Dette kan du gjøre selv på badet

Gå til hovedinnhold

Dette kan du gjøre selv på badet

Det er mange som er såkalt «handy» og som kan fikse det meste selv. Når det kommer til bad er mange i tvil. Hva kan man egentlig gjøre selv?

Det er liten tvil om at badet er et vanskelig sted å spare penger på selvgjorte løsninger. Det du sparer på å gjøre selv kan fort bli dyrt i lengden dersom ting viser seg å være feil.

- For å oppnå riktig kvalitet må alle som skal bygge våtrom ha nødvendig kompetanse for de arbeidene som skal utføres. I tillegg skal det som er gjort dokumenteres, slik dokumentasjon er vanlig at etterspørres når boenheten skal selges. Plan- og bygningsloven setter krav til at det benyttes fagkyndig personell for oppføring, reparasjon og vedlikehold av tekniske installasjoner, sier daglig leder Cato Ove Karlsen i Fagrådet for våtrom.

Mange oppgaver kan man faktisk gjøre selv. Lenger ned i saken har vi listet opp ting som er typiske jobber mange utfører selv hvor det kan være noen arbeidstimer å spare. De innebærer heller ingen store risikomomenter så lenge du er praktisk anlagt.

- Alle må kunne klare å gjøre en egenvurdering på om man er skikket til å utføre slike arbeider. Klarer man ikke det kan jo egentlig det meste bli risikabelt, sier Ronny Engan i Rørlegger’n Fauske som er en del av Varme og Bad-kjeden.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Dette kan du gjøre selv

Før du begynner må du vite at du har mulighet til å stenge vannet til kun badet, og eventuelt plugge vannrør. Noen ganger kan det også være at man trenger en elektriker til å koble fra strømmen på badet, dersom det er behov for det.

Ifølge Engan er dette er noen av de enklere gjør-det-selv-oppgavene normalt nevedyktige folk kan gjøre:

- Montere nye bademøbler. Husk at det må være spikerslag bak veggen. 

- Bytte ut badekar med dusjkabinett. Husk her at gamle bad har ikke membran, derfor kan du ikke dusje rett på gulvet.

- Bytte toalettsete.

- Male vegger og tak. Bruk maling som er egnet for baderom.

- Montere knagger og andre enklere bruks- og pyntegjenstander.

- Bytte dør, men husk at det må være lufting under døren.

- Montere vifte for avtrekk fra badet. Pass imidlertid på at du ikke blåser luften fra badet ditt inn til naboen (gjelder spesielt i eldre blokker og leilighetsbygg).

- Koble til vaskemaskin.

Ansvar

Det er derimot ikke så enkelt at man kan hamre løs på et bad uten at det kan føre til ris til egen bak.

Man må også være klar over at en rørlegger kan fraskrive seg ansvaret for at membran og annet arbeid holder dersom du monterer baderomsmøbler, knagger, eller lignende selv.

Hvis du lager hull i membranen, er ikke den lenger vann- og fukttett. Dermed bortfaller garantien, sier Engan.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler