Ren komfyr: Virker tipsene?

Gå til hovedinnhold

Ren komfyr: Virker tipsene?

På nettet florerer det av gode tips som skal gjøre komfyren gullende ren med utradisjonelle midler og liten innsats. Hus & Bolig ville teste ut hvor lett det var å få det til.

Komfyren er 15 – 16 år gammel. Mye god mat har blitt laget i den opp gjennom årene. Den er grundig rengjort med jevne mellomrom, men det har alltid vært vrient å få den helt ren. Nå var komfyren ekstra ille. Mye fett hadde brent seg fast – både på sideveggene og i bunnen. Metallet som plater og rister settes på kan delvis fjernes, men enkelte steder er det vrient å komme til. Vi følte oss derfor fristet til å prøve med bakepulver.

 Bakepulvermetoden

 Oppskriften er som følger: Bunnen i stekeovnen og stekeovnsdøra dynkes med vann. Så helles en hel boks med vanlig bakepulver utover flatene. Det er viktig at alt bakepulveret blir vått. Hell på litt ekstra vann hvis det er tørre partier. Og så lar du det virke et par timer.

 Ifølge mange historier på nettet er det nå bare å bruke en klut og tørke over.

 Bakepulveret begynte straks å bruse, og vi kunne se at mye av det fastbrente fettet begynte å løse seg opp. Dette så lovende ut.

 Bakepulver er en amerikansk oppfinnelse som gjorde sitt inntog i Europa på 1840-tallet. Dagens bakepulver er en alt-i-ett-pakke som inneholder natron og to syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat.

Bli medlem i Huseierne og få fem utgaver av Hus & Bolig med nyttig boligstoff.

 Natron og eddik

 Ulempen med bakepulvermetoden er at den kun kan brukes i bunnen av ovnen – hva med veggene? Vi prøvde ut et annet tips, og det var å blande natron og eddik til en pasta som kunne smøres på veggene. Siden eddik er en syre, blir natron og eddik sammen omtrent det samme som bakepulver.

 Litt vrient var det å få blandingen til å henge på veggene, men med en oppvaskkost og litt strev fikk vi det til ganske godt. Mye rant imidlertid nedover.

 Mye søl

 Etter ca. to timer var vi lovet underverker. Og vi kunne se at mye av det fastbrente hadde løst seg opp. Men i bunnen av ovnen hadde vi nå en tyktflytende grøt som måtte ut. Det var best å bruke tørkepapir, men dette var i grunnen en ganske vrien jobb – og slett ikke så lettvint som vi hadde fått inntrykk av. I tillegg ble det mye søl på gulvet rundt komfyren.

 Mye av det fastbrente hadde løst seg opp, men i bunnen av ovnen hadde vi nå en tyktflytende grøt som måtte ut. Mye av det fastbrente hadde løst seg opp, men i bunnen av ovnen hadde vi nå en tyktflytende grøt som måtte ut

Vi slet også med å få løs pastaen fra veggene. Mye vann måtte til for å få vekk blandingen – og da ble det mer grøt i bunnen av komfyren – særlig bak metallskinnene. Og der var det så å si umulig å komme til.

 Vår konklusjon: Bakepulver eller natron og eddik egner seg kun i bunnen av komfyren. Vegger og kanter var nesten like ille som tidligere.

Salmiakkmetoden

 En annen metode som lover gullende ren komfyr, er salmiakkmetoden.

 Varm opp ovnen til 150 graden slik at den blir god og varm. Skru så av varmen igjen. Hell 2,4 dl salmiakk i en ildfast bolle, og sett dette inn øverst i komfyren. Kok opp 1 liter vann og hell i en ildfast bolle som du setter nederst i komfyren. La stå over natten med ovnsluken lukket.

 Vanndampen vil da blande seg med gassen fra salmiakken, og fettet blir mykt. Ovnen kan så vaskes ren med vann og Zalo.

 Fra Danmark meldes det imidlertid om at en kvinne fikk hjertestans etter å ha prøvd dette. Andre har fått problemer med øynene, irritasjon i svelget, samt pustebesvær. Dette trikset kan altså ikke anbefales. Gassene som dannes er svært uheldige, og det er vanskelig å lufte godt nok.

 Spesialmiddel for ovn

Etter å ha strevd med sølet fra bakepulveret konkluderer Hus & Bolig med at vi neste gang holder oss til spesialmiddel for stekeovn. Her er det viktig å lese bruksanvisningen på emballasjen godt. Noe skal virke i fem minutter, noe skal stå i to timer. Fastbrent fett som ikke gikk bort med tidligere beskrevne metode, gikk delvis bort med Ajax Professional og Jif Ovn. Ovnsluken ble nesten som ny. Men det var fortsatt vanskelig å få det rent og pent rundt kanten av ovnen.

 Etter å ha strevd med sølet fra bakepulveret konkluderer Hus & Bolig med at vi neste gang holder oss til spesialmiddel for stekeovn.Etter å ha strevd med sølet fra bakepulveret konkluderer Hus & Bolig med at vi neste gang holder oss til spesialmiddel for stekeovn.

Etter åtte timer med vasking, venting og tørking ga vi oss.

ngs@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer