Depositumskonto: Påbudt ved utleie

Gå til hovedinnhold

Depositumskonto: Påbudt ved utleie

Du må ha en depositumskonto hvis du krever depositum ved utleie. Bruker du en vanlig konto, vil det kunne koste deg dyrt. 

·ca. 2 minutter lesetid

Et par og en person sitter ved et bord. Nøkler blir gitt av en person til den ene av paret. En kontrakt og penn ligger på bordet.
Øistein Olsen Krokmoen, advokat i Huseierne

Eksperten i denne saken

Øistein Olsen Krokmoen

Øistein Olsen Krokmoen er advokat i Huseierne og ekspert på blant annet utleie.

Her forklarer han reglene rundt oppsigelse av leieboer.

Som medlem i Huseierne får du gratis depositumskonto i Storebrand Bank

Når du leier ut, vil du gjerne sikre deg mot uforutsette utgifter. Eksempler på dette kan være ubetalt leie eller skader på boligen når leietaker flytter ut. Da er et depositum smart.

Husleieloven har regler for både fastsetting av husleie og for hvordan du som utleier kan sikre deg i form av depositum og garanti.

Depositumskonto er en sperret konto

En depositumskonto er en sperret konto i leietakers navn som gir utleier en sikkerhet hvis leietaker ikke betaler husleie, eller om boligen påføres skade. Ingen av partene kan ta ut penger fra denne kontoen uten at den andre parten godkjenner dette.

Denne type konto er i realiteten en slags forsikring for utleier

Øyistein Olsen Krokmoen, advokat i Huseierne

Høye forsinkelsesrenter uten depositumskonto 

Ikke alle banker tilbyr en depositumskonto. Mange utleiere ønsker heller ikke betale summen det koster å opprette en depositumskonto. Oppretter du en vanlig konto i eget navn og plasserer depositumet der, kan du måtte tilbakebetale depositumet med en forsinkelsesrente på 8,5 prosent, forteller advokaten videre.

Bruker du så av pengene på denne kontoen, kan det i verste fall være straffbart og du kan risikere bot.

Gratis depositumskonto som medlem av Huseierne

De fleste depositumskontoer kan opprettes uten personlig oppmøte i banken. Utleier står fritt til å velge bank, men er ansvarlig for kostnadene som påløper. Det kan likevel være nyttig å vite at prisene varierer.
Av de bankene Hus & Bolig har sjekket, begynner kostnadene på 300 kroner for de billigste til et par tusenlapper for de dyreste. Prisene varier med om man allerede har et kundeforhold til banken og om depositumskontoen opprettes digitalt. Men advokaten har en gladnyhet:

- Til medlemer av Huseierne tilbyr Storebrand Bank gratis opprettelse av en depositumskonto, og du tjener faktisk inn igjen prisen på medlemskapet ved denne ytelsen fortsetter Krokmoen.

Som medlem i Huseierne får du gratis depositumskonto i Storebrand Bank

Når leieforhold opphører

Hvis det oppstår uenigheter mellom leietaker og utleier, blir som regel ikke depositumet utbetalt til noen av partene.

En eventuell tvist må derfor løses hos Forliksrådet eller hos Husleietvistutvalget. Hvis leietaker ikke har betalt husleie, og utleier kan dokumentere dette, kan banken i enkelte tilfeller betale ut dette fra depositumskontoen. Da har leietaker en fem ukers frist til å bringe saken til en av instansene før et eventuelt skyldig beløp skal utbetales til huseier.

Hvis utleieperioden har forløpt uten forsinkelser eller skader på boligen, skal leietaker motta hele depositumsbeløpet med renter fra kontoen når forholdet avsluttes.

Bli en trygg utleier for kun 619 kroner i året

Som medlem i Huseierne får du blant annet gratis utleiekontrakt, gratis depositumskonto i Storebrand, juridisk rådgivning om alt du lurer på rundt utleie og gratis kurs.

Nysgjerrig på hva mer du får i medlemskapet?

Fra juridisk veiledning til rabatter og politisk arbeid, vårt medlemskap gir deg mer enn du kan forestille deg.