Hvilken strømavtale skal jeg velge?

Gå til hovedinnhold

Hvilken strømavtale skal jeg velge?

Mange av oss har blitt fristet til å bytte til den billigste strømavtalen der og da. Men det viktigste er å velge den strømavtalen som er billigst over tid.

KALDT? En måte å motvirke høye strømpriser er å finne den strømavtalen som er best for deg. Her viser vi hvordan du bør tenke.

Av: Linda Ørstavik Öberg.

Rekordhøye strømpriser høsten 2021 gjør at det er viktig å ha en god strømavtale.

Dagens marked er uoversiktlig og vanskelig for forbrukerne å orientere seg i. Prisene endrer seg fort, og det samme gjør avtalene. 

Mange lar seg forvirre av alle de forskjellige produktene i strømjungelen der ute, og det at samme selskap kan ha ni forskjellige spotprisavtaler å velge i.

Det er rett og slett lite kundevennlig med så mange alternativer, og det skaper ytterligere forvirring i et allerede uoversiktlig marked.

Lønner seg å velge spotprisavtale!

Uansett hvilken avtale du velger, er det viktig å være obs på bindingstider og påslag.

Det er helt umulig å gi et fasitsvar på hvilken strømavtale som er best og billigst hele året, da det kommer an på flere forhold vi ikke råder over, samt ditt forbruksmønster og preferanser. Så det du må tenke på er hva som er viktigst for deg når det kommer til strømregningen.

Men: Hvis du er en av dem som er mest opptatt av at strømavtalen din skal være billigst på sikt, som de aller fleste av oss er, så anbefaler vi spotpris. 

Den har i snitt vært klart billigste avtale de siste årene. Regningen din varierer fra måned til måned fordi markedsprisen på strøm endrer seg gjennom året.

Les også: Når på døgnet er strømmen billigst

Strømprisene varierer gjennom døgnet, og det vil bli mer og mer aktuelt å bruke strøm når strømprisen er lavest. For å utnytte dete må du ha det som kalles en timesspotavtale.

Dette er særlig viktig for deg som har installert smarte systemer som for eksempel  lader når det er billigst og best kapasitet i nettet.

Tips: Husk at varmepumpe kan være en god måte å spare strøm på. Les vår sak om 7 gode råd når du skal kjøpe varmepumpe

Ikke velg fastpris nå i vinter!

Mange lurer på om det er lurt med en fastprisavtale på strømmen for å være sikker på hva man skal betale.

I noen tilfeller kan også fastpris være et godt valg, for eksempel hvis du er avhengig av forutsigbarhet og ikke klarer store svingninger i strømprisen. Men totalt sett har fastpris vist seg å være den dyreste strømavtalen i snitt.

Men: Nå i vinter er det ikke noe poeng å velge fastprisavtale, fordi de nå er priset etter de høye strømprisene vi har nå. Da risikerer du å betale veldig mye for strømmen til sommeren uten å spare nevneverdig mye nå.

Variabel prisavtale bør du også styre unna. Her får du det dårligste fra spotpris og fastpris, og dette tjener du ikke på.

Det handler om hjemmet ditt!

Medlemmer i Huseierne får:

→ Gratis juridisk og byggteknisk rådgivning
→ Gratis kurs i boligrelaterte temaer
→ Rabatter på byggevarer og andre boligrelaterte produkter

Bli en trygg boligeier for 619 kroner i året! 

Nettleie og strømpris

Strømregningen din er delt i tre: 

  • Strømpris
  • Nettleie
  • Avgifter

I tillegg til at selve strømprisen nå er høy, vil nettleien endres fra nyttår. Da må du betale mer ut fra hvor mye strøm du bruker samtidig. 

Det nye systemet er dessverre ikke veldig enkelt å forstå. Vi i Huseierne mener den nye nettleien ikke er bra nok, og vil ramme helt vanlige folk og familier. Vi vet for lite om hvordan forbrukerne vil reagere på den, og mener modellen er for komplisert og for vanskelig å tilpasse seg til.

Les mer: Slik blir den nye nettleien

Øverst på listen er ikke billigst på sikt

Vårt beste råd er å være skeptisk til tilsynelatende «gratis» eller kjempebillige strømavtaler på topplisten til strømpris.no. Hopper du på tilbud som er for gode til å være sanne, så er de gjerne nettopp det.

Det lønner seg å ha en billig avtale på sikt, fremfor en avtale som gir deg gratis strøm i tre måneder og dyr strøm resten av året.

«Gratis» spotprisavtaler må sees som det de er, nemlig et midlertidig rekrutteringsprodukt for å huke deg inn som kunde. De erstattes nemlig hele tiden av nye, og hvis du ikke følger med så er du i løpet av få måneder flyttet over på en strømavtale med helt andre vilkår enn den avtalen du opprinnelig sa ja til.

Senere har strømselskapet planer om å tjene gode penger på deg.

De vet nemlig at i en travel hverdag så er de færreste av oss flinke nok til å sjekke opp endringer i prisoversikten eller strømavtalen når byttet først er gjort.

Les også: 7 gode måter å få ned strømregningen

 

Husk at som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris fra vår nye samarbeidspartner Å Strøm. Vi har nemlig brukt forbrukermakten vår til å fremforhandle en av markedets beste strømavtaler fra Å Strøm for deg!


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer