Rekordhøye strømpriser – hvilke grep bør jeg gjøre nå?

Gå til hovedinnhold

Rekordhøye strømpriser – hvilke grep bør jeg gjøre nå?

I sommer har vi hatt rekordhøye priser, og mange kan få strømprissjokk når regningen kommer fremover. Da er det greit å være så forberedt som man kan!

HØYE STRØMPRISER:  Vi får i disse dager mange spørsmål om strøm, og det vanligste folk lurer på er om de har «riktig» strømavtale.

Tekst og foto: Linda Ørstavik Öberg.

Mens vi i fjor hadde uvanlig billige strømpriser, har strømmen så langt i 2021 vært uvanlig dyr.

I år har juli og august vært månedene med høyest strømpris, noe som er veldig unormalt. Og det er gode grunner til å tro at strømprisen vil være høy ut året.

Forbrukere bombarderes nå med tilbud om fastpris og trygghetstjenester som skal sikre for store svingninger i prisen – men er det lurt å inngå slike avtaler?

 

Mye påvirker strømprisen

Strømprisene i sommer har vært rekordhøye, og årsaken er som vanlig sammensatt.  

Det har i år vært mindre nedbør og tørrere enn normalt, i tillegg til at vi har hatt lite vind. Vi går altså høsten i møte med lite vann i magasinene, noe som fører til at prisen går til værs.

I tillegg er strømmarkedet i Norden tilknyttet Europa, noe som betyr at en stigende strømpris der påvirker strømprisen vår.

Nå er det rekordhøye kull-, gass- og CO₂-priser i Europa og mye nedetid på atomkraftverk på grunn av vedlikehold.

Vi kan selge ut strømmen dyrt gjennom kablene med god fortjenelse, men det fører også til høyere strømpriser for oss forbrukere når strømmen skal kjøpes tilbake.

Mens gjennomsnittsprisen på strøm i fjor lå på rekordlave 12,5 øre per kWh, ser vi nå priser godt over 100 øre.

 

Hvordan forberede seg på kaldere tider?

Det sier seg selv at når prisene er høye, så er det mye å spare på å kutte i forbruket.

Innetemperaturen er alltid det beste stedet å begynne, da de fleste av oss bruker over halvparten av strømforbruket til oppvarming. For hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt 5 prosent av kostnadene til oppvarming.

Så skru ned varmen i rom du ikke oppholder deg så mye i, og hold innetemperaturen på mellom 19-22 grader.

Varmepumpe og vedfyring kan også være gode metoder for å få ned strømforbruket i huset. 

Smart styring av eksempelvis varmekabler og elbil er veldig bra, og varmtvann er også en stor energityv.

 

Hvilken strømavtale skal jeg velge?

Vi får i disse dager mange spørsmål om strøm, og det vanligste folk lurer på er om de har «riktig» strømavtale.

Det er selvfølgelig umulig å gi et helt klart svar på hvilken strømavtale som er best og billigst for deg hele året, da det kommer an på forhold du ikke råder over, samt forbruksmønster og preferanser.

En strømavtale kan også være billigst i gjennomsnitt, men det betyr ikke at den har lavest pris hele året – som nå når prisen er uvanlig høy. 

De vanligste strømavtalene i dag er spotpris, variabel pris og fastpris. Smartmålerne og Elhub har også muliggjort tilbud til kundene om timespotavtaler fordi strømforbruket ditt nå avregnes time for time.

Det du må tenke på er hva som er viktigst for deg når det kommer til strømregningen.

Er det viktigst med forutsigbar økonomi der du vet akkurat hvilke utgifter du har fra måned til måned på strømregningen, eller tåler du svingninger og er mest opptatt av å ha den billigste avtalen på sikt?

 

Spotpris er billigst på sikt!

Hvis du er en av dem som er mest opptatt av at strømavtalen din skal være billigst over tid, som de aller fleste av oss er, så anbefaler vi spotpris. Den har i snitt vært klart billigste avtale de siste årene. Regningen din varierer fra måned til måned fordi markedsprisen på strøm endrer seg gjennom året.

Dersom du har mulighet til å bruke strøm når strømprisen er lavest, eller har installert smarte systemer som for eksempel kjøper strøm eller lader når det er billigst og best kapasitet i nettet, bør du vurdere en timespotavtale.

I tillegg vokser det nå frem et stort engasjement rundt prismatch på strøm. Det er bra for deg som har tid til å bruke litt tid hver måned på å sjekke hvor konkurransedyktig spotprisavtalen din er, og bytte hyppig. Men det krever også mer av deg som kunde. Lær mer om det her.

Hvis du er en av dem som vil vite at du har en stabil og god strømavtale med konkurransedyktig pris og uten uklare vilkår og annet lureri, anbefaler vi selvsagt Huseiernes strømavtale med Glitre Energi - som også er sertifisert for "Trygg strømhandel"

Bør jeg gå for fastpris?

Nå når prisen er høy, får vi alltid mange spørsmål om hvorvidt det er lurt å inngå en fastprisavtale på strøm. Det er i disse tidene man ser viktigheten av å ha en god strømavtale.

I noen tilfeller kan også fastpris være et godt valg, særlig hvis prisen plutselig øker veldig. De som inngikk en slik avtale for en tid tilbake nyter godt av det nå når prisen er rekordhøy.

Det som er viktig å tenke på når det kommer til fastpris, er at det blir en gjettekonkurranse mellom deg og strømselskapet. Når strømselskapet gir deg fastpristilbud på eksempelvis 89 øre per kWh, så er det fordi de forventer at prisen skal være lavere enn det i snitt.

Når det er sagt så er det ikke sikkert at de får rett i sine prognoser. De kan heller ikke med 100 % sikkerhet spå utviklingen i strømprisen – det kan ingen.

Fastpris er også bra hvis du er avhengig av forutsigbarhet og ikke klarer store svingninger i strømprisen. Da kan en slik avtale sørge for at du ikke mister nattesøvnen.

Men det er greit å ha med seg at totalt sett har fastpris vist seg å være den dyreste strømavtalen i snitt – selv om man i perioder kan tjene på den.

Husk alltid at strømselskapets mål er å tjene penger, derfor vil de aldri gi bort strøm eller selge den for billig hvis det ikke er mulig å tjene på det i andre enden.

 

Husk at som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris fra vår nye samarbeidspartner Å Strøm. Vi har nemlig brukt forbrukermakten vår til å fremforhandle en av markedets beste strømavtaler fra Å Strøm for deg!


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer