Selvvanning: Ferie uten bekymring

Gå til hovedinnhold

Selvvanning: Ferie uten bekymring

Hvert år er det et styr for å organisere vanning av planteprakten i ferien. Spørsmålet er ofte om du har en velvillig nabo som kan hjelpe. Men har du vurdert selvvanningsløsninger?

Med et selvvanningssystem kan du redde feriehagen

Daglig leder i Proffhagen.no., Vibeke Engedal, forteller at det finnes løsninger for ethvert behov og enhver lommebok. Vannet kan enten hentes direkte fra en utekran, fra en regnvannstank, en brønn eller store vannbeholdere.

I varehandelen vil du finne et drøss med selvvanningspotter til alle priser. Fellesnevneren er muligens at de ikke er så lekre å se på. Har du bare vanlige potter, kan det i tillegg bli både mye styr og dyrt å bytte dem ut med selvanningspotter.

- Du må også ta høyde for at vannreservoaret i selvanningspottene ikke vil holde for en tre ukers ferie, sier gartner Marianne E. Utengen i Det norske hageselskap.

Et feriekit som dette koblet til en vanntank kan vanne opptil 36 potteplanter. Foto: Gardena

En enkel feriekit

Mangler du en utekran eller ønsker å stenge av vannet når du drar på ferie finnes det enkle feriepakker som kan vanne opptil 25 potteplanter. En transformator koblet til strøm har en innebygd timer som sørger for vanning på tidspunkter du selv definerer. Noen feriepakker inneholder en vanndunk som du fyller med vann, men settet kan også kobles til en balje, en regnvannstank eller annet og koster ca. en tusenlapp.

- For øvrig er regnvann bedre for plantene enn vann fra krana, forteller Engedahl.

Kom hjem til en hage i form

Har du nettopp plantet hekk, anlagt ny gressplen eller har en kjøkkenhage? Da kan det være risikosport å reise på en lang ferie. Selvvanningsløsningene går fra helt enkle pottevanningssystemer til større anlegg med vanningscomputere og som kan styres via apper på mobilen. Mange velger derfor dryppanlegg til hekken, eller popupsystemer til gressplenen.

- Popupsystemet er nedgravde spredere som dyttes opp fra bakken når vanntrykket settes på, forteller hun.

Utfordringen med de litt større systemene er at det er mye å sette seg inn i. Men etter sommeren i fjor ser hun at flere vil ha slike systemer.

- 80 prosent av våre kunder er menn, ler Engedahl, som konstaterer at disse kundene elsker tekniske duppeditter.

Blir det en våt sommer derimot, kan du koble til både en regnføler og jordfuktighetsføler slik at anlegget ikke vanner unødvendig.

Skjermer du plantene ved å sette dem skyggefullt i ly av vinden, klarer de seg lengre. Foto: Gardena

Hvis du likevel tar sjansen

Marianne Utengen setter heller plantene i jorda enn å ha dem i potter og forteller at vanlig norsk leirjord holder godt på fuktighet. Hun har derfor valgt planter som trives der de står alt etter om de liker sol eller skygge.

- Kjøpevilligheten er vanvittig i Norge, men å bytte sommerblomster flere ganger i løpet av sesongen er verken miljøvennlig eller bærekraftig, sier hun, og anbefaler å velge stauder fremfor lite herdige planter som kastes.

Har du verken selvvanning eller en god nabo som kan ta vanningsjobben, gir hun gjerne noen tips til de mange som har blomstene i potter og krukker.

- Sett pottene tett i skyggen og i le for vinden, for vinden bidrar også til å tørke ut jorden, sier hun.

Deretter vil hun klippe av alle blomster slik at planten har mindre behov for vann, og hun vil dekke til jorden med steiner eller annet slik at den bedre bevarer fuktigheten. Eventuelt kan man prøve seg på et enkelt vanningssystem med en småflaske opp ned i potten som her.

- Men skal du være bortreist i tre til fire uker, må du ha et vanningsanlegg dersom du ikke har en hjelpsom nabo, sier hun.

Kjøp kvalitet

Skal du først kjøpe et vanningssystem, sjekk at det er god kvalitet. Sjekk i tillegg at du kan få tak i reservedeler eller tilleggsprodukter når du trenger det, slik at det blir enklere å bygge videre på et anlegg du allerede har.

Engedahl som hovedsakelig driver forretningen på nett, forteller at hun også skreddersyr løsninger til sine kunder.

- Det er fordi enkelte har litt komplekse behov for vanning når de for eksempel vil dekke både plen, hekk og drivhus, forteller hun.

Utengen forteller at hennes eget anlegg som vanner potter, kjøkkenhage og veksthus har kostet henne et sted mellom 2- og 3 000 kroner.

Med store vannbaljer kan ferievanningen bli enkel. Dekk til baljene for å begrense fordamping av vannet. Foto: Gardena

Lag dine egne løsninger

Er du handy, og har litt tid, kan du ta en titt på tipsene som Hus & Bolig har funnet frem for å lage dine egne selvvanningsløsninger. Vær imidlertid oppmerksom på at de minste løsningene muligens ikke holder mer enn en uke.

Har du små potteplanter eller urter, forteller urbandyrking.no deg hvordan du veldig enkelt kan lage selvvanningspotter av brusflasker. Ikke så vakkert, men sett den i en potteskjuler, så er saken biff. En lignende løsning finner du på bloggen Den Lykkelige Hagen hvor du får nok et tips til hvordan du lager et selvvanningssystem i enkle potter.

Ser du for deg et større prosjekt er denne selvvanningskassen, tegnet av Edle Liebe for Det norske hageselskap, en større kasse beregnet på større planter og små frukttrær, men prinsippet for en mindre kasse vil være det samme.

Hageblogger Hege Kristin Rønning som driver bloggen Tusenfryden har bygget en anretning med hjul og lagringshylle hvor hun har felt inn selvvanningskasser til urtene sine, og som gjør at de overlever ferien.

Nina, på bloggen Fiber and Art, gir deg tips om hvordan du selv lager selvvanningsløsninger med murerbøtter, og også hvordan du kler dem inn med treverk. Eller gjør som Geir som drar selvvanningsløsningen enda lenger med en seriekobling av baljer. kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer