Slik sparer du strøm i hverdagen

Gå til hovedinnhold

Slik sparer du strøm i hverdagen

Trenger du hjelp til å kutte i strømforbruket? Her får du enkle og effektive tips som ikke går utover komforten hjemme.

STYRING: Strømstyring i boligen er en måte å spare strøm i hverdagen. Du kan får støtte fra Enova til installasjonen. (Foto: Shutterstock)

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

Selve strømprisen får man ikke gjort så mye med, men de fleste av oss har litt å gå på når det kommer til å spare strøm.

Derfor har vi laget en sjekkliste med 9 enkle strømsparetiltak som kan hjelpe deg å senke strømforbruket i det daglige.

Her har du noen gode råd til hvordan du enkelt kan kutte i strømforbruket:

1. Vann, temperatur/varme og elbil – det er det viktigste man må styre for å få ned energiforbruket.

2. Bruk strøm når prisen er lavest! Dersom du har mulighet til å bruke strøm når strømprisen er lavest, eller har installert smarte systemer som for eksempel kjøper strøm og lader elbilen når det er billigst og best kapasitet i nettet, så er det selvfølgelig smart. Flytt store laster som elbillading, oppvarming og dusjing.

Les mer: Når på døgnet er strømmen billigst? 

3. Sett ned temperaturen! Å redusere innetemperaturen er det beste du kan gjøre for å spare strøm. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming. Hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader.

4. Husk termostat! Pass på at oppvarmingskildene dine har termostat.

5. Bruk sparedusj! Å montere sparedusj, og eventuelt sparedyser på alle servanter, halverer normalt varmtvannsforbruket ditt til dusjing. Det er en billig og god investering. Du kan også ta kortere dusjer, eller slå av vannet mellom slagene.

6. Varmepumpe og ved! Vurder en annen eller mer energieffektiv bruk av strømmen. Varmepumpe og vedfyring kan begge være gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 

Se medlemstilbud: Medlemmer i Huseierne får gode medlemstilbud på varmepumper! 

7. Luft smart! Luft kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt når det er kaldt ute. Da unngår du å slippe ut for mye varme av boligen, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av gulv, tak og vegger. 

8. Spar på strømmen! Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.

9. Ikke kjør halvfulle maskiner! Det er mest økonomisk å vente med å sette i gang vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin til de er fulle. Det er faktisk også slik at fryseren bruker mindre strøm når den er full. Husk å kjøpe apparater som er A-merket, de er mest effektive.

 

 

Vi bruker mye strøm

I et land som Norge så er det naturlig og forståelig at en stor del av strømforbruket går til oppvarming av husstanden.

Generelt er strømmen som regel dyrest når vi trenger den som mest og når vi bruker mest. Altså når det er kaldt, når alle står opp, lager middag osv. Gjerne morgenen mellom 7-9, kvelden mellom 17-20. Billigst strøm om natta.

Les også: Når på døgnet er strømmen billigst

Men den siste tiden har vi sett jevnt høye priser hele døgnet, noe som igjen gjør det vanskeligere for strømkundene å flytte forbruket for å utnytte billigere timer til elbillading og andre store laster som drar mye strøm.

Det viktigste rådet er alltid at du passer på at du ikke har en strømavtale hvor du blir lurt. Vær obs på bindingstider og påslag, og unngå fakturagebyr. 

 

Er du sikker på at du fyrer riktig? Se den korte videoen vi har laget og sjekk om du utnytter veden maksimalt!

 

Fakta:

Bruker mest på oppvarming av bolig og vann

  • Tommelfingerregelen er at 50-70 prosent av strømforbruket i løpet av et år går til oppvarming.
  • 20-30 prosent går til varmtvann, altså oppvask, vaskemaskin, badekar, dusj osv.
  • De resterende prosentene går til alt det andre. Det kan være elektriske apparater som TV og stereoanlegg, kjøleskap og kaffemaskin, belysning osv.

 

Medlemsfordeler

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer