Kvitt deg med vepsebolet nå

Gå til hovedinnhold

Kvitt deg med vepsebolet nå

I august og september er vepsen mest aktiv. Derfor bør du søke etter, og fjerne vepsebolene allerede nå.

De senere år har én til to personer dødd hvert år i Norge som følge av allergisjokk etter vepsestikk. Med andre ord hørerd et med til sjeldenhetene at noen dør av veps i Norge. Likefullt er det temmelig ubehagelig å bli stukket.

Vepseår inntreffer annet hvert år, i partallsår. Slik har det vært de ti-tolv siste årene, i hvert fall sør i landet. Fenomenet er ikke vitenskapelig bevist, men velkjent blant forskere og skadedyreksperter.

– Vi vet ikke helt hvorfor det skifter. Noen mener det har med sykluser å gjøre, at et år med få dronninger gir flere veps fordi dronningene slipper å konkurrere om passende bolplasser. Dermed kan de bruke mer krefter på å skaffe mat til avkommene. Men værforhold spiller trolig også inn, sier seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning. 

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) kan over 50 stikk være livstruende for en voksen person, men det er eksempler på at folk har overlevd 200 stikk. Å bli stukket i munn eller hals kan være farlig for alle ettersom slimhinnene kan hovne opp og gi pustevansker. Hvis en person som stikkes blir blek, svimmel, kvalm, får kraftig utslett osv. bør man straks oppsøke lege.

Å fjerne et bol

Å fjerne et vepsebol bør gjøres med varsomhet. Faren for å bli stukket er meget høy ettersom vepsen blir meget aggressiv når du vil fjerne bolet.

- Vepsen er roligere om natten enn den er om dagen. Selv om man har nødvendig verneutstyr ville fjernet det om natten, for å ikke utsette meg selv eller omgivelsene, sier avdelingsdirektør for skadedyr Preben Ottesen i FHI.

Det trenger ikke være komplisert å fjerne selve bolet, men du bør gjøre det så fort du oppdager det. Når våren kommer bør man se etter om en vepsedronning begynner å bygge bol på loft eller under takutspring. Er det åpninger utenfra inn til loft vil tetting med for eksempel netting kunne forhindre at en vepsekoloni etableres der.

- Det sier seg selv at det er lettere å fjerne et lite bol enn et stort. Vet du at du ofte er plaget bør du starte letingen etter vepsebol tidlig på året for å få de fjernet så fort som mulig, sier Ottesen.

For å fjerne bolet bør du dekke deg godt til slik at vepsen ikke får stukket deg, for det kommer den til å gjøre. Regntøy og gummihansker fungerer ypperlig. Ha også noe som kan være netting foran ansikt med litt avstand slik at vepsen ikke stikker gjennom nettingen.

-  Når du har fjernet vepsebolet og fått det ned i en søppelsekk kan du gjøre tre ting. Du kan brenne det på bålet, koke det eller du kan fryse det ned for å ta knekken på det. Det er det tryggeste å gjøre, forteller Ottesen.

I videoen under kan du se en dansk video om hvordan man fjerner et bol.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer