Slik lader du elbilen din smart

Gå til hovedinnhold

Slik lader du elbilen din smart

Å lade elbilen på de tidene av døgnet hvor strømmen er billigst, er viktigere enn noen gang - både med tanke på de høye strømprisene og den nye nettleiemodellen. Men hvordan lader man smart, og må man ha en smart elbillader for å klare det?

SMART LADING: Det smarteste er å lade elbilen når strømprisene er lavest, og det er som oftest er om natten. Foto: Pixabay.

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

Såkalt smartlading innebærer kort fortalt å lade elbilen på den tiden av døgnet når strømmen er billigst – altså de tidene på døgnet hvor det ellers er lavt forbruk av strøm.

Det er alltid bilens kapasitet til å ta imot strøm som avgjør hvor fort den kan lade, men hjemme er det anbefalt å lade sakte om natten.

Mange tror også at man må ha en smart elbillader for å få til dette og at man bare kan lade smart hjemme i egen garasje, men i mange tilfeller har man som kunde gode styringsmuligheter gjennom både strømleverandør og bilens egen app.

 

Bruk spotprisen til din fordel

For å dra økonomisk nytte av smartlading må du ha spotprisavtale.

For de av oss som har spotprisavtale, så varierer strømprisen hele døgnet, og signaliserer om det er knapphet av strøm i markedet eller en overbelastning av strømnettet.

Med andre ord så er det ofte ikke ideelt å lade elbilen rett etter du kommer hjem fra jobb, samtidig som alle andre også skal lade bil, lage mat og sette på en vaskemaskin.

Det smarteste er å lade elbilen når strømprisene er lavest, og det er som oftest er om natten.

Heldigvis er det ikke slik at du må våkne til vekkerklokka på midt på natten for å tusle ut i garasjen og plugge bilen i laderen.

Automatisk ladeløp

Som kjent så blir timesprisene for strøm dagen etter lagt ut klokken 13.00 hver dag på Nord Pool, noe som muliggjør at man kan planlegge et ladeløp basert på de timene hvor strømmen er billigst.

Mange elbiler har mulighet for utsatt eller planlagt lading gjennom ulike applikasjoner fra bil- eller strømleverandør, hvor ladingen enkelt kan programmeres.

Ladebokser med støtte for smartlading gjør også samme nytten.

Basert på når du trenger at elbilen din skal være ferdigladet, vil du kunne optimalisere ladingen slik at strømregningen din blir lavest mulig.

Lover 20 prosent lavere strømpris

De fleste leverandørene på markedet hevder at du med vanlige strømpriser kan du oppnå rundt 20 prosent lavere pris på strømmen hvis du overlater styringen av elbilladingen til dem.

I tillegg vil du kunne få ytterligere besparelse ved å gjøre oppladingen over flere timer fremfor å plugge i bilen rett etter jobb og hurtiglade på høy effekt. Ny nettleiemodell belønner nemlig sakte lading på lav effekt, og da særlig nattlading.

Unngå derfor å sette på for mye innenfor samme time, da deler av nettleien din bestemmes av om totalforbruket ditt den timen passerer gitte kW-grenser. Typisk 2 kW, 5 kW, 10 kW og 15 kW.

Du kan likevel plugge i bilen med en gang du kommer hjem fra jobb, selv om planlagt oppstart først er flere timer senere.

Bilen begynner først å lade til det tidspunktet den har fått beskjed om.

 

Hva om man må lade raskt?

Noen ganger trenger man å bruke bilen igjen om kort tid, og da har man ikke tid til å lade bilen smart og sakte – rett og slett fordi det å komme seg fra A til B har en høyere prioritet.

Da kan man enkelt i de forskjellige appene eller på ladeboksen endre fra smart til rask lading.

Gjennom en brikke i Han-porten i strømmåleren din, en såkalt pulsmåler, justerer ladeboksen ladehastigheten automatisk – og overvåker hovedsikringen din slik at den ikke blir overbelastet.

Mange av elbilladerne i dag har både effekt- og tidsstyring.

Ta vare på batteriet

Men visste du at bilbatteriet i elbilen din faktisk trives best mellom 20 og 80 prosent?

For at et batteri skal vare lengst mulig, bør spenningen i batteriet holdes forholdsvis stabilt. Så ikke la batteriet være helt tappet for strøm for ofte, og la heller ikke bilen stå med fullt batteri over lengre perioder. Begge deler gjør at du får svekket kapasitet på batteriet.

Så hvis du har dårlig samvittighet for at du lader litt her og der, ikke ha det - det er nemlig bra for bilen.

Ikke lad i stikkontakt

Og husk at selv om bilen din kom med en ladekabel med vanlig støpsel i den ene enden, så er det ikke anbefalt å lade i vanlig stikkontakt.

Det er en nødløsning som ikke er å anbefale grunnet overbelastning, varmegang og i ytterste konsekvens brann.

Med en fagmessig riktig installert elbillader, kan man med god samvittighet lade bilen mens man sover.


Medlemsfordel

Defa_banner.jpg

Medlemstilbud som dekker alle behov for hjemmelading av elbil

Huseierne medlemmer kan velge mellom to alternative hjemmeladere eller vi kan bistå deg og dine med-beboere med en komplett ladeløsning om du bor i borettslag eller sameie.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Miljøgifter i støv

Les mer

Skatteblemme

Les mer