Fliser på badet: Unngå småfeilene

Gå til hovedinnhold

Fliser på badet: Unngå småfeilene

På badet er mange av oss lite eksperimentelle: Vi velger fliser. Irriterende småfeil er lett å unngå, hvis man er oppmerksom på problemområdene på forhånd.

Teknisk sjef og prosjektansvarlig i Norfloor, Geir Sørensen, tror grunnen til at fliser er evig aktuelt på norske baderom er at fliser generelt har lang holdbarhet og god kvalitet.

- Fliser varer lenge. Moten forandrer seg lenge før flisene ryker, sier Sørensen, som stadig oftere ser at folk river vegger og gulv med helt velfungerende flisoverflate fordi de ønsker noe mer moderne, ikke fordi flisene i seg selv trenger utskifting.

- Fliser er et mer holdbart materiale og gir en mer ekte følelse, mener Sørensen.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også! 

Skjolder i fugene

Et av de vanligste problemene med fliser er imidlertid ikke flisene i seg selv, men fugene imellom.

- Skjolder i fugene er kanskje det problemet vi ser mest av. Dette kommer av at man fuger flisene for raskt. Limet bak flisene bør tørke helt ut. Dersom det er igjen fuktighet i limet når man fuger, vil denne fuktigheten finne letteste veien ut gjennom fugen og dermed kunne danne skjolder. Venter man til limet er helt tørt, vil man minimere risikoen for skjolder, sier Sørensen. Det har lenge vært moderne med store fliser – da tar det ekstra lang tid før limet på baksiden tørker. I en byggeprosess har håndverkerne ofte ikke denne tiden.

- Det er problemet. Ting skjer for raskt, og så blir det ikke så bra. Dette er en av mange ting som gjør at det er så viktig å bruke skikkelige fagfolk til flisleggingen, sier Sørensen.

Dersom man bruker for mye vann under vasking av fugene vil også skjolder kunne oppstå.

Fugemasse er et porøst materiale og det har en viss levetid. Derfor er det slett ikke uvanlig at man kan oppdage at masse smuldrer opp og rett og slett forsvinner. 

Vannsug

Som på de fleste andre produkter her i verden er det kvalitetsforskjeller også på fliser. Dersom du skal ha fliser på badet, er det avgjørende å velge fliser som ikke suger vann.

Ken-Vidar AnaniassenKen-Vidar Ananiassen i Flisekompaniet.- Vi deler i all hovedsak våre fliser opp i fire grupper: Den første gruppen er marmor/naturstein, den andre er sementfliser/historiske fliser, den tredje er de tradisjonelle keramiske som består av leire med glasur, og så har vi porcellenato. De to første variantene har forholdsvis stort vanninnsug, og bør ikke brukes på bad med mindre de overflatebehandles spesielt. Fliser i den tredje gruppen regnes som vanntette nok til baderomsbruk, men vi anbefaler mest porcellenato på bad. Det er en flis som enkelt fortalt består av pulverisert stein og en spesiell limsammensetning. Den brennes hardt og blir så tett at den har null vannoppsug. Det gjør den spesielt egnet for baderom, sier Ken-Vidar Ananiassen, avdelingsleder hos Flisekompaniet.

En annen fordel ved porcellenatoflisene er at de stort sett er gjennomfarget. Får du en ripe i flisen gjør det ikke så mye for uttrykket. Får du derimot en ripe i en tradisjonell keramisk flis, kommer den brune leiren under glasuren til syne.

Ananiassen er kjent med at fugene kan være problematiske.

- Sementbaserte fuger er de svakeste, men også de rimeligste. Epoxybaserte fuger er langt mer bestandige, og vil ikke ha problemer med misfarging. Men epoxybasert fug har tradisjonelt ligget langt høyere i pris enn den tradisjonelle, sier Ananiassen. 

Trender

Flisvalg påvirkes ikke bare av kvalitet og materialer, men også av trender. Nye produksjonsteknikker gjør at flisene blir stadig større. Hus & Bolig har tidligere skrevet om at store fliser kan gjøre det problematisk for håndverkeren å få til riktig fall mot sluk. Men en av fordelene er at man får langt mindre fuger, og en roligere og mer harmonisk overflate. Det er dessuten svært vanlig å løse fall-problemet med å bruke mindre fliser i dusjnisjen, som bygges noe ned i forhold til resten av gulvet. Stadig oftere legges også designsluk, som for eksempel avlange slukrenner mot veggen i dusjnisjen eller hjørnesluk. Dermed blir fallet mindre komplisert å konstruere.

SlukSluk- Storformatsfliser kan med fordel kombineres med den typen sluk hvor man ikke trenger å bygge fall fra fire sider, sier Ananiassen.

Enkelte slukløsninger kommer nå som rammer som flisen kan legges nedi. Du unngår altså stålelementet, og sluket blir ikke synlig, annet som en liten glipe i gulvet.

- Dette er en populær løsning. Helheten er viktig for folk, sier Ananiassen.

Flate fliser kan gi slepelys

De fleste kunder vil i dag ha rette kanter på flisene. Dette stiller strengere krav til flisleggingen.

- Med helt rettskårne fliser risikerer man å få såkalt slepelys på veggen. Det vil si at du, dersom du har en lyskilde ovenfra, kan få skyggeeffekt av en flis som ligger så lite som en millimeter lenger ut enn de andre, sier Sørensen i Norfloor.

Det finnes egne nivelleringssystemer for rettskårne fliser for å unngå dette problemet.

- Disse brukes ofte mest på gulv, men kan med fordel brukes på vegg, også. En annen løsning er å sørge for at lyskilden er minst 40 cm ut fra veggen. Da dannes ikke skygger, og millimeterfeil blir så å si usynlige, sier Sørensen. raa@huseierne.no 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
Huseiernes politiske medarbeidere sammen med miljøvernminister Bjelland Eriksen

Nye tall viser: Kraftig økning i kommunale avgifter de neste årene

Les mer