Husk finanseringsbevis i boligjakten

Gå til hovedinnhold

Husk finanseringsbevis i boligjakten

Et finansieringsbevis hjelper deg når du skal finne drømmeboligen. Du stiller sterkere i budrunden med finansieringsbevis, enten du kjøper bolig for første gang eller er en erfaren boligkjøper. Slik går du frem.

VIKTIG: Når dere har funnet drømmeboligen, er det viktig at den ikke glipper fordi dere ikke har finansieringsbeviset i orden. Slik går dere frem for å skaffe dette viktige dokumentet.

Av: Carsten Henrik Pihl

Boligmarkedet har våren 2020 holdt seg ganske greit, til tross for koronautbruddet. Boligprisstatistikken viser at boligprisene i april er omtrent uforandret. 

Et av våre viktigste råd til deg som skal ut på boligjakt er å ha finansieringen i orden.

Det gjelder uansett om du er førstegangskjøper eller skal kjøpe en fin leilighet etter å ha bodd i hus hele livet. Finansieringsbeviset er da ditt viktigste dokument.

Hva er et finansieringsbevis?

Et finansieringsbevis er noe du får fra banken etter at de har gått gjennom økonomien din. De forteller deg da hvor mye du kan låne ut fra din økonomi.

Dermed kjenner du rammene du har å handle bolig for. Det gjør at boligjakten blir enklere, for du slipper å sjekke boliger utenfor din prisklasse!

 

Medlemsfordel: Husk at som medlem i Huseierne får du lån i Storebrand fra 1,96 prosent rente. Les mer og søk om finansieringsbevis fra Storebrand i dag. Les mer her!


Slik går du frem for å få finansieringsbevis

1. Søk banken om finanseringsbevis før du skal på visning!

Du kan enkelt søke om finanseringsbevis hos de fleste banker. Søknadsskjema ligger på nett, og du kan bruke det.

Det viktige er å gjøre dette i grei tid før du skal på visning. Bankene anbefaler at du gjør det en til to uker før du skal på visning. Da rekker du å få beviset i tide til budrundene starter.

Med andre ord: Skal du på boligjakt i vår, er det bare å søke nå! Finansieringsbevisene er stort sett gyldige i tre måneder, så du vil ha god tid i boligjakten.

Husk at finanseringsbeviset gir deg rammen for hvor mye du kan kjøpe bolig for. I finanseringsbeviset vil det ofte stå en eksempelrente, men hva den faktiske renten blir vil være avhengig av lånesummen.

Vil du sammenligne rentevilkårene, kan du gjøre det for eksempel i Huseiernes rentebarometer som kommer hver måned. Eller du kan sjekke dine tall på Finansportalen.

 

Finansieringsbevis er uforpliktende for deg, og bindene for banken. Dermed kan du gjerne be om finanseringsbevis fra flere banker. Men husk at bankene er underlagt den samme boliglånsforskriften, så lånebeløpene vil neppe variere mye.

Hvor mye du eller dere får i lånesum fra banken avhenger av inntekten deres, egenkapitalen dere har og annen gjeld som for eksempel studiegjeld og billån.

 


Trinn 2: Dette får du vite i finanseringsbeviset - hvor mye kan du kjøpe for

I finansieringsbeviset vil det stå hvor mye du kan kjøpe bolig for.

Du vil stort sett kunne se både hva du kan kjøpe bolig for, og hvor mye du eller dere kan få låne. Men husk at kjøpesummen for boligen ikke er alt.

Det er tre feller det er fort gjort å gå i:

Felle 1 - Fellesgjelden: Men nå må du passe på. For inn i kjøpesummen må du regne inn fellesgjeld i borettslaget eller sameiet.

For fellesgjelden er også gjeld som skal betales av deg. Derfor er det slik at ditt bud på boligen + fellesgjelden ikke kan overstige maksimalt beløp i finansieringsbeviset.

For eksempel: Du har fått et finansieringsbevis fra banken din med maksimal kjøpesum på 3.500.000 kroner.

Fellesgjelden på rekkehuset du ser på er på 1 million kroner. Da kan du maksimalt by (3.500.000-1.000.000) 2.500.000 kroner for boligen.

Det å glemme fellesgjelden er det dessverre noen som gjør. Og husk at bud du legger inn er bindene. Du kan ikke senere trekke budet og si at du hadde glemt fellesgjelden. Det betyr at hvis du byr feil, kan du få et stor økonomisk problem.

Felle 2 - Dokumentavgift: Når du kjøper en selveierbolig (hus eller bolig i et sameie), skal du betale dokumentavgift til staten på 2,5 prosent av kjøpesummen. Dette er også penger du må kunne betale, og som du må regne inn i budsjettet ditt.

For en bolig med kjøpesum på 3,5 millioner kroner, vil dokumentavgiften være på 87.500 kroner.

Felle 3 - Oppussingskostnader: Husk også på at du ofte skal pusse opp boligen du kjøper. Disse kostnadene må du også regne inn i budsjettet - innenfor maksimal kjøpesum. Det vil si at hvis du tror dere trenger 200.000 kroner til oppussing, må dere "senke" maksimal kjøpesum i finansieringsbeviset med 200.000 kroner.

Medlemsfordel: Søk om finansieringsbevis i dag hos Huseiernes samarbeidspartner Storebrand! Les mer her!

 


Trinn 3: Legg inn bud, men ikke send med finanseringsbeviset!

Hvis du nå har funnet drømmeboligen, kan du legge inn bud. I en budrunde skal eiendomsmegleren sjekke finanseringen til de som legger inn bud.

Det vil si at du som har finansieringen i orden vil stille mye sterkere enn de som har usikker finansering.

 

Men her er et godt tips: Ikke fortelle eiendomsmegleren hva som er makssummen deres, og definitivt ikke send inn finansieringsbeviset. For da vet eiendomsmegleren hvor langt dere kan gå.

Bare skriv at dere har finansieringsbevis, og oppgi kontakten i banken. Da kan eiendomsmegleren ringe for å sjekke at dere har dekning for de budene dere legger inn.

Lykke til i boligjakten!

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Reparér hakk og riper med voks

Les mer