Slik holder du liv i plantene i ferien

Gå til hovedinnhold

Slik holder du liv i plantene i ferien

Spørsmålet dukker opp hver eneste sommer: Hvordan skal jeg holde liv i plantene mine når jeg reiser på ferie?

TOMME FLASKER: Sett flasker med vann opp ned i blomsterkassene. Foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Det finnes mange gode tips for å unngå å bli møtt av brune planter som henger med hodet etter ferien. Det viktigste er å gi dem en skikkelig gjennomvanning før du drar, tipser Tove Ladstein hos Opplysningskontoret for planter og blomster.

- Sett plantene i en bøtte med vann til de slutter å boble. Deretter lar du de renne av seg. Mange planter holder seg en god stund hvis du gjør dette, sier hun.

Plantene kan gjerne få rikelig med lys, men flytt dem vekk fra vinduskarmen hvor det blir veldig varmt.

- Du kan for eksempel sette dem i vasken med litt fuktig avispapir under, eller lage deg en annen selvvanningsordning, anbefaler Ladstein.

Tomme brusflasker

Et gammelt, men godt tips er å fylle tomme plastflasker med vann og sette dem opp ned i jorda. På den måten vil plantene kunne trekke til seg vannet de trenger, inntil flasken er tom i alle fall.

- Det kan være lurt å stenge flaskene på riktig måte slik at de bare slipper ut litt vann av gangen. En stoffklut i åpningen kan fungere bra, sier Ladstein.

En annen mulighet er å trekke ulltråder fra planten og ned i en skål eller bøtte med vann, slik at planten kan «drikke» det vannet den trenger opp gjennom trådene. Vil du unngå at vannet fordamper på veien, kan du tre tråden gjennom et sugerør.

Hvor lenge plantene dine kan overleve mens du er på ferie, er dessverre vanskelig å si på forhånd. Det avhenger blant annet av hvor mye sol og hvor varmt det blir.

Å sette plantene ut kan også være en mulighet. Pass da på at de står litt skyggefullt til, og hvis de ikke står under tak er det viktig at eventuelt regnvann dreneres ut i bunnen.

- Planter er ikke fisk. De liker ikke å svømme i vann, sier Ladstein.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fem ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Utendørs

Når det kommer til plenen og plantene utendørs, skal de i utgangspunktet tåle at du reiser bort på ferie en liten stund. For helt nyplantede planter kan det likevel bli litt heftig med tre uker med varme og sterk sol.

- Så å plante rett før du reiser bort er ikke akkurat det lureste. Har du veksthus bør du også tenke litt på løsninger når du reiser bort, sier Ladstein.

Hun anbefaler å legge til litt gjødsel og vanne godt før du reiser. I tillegg kan et selvvanningssystem være en god investering i en frodig hage, mener hun.

- Andre tips er å plante i store krukker. Jeg vet det finnes utrolig mange flotte, små krukker, men de klarer seg så mye bedre i de større krukkene. Sett gjerne et par halvannenliters flasker i krukkene.

- Og til slutt er det jo alltid supert å ha en god nabo. Har du muligheten til å spørre naboen om å kikke til plantene dine er jo det den beste løsningen.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer