Slik aktiverer du HAN-porten for å gjøre strømmåleren smartere

Gå til hovedinnhold

Slik aktiverer du HAN-porten for å gjøre strømmåleren smartere

Er du en av dem som sliter med å se nytteverdien av den nye AMS-måleren din, og ikke forstår hvordan smartmåleren gjør deg til en smart strømkunde? Du kan hente ut data via HAN-porten, men da må du aktivere den først!

SMART STRØMKUNDE MED SMARTMÅLER: Det å eie en AMS-måler vil i seg selv ikke gjøre deg til en smart strømkunde. Vil du benytte deg av mulighetene som ligger der, må du selv gjøre en innsats og noen investeringer.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Kort fortalt så samler den nye strømmåleren din inn store mengder data om strømforbruket ditt. Disse dataene kan du bruke til egen fordel, men mange opplever med rette at denne informasjonen ikke er så lett tilgjengelig som man får inntrykk av.

Man trenger nemlig ekstrautstyr for å få tilgang til dataene, og ikke minst en app som kan tolke informasjonen og oversette energipulser og kilowatt til forståelig informasjon om strømforbruket vårt.

Så hva gjør man for å komme i gang?

Først må du åpne HAN-porten

Det første du må gjøre er å åpne HAN-porten. Alle smarte strømmålere har en slik.

Av personvernhensyn er HAN-porten stengt når den nye måleren installeres, og man kan bare få den åpnet ved å be om det selv. Dette gjør du enkelt ved å kontakte ditt nettselskap. Du skal motta en bekreftelse fra din nettleverandør når HAN-porten er åpnet.

HAN-porten er kort fortalt en fysisk utgang på strømmåleren din. Det er gjennom den du får detaljert informasjon om strømforbruket ditt, spenningsnivå og eksempelvis overskuddskraft du mater inn i nettet fra solcelleanlegget ditt.

Uten å åpne HAN-porten kan du altså ikke få tilgang til strømdataene dine i sanntid, og da kan du for eksempel ikke se hvor mye strøm eller effekt du bruker akkurat nå.

Les også: Når på døgnet er strømmen billigst

Slik finner du HAN-porten

Hvilken måler du har er avhengig av hvor du bor og hvilket nettselskap du har, og totalt finnes det tre ulike AMS-målere, Kamstrup, Aidon og Kaifa/Nuri.

Selve HAN-porten kan ha litt ulike plasseringer, men koblingen finnes bak et lite plast/gummilokk som du åpner. Det er her du kan koble på ekstrautstyr.

Slikt ekstrautstyr, som du altså må betale for selv i tillegg, kan være OSS-brikken eller Tibber pulse. Det er mange leverandører som utvikler og tilbyr utstyr til HAN-porten, og du finner en oversikt over hvem som tilbyr dette her.

Vitsen med disse «dingsene» er at de skal hjelpe deg å dra nytte av dataene som strømmer ut av HAN-porten, siden denne informasjonen for de fleste av oss er ganske gresk hvis den ikke settes i system.

Slike brikker hjelper deg å få tilgang til, og ikke minst ta eierskap til dataene. For disse strømdataene er jo tross alt dine.

Hvordan koble opp dingser til HAN-porten

Når du skal komme i gang så plugger du ganske enkelt inn brikken du har kjøpt i HAN-porten med ledningen som hører med. 

Brikkene henter strøm fra selve strømmåleren, så du trenger ikke bekymre deg for batteri eller manglende stikkontakt for å få den til å virke.

Hvor lang tid det tar å koble opp brikken og fremgangsmåte, avhenger av hvilken du har kjøpt. Men følg bruksanvisningen som følger med, den er som regel enkel med få korte steg du må følge.

Mens du venter på oppkobling kan du laste ned tilhørende app på telefonen, og gjøre deg kjent med den og funksjonene som ligger der.

Les også: Slik blir den nye nettleien i 2022

Dette vil du kunne få ut av måleren

Når du er koblet opp og klar, har du umiddelbart skaffet deg selv større mulighet til å følge med på, og ikke minst påvirke strømforbruket ditt. Brikken i AMS-måleren din og appen jobber nå sammen for å gi deg nyttig informasjon om strømforbruket i boligen din.

Det strømmer mye informasjon fra den åpne HAN-porten, men hvor mye som presenteres er avhengig av utstyret du anskaffer og applikasjonen det presenteres i. 

Du kan typisk se hvor mye strøm du bruker akkurat nå, og på den måten identifisere noen strømtyver i hjemmet. Du kan se historisk forbruk, og sammenligne forbruket på år, måneder, uker, dager og til og med timer.

Du kan også følge med på hva strømprisen er nå og resten av dagen, og på den måten kan du vente med å sette på vaskemaskin og tørketrommel hvis prisindikatoren forteller deg at strømprisen er mye billigere om noen få timer.

Smarte algoritmer kan basert på forbruket ditt fortelle deg hvor mye strøm du sannsynligvis kommer til å bruke i morgen, og hva prisen ligger på. Mange har kanskje også lurt på om man selv bruker mye eller lite sammenlignet med naboen, og de fleste appene har sammenligningsfunksjoner med tilsvarende boliger.

Er jeg nå en smart strømkunde?

Strøm er kanskje ikke det du synes er mest spennende, og kanskje synes du det er vankelig å følge med. Men det lønne seg å ha et bevisst forhold til det i tiden som kommer. Dersom NVE innfører effekttariffer, vil denne typen ekstrautstyr være spesielt nyttig siden det vil lønne seg for deg å jevne ut forbruket og unngå effekttopper.

Appene og brikken skal i første omgang gjøre det enkelt for deg å redusere strømforbruket ditt ved å gjøre mye av tenkearbeidet for deg. Hvordan informasjonen fra HAN-porten blir analysert og presentert for deg, og hvordan det igjen skapes verdifulle tjenester som du benytter og får merverdi av, er selvfølgelig helt avgjørende for at du skal få mest mulig ut av opplevelsen.

Det holder ikke å kun se strømforbruket og prisen her og nå, vi må ha «hjelp» til å flytte de store lastene ved hjelp av automatiske systemer. Du må kunne bruke informasjonen fra HAN-porten i styrings- og informasjonssystemer for å tilpasse strømforbruket ditt, slik at du kan få lavere nettleie og strømregning.

Gode eksempler er styrbar elbillader eller varmepumpe, som kan koordineres med informasjon fra HAN-porten og strømpriser for å redusere forbruket i perioder hvor strømmen er dyr.

Analyser av strømforbruket ditt kan altså spare deg for penger, men det forutsetter med andre ord at du kjøper inn utstyr og/eller gjør noen tiltak for å flytte eller redusere forbruket.

 

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer
Sengetøy i mange farger blafrer i vinden

Ikke la vinden herje

Les mer