Slik legger du flis på flis

Gå til hovedinnhold

Slik legger du flis på flis

Er ikke badet akkurat slik du skulle ønske det var, men i ellers god stand? Da kan kanskje løsningen være å legge flis på flis.

Kilde: Flisekompaniet - Visste du at du kan legge flis på flis?

Før du ser på muligheten av å legge flis på flis, bør du vite hvor gammelt badet er, og om det er tett.

- En våtromsmembran har en levetid på rundt 25 år, forteller faglig leder og murmester Jan Eddie Kragtorp i Flisekompaniet, og understreker med dette viktigheten av å sjekke dokumentene på det opprinnelige badet.

Er badet gammelt, vil det være uklokt å ta sjansen på at membranen fortsatt er tett.

Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.

Sjekk dette først

Har badet varmekabler som er 10-12 år gamle, kan du vurdere å legge nye. Det vil det også ha en betydning å kunne dokumentere den dagen du skal selge boligen videre.

Når du planlegger å legge flis på flis må du huske å ta med i beregningen at tykkelsen på flisen bygger ca. 10mm i høyden, og at det kan ha en betydning for terskelhøyde til badet og en eventuelt nedsenket dusj.

Fra januar 2018 senket Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) kravet om terskelhøyde fra toppflis til overkant av membran ved terskel fra 25 mm til 15 mm. 

Sjekk derfor at du fortsatt vil ha en høydeforskjell på 15mm med et ekstra lag med flis ved dørterskelen. Dersom flisene bygger mer, må du vurdere å heve terskelen.

Har du sjekket at alle de gamle flisene er hele? Er fugene i god stand? Dersom de smuldrer, må du fjerne det som er løst, og fylle hullene med lim. Sjekk på samme tid at de gamle flisene sitter godt fast.

Før du setter i gang

Når du har sjekket at det vil lønne seg å legge flis på flis, alderen på badet og varmekablene tatt i betraktning, og har kontrollert at flisene og fugene er hele og i orden, kan du se her hvor fint det kan bli:

- Når du har sjekket at alt er i orden, må du sørge for å avfette underlaget grundig, forteller Kragtorp.

Deretter påfører du et lag med primer med ei malerulle og lar primeren tørke. Å legge på primer gjør du for at fliselimet skal få god heft. Smør aldri ut mer lim av gangen enn at du kan dekke limet med fliser før det skinntørker.

Den vanligste nybegynnerfeilen

- Den typiske nybegynnerfeilen er at arbeidet ikke er planlagt godt nok, sier murmesteren.

Demonter baderomsmøblene. Tegn opp badet nøyaktig, og tenk nøye over hvordan du vil at resultatet skal bli. Har du tenkt over om du skal ha lister eller ikke?

- Planlegging skorter ofte, og pass på å få riktig fall, påpeker Kragtorp.

Finn midtlinjen på gulvet både i lengden og bredden, slik at linjene danner en 90 graders vinkel midt på gulvet. Når du skal begynne å legge flisene, begynner du alltid midt i rommet og jobber deg inn mot veggen, og får du kapp bør det helst være større enn en halv flis.

Legg fliskryss mellom hver flis slik at du får nøyaktig lik avstand mellom flisene over hele flaten.

Slik legger du fliser på gulv:

Slik legger du fliser på vegg:

Størrelse på fliser

Vanlig lim vil være bra nok for fliser fra 30 til 60 cm, og vil tørke innen 24 timer i et rom som holder 20 varmegrader.

Ved legging av større fliser vil prosessen trenge mer tid. En løsning kan være å kjøpe et spesial-lim til storformat fliser som tørker raskere.

- Det koster naturlig nok mer, sier Kragtorp.

Følg anvisningene

Følg alltid anvisningene for blandingsforhold fra leverandøren av primer, fugelim og fugemasse. Gjør du ikke det, risikerer du å mislykkes med prosjektet.

- Forhold deg alltid til dokumentasjonen på emballasjen, råder murmesteren.

Har du ikke en blandevisp fra før, kan du kjøpe en visp til bruk på en drill som vil gjøre det lettere å blande massen.

Fuging

Når flislimet er helt tørt, normalt etter 24 timer, kan du fuge flisene. Fugemassen kan du påføre ved hjelp av et fugebrett. Pass på at du fyller alle mellomrom.

- La fugemassen tørke noe. Når du kjenner at massen setter seg er det bare å vaske av fugemassen med en svamp, sier murmester Kragtorp.

Bruk så lite vann som mulig på svampen.

Etter at du har vasket over én gang venter du til overflaten er tørr og vasker over en gang til med rent vann. Når alt er tørt kan du legge silikon i overganger. For å slippe søl når du legger silikon er det smart å bruke maskeringstape. Litt usikker på hvor lett det egentlig er?

Sjekk denne videoen:

Dette trenger du til jobben:

 • Blyant
 • Tommestokk
 • Vater
 • Bøtter til å blande ut primer, lim og fugemasse
 • Blandevisp som kan monteres på en drill
 • Malerulle til å påføre primer
 • Verktøy til å kappe flisene
 • Tannsparkel til påføring av lim
 • Fugebrett til påføring av fuger
 • Fugebrett med svamp til å tørke av fugemasse på flisene
 • Klut til å tørke av flisene etter fuging
 • Fliskryss til å legge mellom flisene for riktig avstand
 • Silikon til å tette overganger, og fugepistol
 • Maskeringstape

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer