Slik fjernes graffiti

Gå til hovedinnhold

Slik fjernes graffiti

Graffiti er irriterende, noen ganger fortvilende, ødeleggende og kan gi deg hodebry, men kanskje vinner du kampen i siste runde.

For å fjerne graffiti må veggen sprøytes med kjemikalier før den vaskes med høytrykksspyler, om nødvendig flere ganger.

Det er tidlig morgen i Bygdøy Allé. Kjemikalieduften river i nesen. Christian Torply fra Ren Service AS har begynt å sprøyte en vegg fylt med graffiti. Huseier er utålmodig, han har ventet lenge på at temperaturen skulle stige nok til å ta veggen fatt, for skribleriene tar seg ikke godt ut i inngangspartiet til bygården.

- Nå skal kjemikaliene få virke en stund, slik at malingen løser seg opp, forteller Torply.

Det er stor etterspørsel etter fjerning av graffiti kan han fortelle, og firmaet er kontinuerlig ute på oppdrag. Vanligvis vil arbeidet ta noen timer, men han opplever også at oppdrag kan ta dager og uker. Det kommer an på hvilke type flate malingen er sprøytet på.

- Mur er spesielt sårbart for graffiti. Når malingen blir sittende lenge på muren, vil steinen kunne smuldre opp bak malingen, og forårsake store skader, forteller han.

De vanskeligste oppdragene har han i bygårder med malte flater. Der vil han ikke bare fjerne graffitien, men også husmalingen.

- Hvor vanskelig det er å fjerne graffiti kommer også an på hvor lenge graffitien har sittet på flaten, sier Torply, og starter høytrykksspylingen av veggen.

Mannen forsvinner nesten i damptåken, og malingen renner av, men spesielt lett forsvinner den ikke. Noen taggere bruker spesialblandet maling som inneholder syrestoffer slik at den etser seg inn i overflaten. Da er malingen ekstra vanskelig å fjerne.

Evig kamp

Ifølge Torply er det flere butikker som selger produkter som åpenbart er ment for taggere. Arild Løvstad er en av tre eiere av bedriften Ren Service. Han har fjernet graffiti i flere år, og er sertifisert som autorisert entreprenør. Han bekrefter Torplys utsagn.

- Det er en egen industri å produsere lakk og maling til taggere, sier han. Lakken og malingen skal trenge inn overflaten. Slik blir det en evig kamp mellom de som skal beskytte husene sine og ”taggerne” som ønsker å se signaturen sin bli stående. For oss blir det en stadig større utfordring fordi det blir blandet syre i pennene. Hvis flaten ikke er beskyttet, er det nær sagt umulig å fjerne dette fullstendig.

Mange tenker at det bare holder å male over graffiti, forteller Løvstad. Det folk flest ikke reflekterer over, er at lakk ikke puster. En vegg som blir malt over blir tett, og den fuktigheten som normalt skal gå ut gjennom veggen blir værende.

Det igjen vil føre til fuktproblemer inne fordi fukten blir stående i veggen. Når så kulden kommer vil det fryse og skape sprekkdannelser i mur og tegl. På pussede overflater vil man oppleve at det faller av flak.

- Da må ofte større deler av fasaden igjen pusses, noe som er dyrt, påpeker han.

Voks beskytter

I fjor fikk bedriften i oppgave å beskytte ”Smittemuren” i Oslo, som muren rundt det gamle Rikshospitalet ble kalt. Den har antikvarisk betydning.

- Vi brukte et voksbasert produkt for å beskytte muren, fortsetter han.

Produktene som brukes på pustende materialer, har et såkalt ”offer-sjikt”. Når graffiti skal fjernes, vil også beskyttelsen forsvinne og området må beskyttes på ny. Fordelen med et slikt produkt er at det kun kreves varmt vann for å fjerne graffitien, og slik unngår man skader på fasaden.

- For nyoppussede flater er dette en smart og rimelig løsning, mener Løvstad.

En stor utfordring er at graffiti ofte trenger langt inn i en overflate fordi den er porøs. Da vil det forbli ”skygger” på overflaten.

- Det ser du overalt i byen, avslutter de-taggeren.

kgd@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Dette er de viktigste seierne for Huseierne i 2024

Les mer
En gammel boligblokk har fått en ny fasade med innglassede balkonger.

Nye varmepumper i gamle blokker

Les mer