Ny nettleie, enkelt forklart!

Gå til hovedinnhold

Ny nettleie, enkelt forklart!

Mange synes den nye nettleiemodellen er vanskelig å forstå, så her får du kortversjonen som forhåpentligvis besvarer de fleste spørsmålene dine.

BEST MULIG FOR KUNDENE: Ny nettleie ble vedtatt i juni 2021 og ville blitt innført fra 1.juli 2022 uavhengig av hva jeg, du og strømkundene måtte mene om det. Nettopp derfor har vi nå konsentrert oss om å sørge for at nettleiemodellen blir best mulig for kundene. Foto: Pixabay.

Av: Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver i Huseierne.

Etter at OED kunngjorde at ny nettleie går som planlagt fra 1.juli, har vi fått mange spørsmål rundt hva den nye nettleien innebærer.

Modellen er for mange vanskelig å forstå, og nettopp derfor laget vi denne saken for deg som er interessert i detaljene i den nye nettleien og hvordan den fungerer.

For deg som synes den teksten var gresk, så skal jeg forsøke å forklare ut den nye nettleien så enkelt som mulig her.

Hvordan er det i dag?

Først kan det være greit å minne om hvordan dagens nettleie er skrudd sammen.

Nå består nettleien av et energiledd og et fastledd.

Energileddet avhenger i dag kun av hvor mye strøm/hvor mange kilowattimer du bruker.

Fastleddet er et fast kronebeløp som du ikke får påvirket.

Fortsatt to ledd

Nettleien vil som før bestå av to forskjellige ledd også etter 1.juli, men det er noen viktige endringer.

I energileddet i ny nettleie vil når på døgnet du bruker strømmen også spille inn, altså i tillegg til hvor mye strøm du bruker. Det betyr at det for eksempel vil være litt billigere hvis du bruker strøm på natt og i helg enn på dagtid.

Fastleddet vil i ny nettleie ikke være en fast sum, fordi det påvirkes av din strømbruk.

Fastleddet vil fremover kalles et kapasitetsledd, fordi det skal gjenspeile hvor mye nettkapasitet du trenger. For de fleste av landets nettkunder vil det være snittet av de tre timene forrige måned du brukte mest strøm samtidig som avgjør hvilket «pristrinn» du havner på. Da vil det lønne seg å ikke sette på alt samtidig.

Men merk at det er snittet i en hel klokketime som blir brukt.

Hva betyr de to leddene i praksis?

De fleste nettselskapene vil gå for en modell der disse to leddene vil telle omtrent like mye i fastsettelsen av din nettleie.

Kort oppsummert vil:

Halvparten av nettleien din vil være bestemt av hvor mye strøm du bruker SAMTIDIG.

Den andre halvparten av nettleien din vil være bestemt av hvor mye strøm du bruker TOTALT (med rabatt når du klarer å legge forbruk til natt og helg).

Det som er nytt er at du plutselig må tenke på hvor mye strøm du bruker samtidig fremover, men du vil altså fremdeles belønnes hvis du er flink til å spare strøm.

Hvordan kan jeg tilpasse meg dette?

Målet med den nye nettleien er å jevne ut strømforbruket vårt, altså unngå å bruke for mye strøm samtidig. Å bygge nett er veldig dyrt, og det er vi forbrukere som dekker dette over nettleia.

Så samtidig som det er smart å redusere det totale strømforbruket for å så spare penger, så kan det være greit å prøve å tenke på å unngå å sette på alt samtidig.

Det betyr ikke at du må legge middagen eller dusjen til et annet tidspunkt, eller at du ikke kan vaske parkdressen når ungene kommer hjem våte fra barnehagen.

Det betyr at du om mulig bør lade elbilen din sakte om natten for å få lavere nettleie, fremfor å lade samtidig som du vasker og tromler klær, setter på skotørkeren på fullt og barna er i dusjen. Vaske og tromle mer klær i helgene hvis du har mulighet til det, og sett på etter hverandre fremfor alt samtidig når det er mulig.

Da bruker du like mye strøm totalt, men du får et jevnere forbruk uten at det trenger å gå utover komfort og dagligliv.

Automatiske løsninger

Mange strøm- og nettselskaper gir også kundene mulighet for å se strømprisen time for time, så den kan være grei å bruke for å finne ut når strømmen er billigst.

En ting er de små grepene som du enkelt kan gjøre selv manuelt for å påvirke egen nettleie, men det jobbes nå med at alle nettkunder skal kunne få en bedre oversikt over strømforbruket sitt i sanntid.

Det betyr at når du bruker mye strøm samtidig og står i fare for å hoppe oppover i kapasitetstrappa, vil du kunne se det på telefonen og eventuelt varsles om at det kan være lurt å slå av noe hvis du vil holde nettleien nede.

Allerede nå er det mulighet for smart styring av både varmtvannstank, elbillading, varmepumpe, varmekabler osv. Det krever vel å merke investering i utstyr og HAN-porten på strømmåleren bør du åpne med en gang ved å ringe nettselskapet ditt.

Når prisene til de forskjellige nettselskapene blir klare, vil de som utvikler smart utstyr kunne tilpasse seg dette – noe som igjen betyr løsningene etter hvert vil gjøre «tenkearbeidet» for deg.

Vi kommer til å følge opp med mer info om hvordan du kan tilpasse deg fremover.

Hvorfor har vi forandret mening?

Det stemmer at Huseierne tidligere har vært kritiske til de konkrete forslagene som har kommet fra myndighetene, fordi de ikke i tilstrekkelig grad har ivaretatt nødvendige forbrukerhensyn.

Ny nettleie ble vedtatt i juni 2021 og ville blitt innført fra 1.juli 2022 uansett, så derfor har vi nå konsentrert oss om å sørge for at nettleiemodellen blir best mulig for kundene.

Nettopp derfor har vi og flere organisasjoner samarbeidet med de største nettselskapene for å få en nettleie som vil oppleves mer rettferdig og forståelig enn det opprinnelige vedtatte forslaget, som belønner strømsparing og samtidig motiverer til en bedre utnyttelse av strømnettet.

Med denne nye modellen kan forbrukerne være trygge på at det fortsatt vil lønne seg å spare på strømmen. Samtidig vil man også kunne spare litt mer på nettleien hvis man eksempelvis lader elbilen på lav effekt om natten.

For samfunnet vil dette bidra til reduserte behov til nettinvesteringer, noe som rettferdiggjør at de som gjør noen grep får en noe lavere nettleie.

Vi tenker at det er fornuftig med en nettleie som gir et lite insentiv til å ikke ha alt på full effekt dersom man ikke trenger det. Samtidig er betydningen av kapasitetsleddet nå mindre slik at man trygt kan vaske klær og spise middag på de tider av døgnet man foretrekker.

 


Medlemsfordel

Promoblokker_banner_ÅStrøm.jpg

Som medlem i Huseierne får du strøm til medlemspris!

Avtale: Spotpris + 3,85 øre/kWh i påslag, og kun 29 kr i fastbeløp pr. mnd.

Les mer

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Blir ingen solskatt for boligeiere

Les mer

Spar tusener på nytt tak!

Les mer