Hvilken strømavtale skal jeg velge?

Gå til hovedinnhold

Hvilken strømavtale skal jeg velge?

Mange av oss har blitt fristet til å bytte til det som er billigst der og da, men vi glemmer helt av å sjekke hvorvidt strømavtalen holder seg billig over tid.

Tekst og foto: .

Nå er kulden her for fullt, og den lave strømprisen som vi hadde i fjor har vi ikke sett mye til i januar så langt. Da er det desto viktigere å ha en god strømavtale.

Dagens marked er uoversiktlig og vanskelig for forbrukerne å orientere seg i. Prisene endrer seg fort, og det samme gjør avtalene. 

Mange lar seg forvirre av alle de forskjellige produktene i strømjungelen der ute, og det at samme selskap kan ha ni forskjellige spotprisavtaler å velge i.

Det er rett og slett lite kundevennlig med så mange alternativer, og det skaper ytterligere forvirring i et allerede uoversiktlig marked.

 

 

Nettleie og strømpris

I 2020 skjedde det mye på energifeltet, og mange saker fikk stor oppmerksomhet. Alt fra strømkabler til utlandet, utjevning av nettleien, vindmøller, Elhub, smarte strømmålere og manglende Enovastøtte har fått spalteplass.

Men særlig to ting har særlig pekt seg ut. Det ene er NVEs ønske om å legge om nettleien, og det andre er den harde kritikken strømselskapene har fått for å markedsføre for mange og for uklare avtaler.

Selv uten dette er strømregningen for komplisert til at folk flest har tid og mulighet til å sette seg inn i det.

Det er derfor ikke rart at strømkundene blir forvirret, og har vanskelig for å finne den strømavtalen som passer best til egen situasjon og forbruk.

 

 

Kundetilfredsheten fortsetter å falle

Siden strømregningen er komplisert nok som den er, er det viktig at det ikke legges til ekstra priselementer og påslag som kunden ikke plukker opp. I tillegg er det viktig at man holder øye med de faste utgiftene, slik at de ikke økes og økes i stillhet hvert år.

Stadig flere er kritiske til egen strømregning og hvordan den er satt sammen, og mange av medlemmene våre ønsker nå økt oppmerksomhet på de faste avgiftene. Vi har hatt særlig fokus på dette siste årene gjennom vår skepsis til forslagene til ny nettleiestruktur og vår kritikk av den økende elavgiften.

I løpet av høsten har Epsi gjennomført over 3700 dybdeintervjuer der strøm- og nettkunder rundt om i Norge har fått mulighet til å sette karakterer på sine strøm- og nettselskaper. Selv om vi har hatt rekordlave strømpriser, er målingen dårlig nytt for strøm- og nettselskapene.

Kundetilfredsheten faller i privatmarkedet, og tilfredsheten med strømnettet har svekket seg årlig siden 2017. Epsi-studien har over de siste årene vist at kundene ikke helt forstår hvordan prisen på nettleien beregnes, og at denne usikkerheten er en negativ variabel inn i kundeopplevelsen.

Her kjenner vi oss igjen. Mange skjønner ikke hvordan de kan få noen hundrelapper i strømregning og en tusenlapp i nettleie og faste avgifter.

 

 

Øverst på listen er ikke billigst på sikt

Vårt beste råd er å være skeptisk til tilsynelatende «gratis» eller kjempebillige strømavtaler på topplisten til strømpris.no. Hopper du på tilbud som er for gode til å være sanne, så er de gjerne nettopp det.

Det lønner seg å ha en billig avtale på sikt, fremfor en avtale som gir deg gratis strøm i tre måneder og dyr strøm resten av året.

«Gratis» spotprisavtaler må sees som det de er, nemlig et midlertidig rekrutteringsprodukt for å huke deg inn som kunde. De erstattes nemlig hele tiden av nye, og hvis du ikke følger med så er du i løpet av få måneder flyttet over på en strømavtale med helt andre vilkår enn den avtalen du opprinnelig sa ja til.

Senere har strømselskapet planer om å tjene gode penger på deg.

De vet nemlig at i en travel hverdag så er de færreste av oss flinke nok til å sjekke opp endringer i prisoversikten eller strømavtalen når byttet først er gjort.

 

 

Lønner seg å velge spotprisavtale!

Uansett hvilken avtale du velger, er det viktig å være obs på bindingstider og påslag.

Det er helt umulig å gi et fasitsvar på hvilken strømavtale som er best og billigst hele året, da det kommer an på flere forhold vi ikke råder over, samt forbruksmønster og preferanser. Så det du må tenke på er hva som er viktigst for deg når det kommer til strømregningen.

Hvis du er en av dem som er mest opptatt av at strømavtalen din skal være billigst på sikt, som de aller fleste av oss er, så anbefaler vi spotpris. Den har i snitt vært klart billigste avtale de siste årene. Regningen din varierer fra måned til måned fordi markedsprisen på strøm endrer seg gjennom året.

Dersom du har mulighet til å bruke strøm når strømprisen er lavest, eller har installert smarte systemer som for eksempel kjøper strøm eller lader når det er billigst og best kapasitet i nettet, bør du vurdere en timespotavtale.

Så en spotprisavtale er altså å anbefale siden den har vist seg å være billigst over tid. I noen tilfeller kan også fastpris være et godt valg, for eksempel hvis du er avhengig av forutsigbarhet og ikke klarer store svingninger i strømprisen. Men totalt sett har fastpris vist seg å være den dyreste strømavtalen i snitt.

Variabel prisavtale bør du også styre unna.

 

Husk at som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris fra vår nye samarbeidspartner Glitre. Vi har nemlig brukt forbrukermakten vår til å fremforhandle en av markedets beste strømavtaler fra Glitre Energi for deg!


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_Glitre.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 2,8 øre/kWh i påslag, og kun 12,50 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Luftavfukter: Bedre inneklima

Les mer