Ikke barnesikre peiser

Gå til hovedinnhold

Ikke barnesikre peiser

For å unngå at barna brenner seg kan man gjerde inn peisen med gitter. Men når peisen står ubrukt og ubevoktet er det lett for barn å åpne, og kose seg med innholdet.

Det er stort fokus rundt sikkerhet på peiser og vedovner, men et sted har man glemt å tenke. Nemlig på åpne- og lukkemekanismen på peiser. Nysgjerrige småbarn har sjelden vanskeligheter med å åpne disse dørene, og dertil forsyne seg av innholdet. Det skaper masse hodebry for de som må rydde.

- Det stemmer at det ikke lages peiser med spesifikke barnesikringer. Derimot så finnes det flere modeller fra alle leverandører hvor det krever litt for å få opp døren. Enten kan hendelen være ekstra hard, eller den har et slikt design som gjør den krevende å få opp, sier avtroppende styreleder Merethe Halvorsrød i Norsk Varme, hvis bror i barndommen likte å klatre inn i peisen.

Gjør et valg

Det finnes flere forskjellige innretninger som sperrer for peisen. Det vanligste er å ha et gitter foran, men før eller siden ønsker man å fjerne disse.

- Det er nok sånn at man må gjøre et valg. Enten må man velge en ovn som har en litt vanskelig hendel, eller så må man rett og slett være påpasselig eller litt kreativ i forhold til at barna ikke skal kunne åpne den. Jeg ville nok også vurdert en peis med høyt brennkammer. Ettersom varmen går oppover vil den ikke være fullt så varm nede. I tillegg vil det kanskje være vanskelig å rekke opp til åpningen.

Dermed kan det være lurt å bruke litt tid på valg et av peis når man skal gå til anskaffelse. Dersom du ikke går med tanker om å skifte ildsted særlig ofte kan det være uklokt å velge ildsted kun basert på at den skal være vanskelig åpne.

- Det viktigste er nok at man velger den peisen man liker best, og så må man ta forholdsregler i forbindelse med det valget man har gjort, sier Halvorsrød.

Dette bør du tenke på når du går til en forhandler:

- For å få maksimal glede og nytte av ildstedet er det viktig at det har riktig form, utseende og størrelse.

- Stadig flere velger ildsteder med nytt design, og ovner med store og flere glassflater for å kunne se ilden best mulig.

- Mange foretrekker fremdeles de klassiske ovnene som er litt rimeligere.

- For å finne det perfekte ildstedet kan det lønne seg å tegne en skisse av rommet med pipe, brannmur og møbelplassering.

- Det kan være nyttig å ta med bilder av rommet som ildstedet skal stå i til forhandleren.

- Pipens innvendige mål og totale høyde bør også medbringes. Disse er med på å bestemme peisens trekk og forbrenningsevne. (Piper kan også rehabiliteres.)

 

Peisen må godkjennes

- Felles for alle som skal investere i et ildsted er at det må godkjennes av en sertifisert forhandler, kvalifisert kontrollør eller kommunal kontrollmyndighet.

- Det enkleste er å velge en profesjonell aktør som både har godkjente fagfolk, og er fortrolig med søknadsprosessen.

- På en befaring kan ildstedets plassering også vurderes.

- Mange ildsteder, for eksempel elementpeiser, er så lette at de kan plasseres rett på et normalt gulv. Men dersom man ønsker en tyngre løsning kan det være nødvendig med en forsterkning.

- Et ildsted trenger friskluftfølelsen for å unngå røykutslag og sikre best mulig forbrenning. Det kan være lurt å hente frisk luft utenfra gjennom en egen friskluftkanal til underkant av ildstedet, så man ikke ”bruker opp” luften i stuen.

 Kilde: Norskvarme.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer