Vet du hva AMS er?

Gå til hovedinnhold

Vet du hva AMS er?

I løpet av de neste årene får alle norske husstander montert AMS-måler, men få vet hva den benyttes til.

UTSATT: Det var helt tilbake i 1999 at myndighetene vedtok forskriften som AMS bygger på, og implementeringen skulle være i 2007. Det har blitt utsatt flere ganger, men nå er utrullingen i gang. Foto: Newswire.

 

Det er NVE som har besluttet å etablere og innføre AMS-målere i Norge

Innen 2019 skal nye, avanserte strømmålere installeres i alle norske husstander og bedrifter.

AMS-målere registrerer strømforbruket på timebasis og sender automatisk informasjonen til nettselskapet. Det er slutt på å lese av strømmen manuelt, og fakturaer blir nå helt nøyaktige.

Slipper å lese av selv

En undersøkelse YouGov har gjort for Statnett viser at bare ni prosent av de spurte vet hva slike målere brukes til. Dette skriver Newswire for Statnett.

– Det norske strømnettet gjennomgår en datarevolusjon som folk flest ikke kjenner så godt til. De siste 15 årene har Statnett utviklet det norske sentralnettet til å bli et smart nett gjennom bruk av automatiske målere og avanserte styringssystemer. Nå er turen kommet til distribusjonsnettet, sier konserndirektør Peer Olav Østli i Statnett.

Det er de lokale nettselskapene som er ansvarlig for installasjon av AMS-målerne, og de fleste vil ha startet utrullingen i løpet av året.

– En AMS-måler sender automatisk beskjed om strømforbruket til nettselskapet. Dermed er det snart slutt på at vi selv må lese av strømmåleren og rapportere forbruket, sier Østli.

Helt automatisk

Ringeriks-Kraft er ett av nettselskapene som allerede har installert AMS-målere hos sine kunder.

– Tidligere baserte vi strømregningen på en omtrentlig beregning av forbruket, ut fra informasjonen vi fikk når folk leste av strømmen. Nå får vi nøyaktig avregning time for time, og fakturaen blir helt korrekt, sier Morten Sjaamo, prosjektleder for AMS i Ringeriks-Kraft.

AMS-målerne har toveis kommunikasjon mellom måler og nettselskap. Hver enkelt forbruker får detaljert informasjon om sitt forbruk via egne nettsider og mobiltelefonen.

Du kan også lese av måleren i sikringsskapet for å se hvor mye strøm du bruker i øyeblikket.

– Det kan være en god hjelp for å avsløre strømtyver i huset, for eksempel varmekabler man har glemt at står på. Den nøyaktige strømavlesningen gjør også at vi i nettselskapet lettere kan hjelpe deg å avdekke problemer med spenning, strøm på anlegget eller jordfeil, sier Sjaamo.

Håpet er at vi reduserer og jevner ut strømforbruket når vi får bedre oversikt over hva vi bruker strøm på, og når på døgnet vi bruker mye strøm.

Elhub

Alle dataene fra AMS-målerne rundt om i landet skal samles i ett sentralt datalager, kalt Elhuben.

Den skal danne grunnlaget for fakturering av strømkundene og overta en del av oppgavene som nettselskapene ellers måtte ha utført hver for seg.

Statnett har ansvar for Elhuben, som skal settes i drift i februar 2017.

– At alle nettselskaper og kraftleverandører får ett holdepunkt sparer tid og penger. Det blir enklere for folk å bytte strømleverandør, og det vil utvikles nye tjenester og apper for styring av strømforbruket, sier Østli i Statnett.

Norge ligger langt foran internasjonalt i utviklingen av fremtidens intelligente kraftsystem. 

– Med Elhub bidrar Statnett til et teknologisk løft som vil heve kvaliteten og effektiviteten for alle kraft- og nettselskaper. Nettleverandørene får bedre kontroll over nettet sitt og kan dermed drifte og vedlikeholde det mer effektivt, når de ser strømflyten helt inn til hver husstand hver time i døgnet, sier han.

loo@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer