Når på døgnet er strømmen billigst?

Gå til hovedinnhold

Når på døgnet er strømmen billigst?

Som hovedregel er strømmen billig om natten og om sommeren når du trenger den minst, og dyrest når det er kaldt og når alle andre skal lage middag, vaske klær, lade elbil og dusje.

VENT, HVIS DU KAN: Strømprisene er som regel høyest når du spiser frokost og kommer hjem fra jobb. Å vente til etter Dagsrevyen med å sette på vaskemaskinen kan være en god måte å spare strøm på. (Foto: Sarah Chai/   Pexels)

Tekst: Linda Ørstavik Öberg

Den billigste strømmen får du i lavlastperiodene, altså når færrest bruker strøm, gjerne mellom 22-07.

Ofte ser man også lave strømpriser på formiddagen før folk flest kommer hjem fra jobb, gjerne mellom 12-15.

Strømmen er altså dyr når folk flest har bruk for den, gjerne på morgenen i tidsrommet 7-9 og på ettermiddagen mellom 16-18.

 

Prisen følger etterspørselen

Strømprisen fastsettes i markedet og reflekterer forholdet mellom tilbud og etterspørsel etter kraft. Så strømprisene varierer i takt med endringer i forbruk, etterspørsel, fyllingsgrad i magasiner og lignende.

En god og enkel huskeregel er at strømmen som regel er billigst når forbruket er lavt og dyrest når forbruket er høyt.

 

STORE PRISTOPPER: Som det kommer tydelig frem på denne eksempeldagen hentet fra Nord Pool, så er det noen klare pristopper på strøm når folk flest står opp og kommer hjem fra jobb.

 

Derfor har vi ofte lave strømpriser om sommeren og høye priser om vinteren, og pristoppene kommer når vi alle trenger strøm på de samme tidspunktene.

Så hvis du til tider sitter på hjemmekontor eller jobber turnus, kan det være smart å sette på en oppvaskmaskin eller starte tørketrommelen mens folk flest er ute på jobb og prisen er lav.

Den siste tiden har vi likevel sett noe helt spesielt, nemlig at strømmen har vært like dyr omtrent hele døgnet – og at det derfor ikke er like enkelt å legge forbruk til tider med billigere strømpris.

 

JEVNERE PRIS: De siste månedene har mange av dagene vært som denne, jevnt høy strømpris uten noen klare topper. Da sparer man lite på å bruke strøm når andre er på jobb eller sover.

 

Hva er de største strømtyvene?

Hvor mye strøm hver enkelt husholdning bruker kommer an på type bolig, boligens alder, boligens størrelse, hvor mange man er i husstanden osv.

Oppvarming: Siden vi ligger langt nord og har mange kalde måneder, samt lite alternativ oppvarming av boligene våre, så bruker vi av naturlige årsaker mye strøm til oppvarming.

Men visste du at hele 50-70 prosent av strømforbruket i løpet av et år går til oppvarming?

Dette er med andre ord et godt sted å starte hvis du vil redusere forbruket og spare penger.

Varmtvann: Tommelfingerregelen sier også at 20-30 prosent av forbruket går til varmtvann, altså oppvask, vaskemaskin, badekar, dusj osv.

Elbillading: Har du i tillegg en elbil eller to, er det mye penger å spare på å lade denne om natten når strømprisen er lavest og kapasiteten i nettet er best.

 

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Her gir Huseierne deg de 7 beste tipsene for å få ned strømregningen:

1. Ha en god strømavtale

Rundt halvparten av strømforbruket vårt går til oppvarming, og nettopp derfor er det så viktig å ha en god strømavtale.

Vi ser nå at veldig mange ringer og lurer på om de skal inngå en  fastprisavtale fremfor spotavtale.

Problemet med fastpris er stort sett at folk inngår det for sent. Det er først når spotprisen er høy at folk ønsker å bytte til fastpris, og da er selvsagt prisen også der høy. Hvorvidt man tjener på det kommer an på hvordan prisen utvikler seg fremover, og den fasiten får man i etterkant.

De som har spotpris nå betaler mye mer enn de som inngikk fastpris tidligere i år, men siden spotpris historisk sett har vært billigst på sikt så anbefaler vi fortsatt det.

Når det kommer til valg av avtale, er det alltid viktig å se på bindingstiden, påslaget og den faste månedsprisen. Og sørg for all del for at du ikke betaler fakturagebyr. Hold deg unna «gratisavtaler» og lokketilbud, på sikt er ikke disse avtalene gode.

Men hvis du kjenner at du bekymrer seg for økonomien og hvor høy neste regning blir, kan fastpris være en fin sikkerhet.

 

 

2. Kutt i forbruket når strømmen er dyrest

Generelt er strømmen dyrest når det er kaldt, og når det er minst kapasitet i nettet – altså når folk flest trenger og bruker strøm.

Unngå derfor å bruke mest strøm når strømmen er dyrest. Dette er ofte tiden mellom 07-09 om morgenen når folk flest dusjer og lager frokost, og mellom 16-18 på ettermiddagen når folk kommer hjem, lager mat, plugger i elbilen og setter på vaskemaskinen.

Likevel er det like greit først som sist å venne seg til å ikke sette på alt samtidig, og unngå tidspunktene på døgnet hvor flest bruker mye strøm. Forsøk derfor å bruke strømintensive apparater som vaskemaskin, tørketrommel og elbil-lader utenom de verste tidene, siden ny nettleiemodell vil straffe deg for høyt samtidig forbruk fra 1.1.22.

Som strømkunde kan også en timespotavtale være en fordel dersom du er flink å bruke strøm på tidspunkter hvor etterspørselen og prisen er lav, eller har installert smarte systemer som utjevner forbruket ditt.

Les også: Slik aktiverer du HAN-porten for å gjøre strømmåleren smartere

3. Reduser innetemperaturen

Når oppvarming står for over halvparten av strømforbruket, er det lurt å ta en ekstra titt på hvordan du varmer opp hjemmet ditt. Å redusere innetemperaturen er nemlig noe av det beste du kan gjøre for å spare strøm.

For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

Varmepumpe og vedfyring er gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. Skru ned eller slå av varmen i rom du ikke oppholder deg så mye, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader.

Folk er vant til å ha det godt og varmt hjemme, og øker ofte komforten når varmepumpen er på plass. Da går vinninga opp i spinninga. Det er billigere å gå med sokker og genser enn å øke temperaturen 5 grader.

Sørg også for at du har termostat på panelovnene eller styr dem og varmekabler via app.

4. Bruk mindre varmtvann

Nest etter oppvarming går det svært mye strøm til oppvarming av vann, så ikke syng deg gjennom favorittalbumet mens du er i dusjen når strømprisene er høye. Med høye strømpriser kan en kjapp dusj fort koste deg 20 kroner.

Å montere sparedusj, og eventuelt sparedyser på alle servanter, halverer normalt varmtvannsforbruket ditt til dusjing. Det er en billig og god investering.

Det kan også være smart å senke temperaturen på varmtvannsberederen om mulig, da det er en stor last. Men sørg for at den alltid er over 70 grader.

Reduser bruken av tørketrommel, og pass på å fylle vaskemaskinen godt før du setter den på. Maskinen bruker like mye energi å vaske en halvfull maskin som en full, og mange kan også fint vaske klærne sine på lavere temperaturer. Mange plagg blir helt rene med vask på 30 grader.

Det er også en stor fordel hvis du klarer å flytte slikt energiintensivt forbruk ut av peak, altså toppene i nettet der prisen er høyest.

 

 

5. Suppler med ved og luft effektivt

I tider hvor prisen er dyr, er det smart å vurdere en annen eller ekstra oppvarmingsmåte enn strøm. Vedfyring kan begge være en god metode for å få ned strømforbruket i huset, og det kan være fornuftig rent økonomisk.

Men både valg av ved og type vedovn vil ha en betydning for hvor mye oppvarmingen vil koste deg. Bor du ute i distriktet vil veden som regel være billigere enn veden du vil finne i byen osv.

I tillegg er det smart å lufte kort og effektivt i stedet for å la vinduet stå på gløtt når det er kaldt ute. Da unngår du å slippe ut for mye varme av boligen, i tillegg til at du slipper unødvendig nedkjøling av gulv, tak og vegger.

6. Invester i gode ENØK-tiltak

I tillegg til å være bevisst på egen vaner, kan man også gjøre større grep.

Luft-til-luft-varmepumper er et godt alternativ. Normalt er den nedbetalt på tre til seks år, og de har lang levetid. Det er en av de mest gunstige investeringene en boligeier kan foreta.

Les også: Kjøpe luft-til-luft-varmepumpe? Her er 7 gode råd!

Mange har nå også fått opp øynene for solceller på taket, og det skjer mye spennende på batterifronten fremover. Noe som muliggjør enklere lagring av egenprodusert strøm.

Dersom du har mulighet til å installere smarte systemer som for eksempel kjøper strøm og lader elbilen når det er billigst og best kapasitet i nettet, så er det selvfølgelig bra. Pass på at oppvarmingskildene dine har termostat

En helthetlig oppgradering av bygningskroppen er dessverre ikke noe som folk flest har mulighet til å sette i gang med, men summen av små trinnvise tiltak kan gi gode resultater. Etterisolering og bytte av vinduer er gode eksempler, samt tetningslister.

7. Unngå effekttopper fremover

Strøm er dessverre et lavinteresseprodukt, og folk flest synes det er vanskelig å sette seg inn i strømregningen. 

Bransjen er også flink til å gjøre det vanskelig for oss forbrukere å være bevisste kunder, men du kan ha mye igjen for å sjekke strømavtalen din med jevne mellomrom.

Fremover kan vi se høyere priser og nettleien skal også legges om. Det betyr at dine effekttopper vil ha en stor betydning for hvor høy nettleien din blir fremover.

Det er forventet at vi skal være smarte strømkunder som bruker mindre strøm og bruker strømmen smartere i tiden fremover.

Ikke alle har mulighet til å investere i dyrt ekstrautstyr, men det vil være bra for lommeboka hvis man klarer å tilpasse seg ved å jevne ut forbruket for å unngå dyre effekttopper.

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer