Dette spiser småfuglene

Gå til hovedinnhold

Dette spiser småfuglene

Lurer du på hva de forskjellige fuglene foretrekker å spise? Her finner du en liten oversikt som hjelper deg på veien.

Lag mat til småfuglene

* Grovt brød er utmerket fuglemat og spises av mange arter. Loff kan til nød brukes, men ikke i store mengder da det kan føre til diaré. Til småfuglene er det lettvint å smuldre brødet i en kjøkkenmaskin. Brød som tilbys større fugler som skjære, kråke, nøtteskrike, lavskrike og duer, er det best å bryte med fingrene til litt større biter. Disse kan så sammen med forskjellige matrester legges ut på bakken et stykke unna småfuglenes matplass.

 

Nøtteskrika er en fargerik kråkefugl som gjerne oppsøker skognære fôringsplasser. Den vil gjerne ha maten på bakken, men oppsøker også fôringsbrett.Nøtteskrika er en fargerik kråkefugl som gjerne oppsøker skognære fôringsplasser. Den vil gjerne ha maten på bakken, men oppsøker også fôringsbrett.* Solsikkefrø spises av mange arter: Meisene, spettmeis, gråspurv, pilfink, bokfink, bjørkefink, grønnfink, dompap, kjernebiter og enda flere. Noen av artene, for eksempel blåmeis, svartmeis, grå- og grønnsisik kan ha problemer med å åpne frøene, og for å hjelpe disse kan det kjøpes ferdigrensede solsikkekjerner.

 

* Såkalte meiseboller spises også av mange arter. De finnes i to størrelser og er lette å henge opp. Denne typen mat, såkalt ”fuglepudding”, kan også lages hjemme på kjøkkenet (se ramme).

 

* Jordnøtter er det samme som peanøtter – i butikken ofte kalt ”fuglenøtter” eller ”fuglepeanøtter” – og er utmerket fuglemat. Nøttene selges ferdig pakket i nettposer, men de kan også legges ut på fôringsbrettet. De kan også tømmes over i beholdere av metall for å beskytte dem mot ekorn og større fugler.

 

 Derfor bør du mate småfuglene når det er kaldt >>>>

Fôringsbrett bør ha tak over for å beskytte maten mot regn og snø. Åpningene på sidene må være så store, som her, at fuglene har god utsikt og kan oppdage eventuelle fiender. Fuglene på brettet er kjernebitere.Fôringsbrett bør ha tak over for å beskytte maten mot regn og snø. Åpningene på sidene må være så store, som her, at fuglene har god utsikt og kan oppdage eventuelle fiender. Fuglene på brettet er kjernebitere.

 

* ”Villfuglblandinger” fås kjøpt i de fleste dagligvareforretninger og inneholder som regel solsikkefrø, hvete, havre, hirse og eventuelt knekket mais.

 

* Andre former for fuglemat er for eksempel byggkorn og hvete (særlig helkorn hvete), mais (knust eller grøppet), hampefrø, hirsefrø, frukt (epler, pærer og bananer), talg og spekk og kokosnøtter. De sistnevnte settes først og fremst pris på av meisene. Nøttene må selvsagt deles (sages over) eller åpnes på annen måte før de henges opp. Nøtter som er tømt for sitt opprinnelige innhold kan brukes til å ha hjemmelaget ”fuglepudding” i, eller brukes som beholdere for annen mat som solsikkefrø, korn og brødsmuler. Tørket, revet kokos er derimot ikke bra for fuglene.

Du leser nå en artikkel fra Hus & Bolig. Meld deg inn i Huseierne og få bladet rett hjem fire ganger i året – samt en rekke andre fordeler og rabatter!

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer

Lad elsparkesykkelen med vett

Les mer