Slik sparer du strøm i hverdagen

Gå til hovedinnhold

Slik sparer du strøm i hverdagen

Trenger du hjelp til å kutte i strømforbruket? Her får du enkle og effektive tips som ikke går utover komforten hjemme.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Selve strømprisen får man ikke gjort så mye med, men de fleste av oss har litt å gå på når det kommer til å spare strøm.

Derfor har vi laget en sjekkliste med 15 små strømsparetiltak som kan hjelpe deg å senke strømforbruket i det daglige.

Er du sikker på at du fyrer riktig? Se den korte videoen vi har laget og sjekk om du utnytter veden maksimalt!

Vi bruker mye strøm

I et land som Norge så er det naturlig og forståelig at en stor del av strømforbruket går til oppvarming av husstanden. I snitt regner man med at omtrent 50 prosent av strømforbruket i løpet av et år går med nettopp her.

Deretter går rundt 20 prosent til varmtvann, altså oppvask, vaskemaskin, badekar, dusj og andre apparater som bruker vann.

De resterende 20 til 30 prosentene går til alt det andre. Det kan være elektriske apparater som TV og stereoanlegg, kjøleskap og kaffemaskin, belysning osv.

9 ting du må vite om strømregningen

Her har du noen gode råd til hvordan du enkelt kan kutte i strømforbruket:

 1. Å redusere innetemperaturen er det beste du kan gjøre for å spare strøm. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Så skru ned varmen i rom du ikke oppholder deg så mye, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader. Det kan også være smart å senke temperaturen i varmtvannsberederen, men husk at den minimum må være 65 grader.
 2. Vurder en annen eller ekstra oppvarmingsmåte enn strøm. Varmepumpe og vedfyring kan begge være gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 
 3. Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt når det er kaldt ute. Da unngår du å slippe ut for mye varme av boligen, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av gulv, tak og vegger.
 4. Å montere sparedusj, og eventuelt sparedyser på alle servanter, halverer normalt varmtvannsforbruket ditt til dusjing. Det er en billig og god investering. Du kan også ta kortere dusjer, eller slå av vannet mellom slagene.
 5. Pass på at oppvarmingskildene dine har termostat, og gjerne tidsur for nattsenking av temperaturen.
 6. Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.
 7. Hvis du er en av dem som går i shorts og t-skjorte året rundt hjemme, så kan det være en ide å kle på seg litt mer. Det er billigere å gå med ullsokker og genser enn å øke temperaturen 5 grader. Det trenger heller ikke gå nevneverdig  ut over komforten.
 8. Hvis du merker at det trekker fra vinduer og dører, kan det være en ide å få montert tetningslister. Disse koster ikke mye og er lette å montere selv. De kan redusere varmetapet betraktelig. I noen tilfeller lønner det seg å etterisolere eller bytte vinduer, men dette har naturlig nok en høyere kostnad.
 9. Bytt til spare- eller LED-pærer. De varer lenger enn de gammeldagse pærene, og bruk lavenergipærer ute, i kalde rom og på vanskelig tilgjengelige steder.
 10. La TV-en hvile når du ikke bruker den. Mange har hele døgnet TV, musikkanlegg, spillkonsoller og laptop i hvilemodus. Ladere trekker strøm selv når de ikke er tilkoblet mobil og barbermaskin, så trekk ut kontaktene for å spare strøm og penger.
 11. Begrens lufting av kjøleskapet. Hvis du åpner det mye, må kjøleskapet jobbe hardt over lengre tid for å holde innetemperaturen på rett nivå. Tining av mat bør du også gjøre i kjøleskapet fremfor mikrobølgeovn, så ta opp fra fryseren kvelden før. Hold 5 grader i kjøleskapet og -18 i fryseren.
 12. Det er mest økonomisk å vente med å sette i gang vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin til de er fulle. Det er faktisk også slik at fryseren bruker mindre strøm når den er full. Husk å kjøpe apparater som er A-merket, de er mest effektive.
 13. Det er økonomisk smart å varme opp de rommene man oppholder seg i, og ha døren lukket til de kalde rommene. Så kan man heller åpne soveromsdøren før man legger seg hvis man vil ha inn litt varme.
 14. Det kan være penger å spare på å skifte strømleverandør, men husk å sette deg godt inn i vilkårene. Det er ikke sikkert den som ligger høyest på listen er konkurransedyktig når det er gått tre måneder og du flyttes over på en annen avtale. Husk også e-faktura, så slipper du å betale 600 kroner ekstra til strømselskapet i fakturagebyr.
 15. Det er ingen grunn til å ha oppvarmet hus når du er bortreist på vinterferie eller lignende. Det holder å ha en temperatur på rundt 15 grader for å sørge for at rørene ikke fryser.

Les også: Disse strømbegrepene bør du lære deg!

Strøm er et viktig forbrukerområde

Vi i Huseierne mener det er viktig at vi fremover følger med på alle strømavgiftene, for å unngå for høyt trykk på husholdningene. 

Vi vet at det kommer en økning i nettleien på rundt 30 prosent fordi nettselskapene skal forsterke nettet for 140 milliarder kroner frem til 2025.

Det er også brukt mye penger på installasjon av smarte strømmålere, og NVE vil også gå over til effektprising av strømmen.

Og mens strømnettet vårt er i forfall etter årevis med forsømmelser, tar kommunene ut milliardutbytte fra nettselskapene. Les mer om den skjulte ekstraskatten over nettleia her.

Effekttariffer er ikke løsningen!

Huseierne er opptatt av å gi forbrukerne større mulighet til å styre sitt eget forbruk på andre måter enn ved bruk av effekttariffer. Nå når man har fått avanserte dataverktøy i hus gjennom de automatiske strømmålerne som kan brukes til å analysere forbruket, synes vi det er det håpløst å endre reguleringen og prisingen nå.

De nye strømmålerne gir store muligheter for spotpris med timesavregning på strømprisen. Det sikrer at forbrukerne får god oversikt over prisen per time, og kan legge opp forbruket deretter.

Da mener vi at man kan vente med NVEs planlagte innføring av effekttariffer, som vi tror vil øke strømregningen for folk flest.

Vi minner om at det ikke bare er strømprisene og nettleien som er på vei oppover, det samme er kommunale avgifter, eiendomsskatten og renten. Det gjør at det samlede trykket på boligeierne øker.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Ny nettleie, enkelt forklart!

Les mer