Når ikke frem med klage på dør

Gå til hovedinnhold

Når ikke frem med klage på dør

Da Hanne Onsvåg skulle velge nye ytterdører, satset hun på en lokal forhandler i Holmestrand fordi de kunne levere dører med mye glass. Det har hun angret bittert på.

- Se her, sier Hanne Onsvåg og viser oss glipene mellom dør og karm.

Spriket er på 5 - 6 mm, og når man står inne ser man tydelig lyset som trenger seg igjennom der det skulle vært tett.

- Og se på disse sprekkene, sier hun, og viser oss de skarpe sporene i treverket nederst på dørbladene som også har vridd seg.

Ikke nok med det: Håndtakene er slarkete, og skruene som skal holde dem på plass, skrur seg ut hver uke. Låsen på den ene døren lar seg ikke bruke i det hele tatt! Og fordi dørene er tunge og siger, er de vanskelige å åpne.

- Jeg blir helt fortvilet, den unge kvinnen, som har klaget gjentatte ganger uten at det hjelper.

Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!

Begynte å sige

Huset i Holmestrand er bygget på 50-tallet, og har et lite tilbygg med mye glass foran hovedinngangsdøren. Det fungerer både som klimasone og vindfang. Det var derfor behov for to dører; en enkeltdør ytterst i påbygget, og en tofløyet dør i selve hovedhuset.

Hanne Onsvåg bestilte dørene fra Best & Billigst kort tid etter at hun hadde kjøpt huset. De skulle  leveres i juni 2015. Best & Billigst er en dansk leverandør som da hadde kontor i Holmestrand. I tillegg kunne de levere dører med store glassfelt. Onsvåg ønsket at dørene skulle harmonere med det eksisterende bygget, men ville også gjerne slippe lys inn i en ellers mørk gang.

Tross firmanavnet var det ingen billige dører Onsvåg kjøpte. Den opprinnelige prisen var 30 000 kroner, men hun fikk en kampanjerabatt på 35 prosent, og slapp med å betale ca. 20 000.

Da dørene kom i august, fikk hun et solid Oslo-firma til å montere dem. Det ble gjort etter anvisning, og til å begynne med var det ingen problemer. Men så begynte de tunge dørbladene å sige.

- Jeg har klaget til firmaet flere ganger, første gang før det hadde gått et år. Hun viser oss epost-korrespondansen som startet i juni 2016.

Lover 10 års garanti

På nettet reklamerer firmaet med 80 000 fornøyde kunder og 10 års garanti. «Best-Billigst’s konsept er å tilby våre kunder en komplett løsning med vinduer eller dører i høy kvalitet til bra priser.

Som standard inngår en rekke tilbehør pluss ekstra funksjoner som mange andre tar ekstra betalt for. Det innebærer at du får mer for pengene samtidig som du sparer deg for ekstra arbeid. Alle vinduer og dører har en høykvalitets finish og god holdbarhet. Produksjonen er miljøvennlig og produktene er CE-certifisert og ECO-behandlet. Energiglass inkl. varm kant inngår alltid», leser vi.

15. juni 2016 beskrev Onsvåg problemet for firmaet i en epost. Først 12. september fikk hun svar, og beskjed om å fylle ut et reklamasjonsskjema. I november kom to reparatører fra Danmark. De justerte dørene og håndtakene slik at de kunne låses. Men sprekkene i treverket gjorde de ikke noe med.

23. februar skriver Onsvåg en ny epost. Og hun ringer. Flere ganger. Det hjelper imidlertid ikke. Hovedkontoret i Danmark har bestemt at saken er avsluttet. Etter en stund begynner dørene igjen å henge.

Forbrukerkjøpsloven gjelder i Norge

- Hvis det er feil på et produkt, har man ifølge forbrukerkjøpsloven krav på å få feilen rettet eller omlevert, påpeker advokat Morten Fæste i Huseiernes Landsforbund. Det skal skje uten vesentlig ulempe for forbruker.

Loven gir selger muligheten til å forsøke å rette to ganger. Dersom rettingsforsøket er mislykket har kjøper selvfølgelig fortsatt sine krav mot selgeren i behold.

- Hvis produktet fortsatt ikke fungerer, kan man kreve nytt og tilsvarende, eventuelt et forholdsmessig prisavslag, påpeker advokaten.

I mange tilfeller vil ikke prisavslag være godt nok. Hvis det er en vesentlig mangel ved produktet, vil man kunne heve kjøpet. Da settes en strek over hele avtalen, og kjøper får pengene tilbake.

- I tillegg kan man få dekket eventuelle utgifter man har hatt i forbindelse med produktet, for eksempel utlegg til håndverker.

Men hva gjør man når selger ikke svarer på epost eller tar telefonen? Da kan man klage saken inn til forliksrådet. De vil legge opp til en megling, men kan også avsi dom.

- Enda bedre er det å ta saken inn for Forbrukerrådet, sier Fæste. Det gjøres enkelt på nettet. Forbrukerrådet vil også foreslå megling. Hvis saken ikke blir løst, vil de kunne sende den videre til Forbrukerklageutvalget. Der sitter det spesialiserte jurister, og de kan avsi dom som vil binde partene med mindre en av partene bringer saken videre inn for tingretten. Nekter selger fortsatt å betale, kan saken tas videre til namsmyndighetene.

Firmaet Best & Billigst AS viser til en rekke betingelser ved reklamasjon på sine nettsider. Det står blant annet «Enhver tvist eller uoverensstemmelse i anledning av nærværende kontrakt skal, såfremt sagen ikke løses ved forlig, avgjøres etter dansk rett ved retten i Svendborg.»

Fæste påpeker at så sant det er et norsk selskap som selger til norske forbrukere i Norge, så er det norske domstoler som avgjør tvister.

- Dette følger av tvisteloven, og vil gjelde uavhengig av hva som står i selskapets leveringsbetingelser. Forbrukerkjøpsloven kan heller ikke fravikes til ugunst for forbrukeren i for eksempel leveringsbetingelser, understreker han.

Best & Billigst har ikke villet svare på Hus & Boligs henvendelse.

ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer