Store fliser på badegulvet? Pass på!

Gå til hovedinnhold

Store fliser på badegulvet? Pass på!

Store fliser på baderomsgulvet er supertrendy – men skaper problemer.

SUPERTRENDY: Store fliser er førstevalget for mange. Men ikke alle husker å snakke med håndverkeren som skal legge flisene.

- Vi har en trend nå hvor baderomsflisene skal være store. Det er det folk vil ha når de bygger nytt bad. Men vi ser dessverre at noen håndverkere sliter med å innfri kravene til fall på badegulvet når forbruker velger storformat fliser. Planlagt og lagt riktig er store formater ikke noe problem, uten planlegging kan man få utfordringer med å innfri myndighetenes fallkrav til sluk.

Det sier seniorforsker Arne Nesje i Sintef Byggforsk. Han råder alle som skal bygge bad eller pusse opp å sette seg ned og prate med håndverkeren i god tid før de løper ut og velger fliser.

- Da kan man få til en dialog: Passer disse storformatsflisene til ditt baderom? Bør dere lage en løsning med mosaikkfliser i dusjsonen? Vi ser at håndverkere innimellom har problemer med å si ifra til forbruker at den løsningen han eller hun ønsker blir vanskelig å få til, sier Nesje. Han forteller videre at det finnes i dag gode planleggingsverktøy for bygging av baderomsgulv, f.eks. Byggkeramikkforeingens fallveileder. Brukes disse så unngår du problemer, mener han. 

Les også: Dette kan du gjøre selv på badet

 

Vær aktiv

Teknisk sjef Kai Lund i Bergersen flis er tydelig på at du som forbruker må være aktiv i prosessen og ikke bare løpe og kjøpe de flisene du synes ser penest ut. Spesielt er dette viktig dersom du kjøper ny bolig og ønsker å oppgradere et ferdig levert bad på egen hånd:

- Vi har sikkert tusen bad i året som folk vil oppgradere fra standardløsning. Ikke et vondt ord om Obos-bad og lignende, men tar du et slikt standardbad og vil ha store fliser rett på det grunnlaget som er der, er du nesten garantert ikke å få riktig fall i gulvet. Poenget er at underlaget må bygges spesielt med tanke på store fliser. Et standardgulv holder ikke, sier Lund, som svært ofte møter på akkurat denne problemstillingen.

- Poenget er å komme tidlig i dialog med utførende slik at håndverkeren kan forberede underlaget for store fliser. Alt er mulig, men det krever ekstra god planlegging for å få til riktig fall, sier Lund.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Nedsenket dusjnisje

Fallreglene for våtromsgulv finnes i TEK 17. I veiledningen til TEK 17, § 13-15 er det satt opp tre preaksepterte ytelser – altså tre mulige måter å oppfylle funksjonskravene på. Lund påpeker at alternativ 2 ofte vil være det beste hvis man ønsker storformatsfliser:

- Her har man en nedsenket dusjnisje. Med en slik løsning holder det å bygge et nokså svakt fall i baderomssonen utenom dusjen, som altså ofte vil la seg gjøre med store fliser. I dusjen legger man så småfliser i samme serie for å få til rett fall i denne sonen. De aller fleste storformatsfliser kommer i serie med mindre formater som nettopp er ment for dusjsonen, sier Lund.

En annen løsning som vil kunne gjøre det lettere å lage riktig fall med store gulvfliser er å velge et rektangulært designsluk som ender inn mot vegg. Da slipper man å bygge fall fra alle kanter.

 

Upraktisk med dammer

Også forskningsleder Lars-Lars-Erik Fiskum.Erik Fiskum ved Vannskadekontoret er godt kjent med problemene knyttet til bruk av store fliser på bad. Han beroliger imidlertid med at feil fall på nye bad sjelden forårsaker store vannskader.

- Primært er det et praktisk problem når dusjvannet ikke renner ned mot sluket, men sprer seg over hele baderomsgulvet i stedet, eller samler seg i en krok et eller annet sted. Ingen liker å tråkke rundt i vanndammer eller alltid måtte tørke opp vann som ikke renner unna. Men vannskader blir det sjelden av dette, - med mindre det oppstår en lekkasje i et rør. Da vil det kunne oppstå store skader om vannet for eksempel renner ut av badet i stedet for ned i sluket, påpeker Fiskum.

Han trekker også frem at du kan få problemer ved salg av boligen.

- Dersom håndverkeren ikke har oppnådd riktig fall vil takstmannen ved boligsalg anmerke dette i taksten, og det vil selvsagt trekke ned, sier Fiskum.

 

Supertrendy

Kreatør Katrine Reiersrud hos Megaflis forteller at salget av store fliser har eksplodert det siste året.

- De virkelig dristige velger 120 x 60 centimeter – men det er sjelden til baderommet. På badet er det nå mange som vil ha 60 x 60, sier Reiersrud. Hun forteller at de ansatte som skal veilede kundene vektlegger viktigheten av å ha en god dialog med håndverkeren.

- Når du velger fliser er det viktig å velge noe håndverkeren vil være komfortabel med for å få et godt sluttresultat, sier Reiersrud, som erfarer at mange håndverkere synes en kombinasjonsløsning med store fliser på badegulvet og mosaikk i dusjen fungerer bra.

- Derfor velger vi å ha store og små fliser som kan kombineres i vårt sortiment, sier Reiersrud. 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler