120 000 kloakkrotter som koser seg med matrester vi skyller ned i toalettet eller vasken. Da er det lite trivelig å tenke på at ETT eneste rottepar kan produsere 1000 avkom i løpet av et år. Rotter er eksperter på å gnage seg gjennom plastrør og dermed komme inn i kjellere.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer